• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Paldies par to, ko esat devuši Latvijas tautai un valstij. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.11.2002., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68505

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdiena, 20.11.2002.

Laidiena Nr. 169, OP 2002/169

Vēl šajā numurā

19.11.2002., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Paldies par to, ko esat devuši Latvijas tautai un valstij

Latvijas valsts svētku priekšvakarā, 17.novembrī, Rīgas Latviešu biedrības namā Valsts prezidente svinīgi pasniedza Triju Zvaigžņu ordeņus un goda zīmes

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

Valsts prezidentes runa Triju Zvaigžņu ordeņu pasniegšanā Latviešu biedrības namā. 2002.gada 17.novembrī

Augsti godātie Triju Zvaigžņu domes locekļi, ekselences, dāmas un kungi!

Dienu pēc Latvijas valsts svētkiem pār mūsu debesīm izlīšot zvaigžņu lietus. Es nezinu, vai mēs to caur mākoņiem redzēsim, bet tur tas būs, un esmu pārliecināta, ka tā ir laba zīme. Šovakar, dienu pirms Latvijas valsts svētkiem, pār klātesošajiem izlīs Triju Zvaigžņu zelta lietus. Un arī tā ir laba zīme, jo pierāda, cik daudz ir Latvijai dēlu un meitu, cik daudz ir Latvijai draugu, kas ir gatavi pacelt tās mirdzumu gluži kā Latvijas tēls Brīvības pieminekļa galā gatavs spodrināt Latvijas godu un slavu.

Ar Triju Zvaigžņu ordeni vai goda zīmi Latvijas valsts izsaka pateicību par paveikto un piepulcina saņēmēju visiem tiem, kas jau iepriekš to ir saņēmuši. Tas ir veids, kā valstij pateikt paldies. Paldies par to, kas esat un būsiet, paldies par to, ko esat darījuši un darīsiet nākotnē. Paldies par to, ko esat devuši Latvijas tautai un valstij.

Mēs godinām diplomātus no svešām zemēm, kas, darbodamies Latvijā, ir daudz darījuši, lai Latvijā notiekošo objektīvi un draudzīgi attēlotu savas valsts priekšā, kas ir daudz darījuši, lai tuvinātu mums draudzīgās valstis. Mēs godinām tos dažādu tautību locekļus, kas dažādu iemeslu dēļ ir izvēlējušies Latviju par vienu no saviem darbības mērķiem, kas ir bijuši gatavi tērēt laiku, līdzekļus un savas pūles, lai kalpotu godam un palīdzētu Latvijai.

Šodien mums ir prieks pulcināt kopā Latvijas meitas un dēlus, ko liktenis ir aizvedis tālās pasaules gaitās, un šodien ir vienalga, vai viņi ir fiziski atgriezušies no tālām zemēm vai ne, — viņi turpina mīlēt savu tēvu un senču zemi, un viņi turpina darīt daudz ko, lai spodrinātu un nestu tālāk Latvijas godu pasaulē.

Šodien mēs godinām ļaudis no visām Latvijas malām, lai atgādinātu, ka trīs ir tās zvaigznes, ka visas vietas Latvijai kā valstij ir vienādi svarīgas. Mēs godinām visdažādāko profesiju pārstāvjus, lai atgādinātu, ka visi esam vajadzīgi, tikai visi kopā mēs varam uzcelt Latvijas valsti.

TZO07.JPG (20425 bytes)Nav īpaši izceļamu vai privileģētu profesiju vai darbu. Katrs darbs valstij ir svarīgs, katrs valstij ir nepieciešams. Mēs godinām Apolona mūzu kalpus – māksliniekus visdažādākajās mākslas jomās. Mūziķus, kas nesuši Latvijas vārdu vistālākajos kontinentos, tādus, kas spēj atskaņot vai nu visiem starptautiski saprotamas skaņas, vai arī ir meklējuši starp tautas un folkloras mantojumu to, kas vēl šodien spēj mūs aizraut — gan pašus, gan citus pasaulē.

Mēs godinām tautā mīlētus un cienītus aktierus, kas ir spējuši uz skatuves atdzīvināt latvisko vārdu, un bieži senākos gados ar sava uzveduma niansēm pateikt daudz ko, kas citādi nebūtu bijis iespējams. Mēs godinām literātus, dzejniekus, rakstniekus, esejistus, komentētājus, mēs godinām septītās mākslas – kino pārstāvjus un varbūt astotās mākslas – televīzijas darbiniekus. Mēs godinām zinātniekus eksaktās un sociālās zinātnēs, godinām terapeitus, ārstus, māsiņas par to, ko viņi ir paveikuši savā praktiskajā ārstniecības darbā, kā arī zinātniskajā izpētē un pedagoģiskajā darbā.

Mēs godinām jo daudzus sabiedriskos darbiniekus, kas visdažādākajos veidos ir spējuši atdzīvināt kultūras dzīvi savā pilsētā, pagastā, kas ar savu sirdsdegsmi mudinājuši citus nenoslīgt vienaldzībā un apātijā. Mēs godinām Latvijas dēlus un meitas, kas ir dažādu tautību izcelsmes, bet kas jūt lojalitāti pret savu valsti, kas jūt mīlestību pret šo dzimto zemi tādā gadījumā, kur tā viņiem ir sagādājusi daudz ciešanu, bet īpaši tos, kuriem šo ciešanu dēļ būtu bijis pamats turēt ļaunu prātu un kuri to nav darījuši.

Mēs godinām tos, kuri godīgi darījuši savu darbu, kas izpelnījušies līdzcilvēku apbrīnu un cieņu, un godinām īpaši ar šo valsts atzinību, lai uzsvērtu, ka valstij viņi ir ļoti vajadzīgi un augstu novērtēti.

Es novēlu jums visiem, kas šodien tiekat godināti, būt pamatoti lepniem par ordeni vai goda zīmi, ko saņemsiet no Valsts prezidenta rokām. Tas jums paliek uz mūžu, to jums neviens nevar atņemt, un tas paliek kā mantojums arī jūsu dzimtai un nākamajām audzēm. Paldies jums visiem par to, ko savā mūžā esat sasnieguši. Latvija jums ir pateicīga, Ordeņa dome to vēlas atzīmēt, un Valsts prezidente par to jums saka īpašu un personīgu paldies – ikvienam no jums, kam atzinību pasniegšu. Lai jums visiem dzīvē turpina labi veikties!

Valsts prezidenta preses dienests

TZO01.JPG (23150 bytes) TZO05.JPG (18386 bytes)
TZO04.JPG (19863 bytes) TZO11.JPG (21555 bytes)

Foto: Andris Kļaviņš
Svētdien, 17.novembrī, Rīgas Latviešu biedrības namā: Valsts prezidente, Triju Zvaigžņu ordeņa domes priekšsēdētāja Vaira Vīķe–Freiberga, ordeņa domes loceklis, bijušais Ministru prezidents Andris Bērziņš kopā ar Triju Zvaigžņu ordeņu un goda zīmju īpašniekiem; Triju Zvaigžņu ordeni saņem arī laikraksta “Latvijas Vēstnesis” nozares redaktore Aina Rozeniece,  Aina Rozeniece kopā ar saviem mazbērniem, pārējiem tuviniekiem un Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!