• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2002., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68654

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrijas dienesta informācija Nr.40/1155-9452

Par starptautiska dokumenta spēkā stāšanos

Vēl šajā numurā

22.11.2002., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstību

Trešdien, 20.novembrī, zemkopības ministrs Mārtiņš Roze un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāvji tikās savā pirmajā sarunā par Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstību.

Atbildot uz LOSP priekšsēdētājas Ligitas Silaraupas labvēlīgo repliku par 100 jaunā zemkopības ministra saudzēšanas dienām, Mārtiņš Roze bija ļoti lietišķs: “Darbu kalendārs saudzēšanas laiku nepieļauj! Tuvu noslēgumam ir iestāšanās sarunas Eiropas Savienībā. Un runas par piekāpšanos ir nepamatotas. Varētu notikt izlīdzināšanās, bet mums ir pilnīgi nepieņemami piekrist mazākām ražošanas kvotām un ražošanas samazinājumam! Turklāt nākamais gads ir pēdējais, lai mēs sagatavotos konkurētspējai ES!”

Otra un visvairāk diskutētā sarunas tēma bija 2003.gada subsīdijas.

Zemkopības ministrs piekrita LOSP pārstāvju uzskatam, ka no subsīdiju valsts programmas līdzekļiem nevajadzētu turpināt finansēt valsts pārvaldes funkciju veikšanu, piemēram, lauku saimniecību uzskaites datu tīkla, piena ražotāju reģistra, dzīvnieku un ganāmpulku reģistra uzturēšanu. Un tomēr — ja no valsts budžeta tie netiks finansēti, Zemkopības ministrija nevar pieļaut, ka tos neatbalsta vispār.

Viedokļu apmaiņu izraisīja valsts atbalsta maksājums par govi un hektāru. Mārtiņš Roze informēja: iespējams, subsīdiju saņemšanai vairs nepastāvēs govju ganāmpulka skaitliskais ierobežojums. Savukārt pārraudzības nosacījums tiks saglabāts. Diskutējams paliek jautājums par izslaukuma lielumu.

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze informēja arī, ka augkopības programmas subsidēšanai izstrādāti vairāki varianti — sākot ar atbalstu par vienu hektāru, kā arī citu apjomu piedāvājumi. Diskutabls ir jautājums, vai subsīdijas piešķirs par hektāriem, kas apsēti ar sertificētu vai nesertificētu sēklu.

Zemkopības ministrs aicināja LOSP pārstāvjus sniegt savu izvērtējumu šiem dažādajiem piedāvājuma scenārijiem, kā arī pārējo programmu finansējumam.

Mārtiņš Roze uzsvēra: “Jo veiksmīgāk iedarbināsim Nelauksaimnieciskās uzņēmējdarbības programmu, jo ātrāk lauku cilvēkam zudīs nepieciešamība pēc šīs vienas govs un valsts atbalsta. Taču šis starpposms ir jāņem vērā. Mēs nevaram cilvēkus izstumt no lauksaimniecības, kamēr neredzam vietu, kurp viņiem iet!”

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko  attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!