• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga NATO dalībvalstu sammitā Prāgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2002., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68666

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

22.11.2002., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga NATO dalībvalstu sammitā Prāgā:

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar Prāgas NATO galotņu sanāksmē dalībvalstu vadītājiem pateicās par viņu drosmīgo un gudro lēmumu, uzaicinot septiņas NATO kandidātvalstis dalībai organizācijā. Latvijai šis lēmums nozīmē starptautisku taisnības zīmi, jo tas dzēš pagātnes netaisnības, tas dzēš Molotova – Ribentropa netaisnīgo paktu, Jaltas un Teherānas vienošanos. Latvija dziļi izprot brīvības zaudējuma sāpes, tāpēc mūsu tautai uzaicinājums šajā drošības aliansē ir vēsturisks un nākotnei būtisks. “Jūs, NATO dalībvalstis, katra esat izrādījusi savu atbalstu ne vienmēr tik vieglajā NATO integrācijas darbā, valsts attīstībā pēc neatkarības atgūšanas. Jūsu draudzīgais plecs ir bijis tas, kas ļāvis pārvarēt daudzās problēmas un īstenot visas nepieciešamās reformas, lai šodien mēs NATO galotņu sanāksmē varētu saņemt šo uzaicinājumu.”

Prezidente uzsvēra, ka Latvija līdz ar citām uzaicinātajām kandidātvalstīm pārstāv tos pašus ideālus, tiesības un brīvības, kas svarīgas NATO kā drošības aliansei. Viņa arī pauda Latvijas gatavību pilnībā piedalīties NATO procesos. Vaira Vīķe-Freiberga uzsvēra, ka septiņu kandidātvalstu uzaicinājums ir arī iedrošinājums citām kandidātvalstīm, kas vēl stāv pie NATO durvīm. “Mūsu progress ir viņu iedrošinājums. Mēs nevēlamies nekādas pelēkās zonas pasaulē, mēs nevēlamies nekādu nenoteiktību drošības jomā, visām valstīm šodienas lēmumam ir jābūt kā iedrošinājumam turpināt visas tās nepieciešamās reformas, lai būtu iespējami arī jauni dalībnieki nākotnē drošības aliansē.” Nobeigumā prezidente aicināja visus piedalīties tādas pasaules veidošanā, kur taisnībai un brīvībai būtu noteicošā loma.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar radio “Brīvā Eiropa” Prāgā uzrunāja studentu un NATO galotņu sanāksmes dalībnieku auditoriju.Viņa uzsvēra, ka Latvija ir ilgi gaidījusi šo dienu, kad tā tiks lūgta dalībai NATO aliansē. Prezidente atzīmēja, ka drošība mazai valstij ir būtisks attīstības un valsts neatkarības garants, uzsvēra to, ka pirmās Latvijas neatkarības laikā neitralitātes ideja bija ļoti populāra un tika kultivēta. Šodienas pasaule pierāda, ka tikai sadarbībā un drošības aliansēs ir iespējams garantēt arī valsts neatkarību un suverenitāti, un tas ir Latvijas mērķis. Prezidente arī uzsvēra, ka pārejas laiks kā jaunai demokrātiskai, neatkarīgai valstij no centralizētas un totalitāras valsts jūga ir bijis smags, tomēr varētu uzskatīt, ka šodien šis laiks ir beidzies. Vaira Vīķe-Freiberga pauda arī pateicību visām tām valstīm, kas sniegušas Latvijai atbalstu šajā pietiekami sarežģītajā pārmaiņu laikā. Viņa sacīja: “Upuri nav bijuši velti, mēs esam atgriezušies savās garīgajās mājās — Eiropā, šobrīd arī fiziski, un šodien Prāgā ir likvidētas pēdējās Otrā pasaules kara sekas.” Vaira Vīķe-Freiberga aicināja izmantot šo izdevību, lai svinētu kopā šo vēsturisko brīdi, ne tikai Eiropas, bet arī pasaules drošības stiprināšanā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!