• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai zinām par savām darba tiesībām un pienākumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.2002., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68880

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstnesis. Dokumenti" - ir iznākusi 30. burtnīca

Vēl šajā numurā

28.11.2002., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai zinām par savām darba tiesībām un pienākumiem

Ir iznākusi rokasgrāmata Darba likuma skaidrošanā un piemērošanā

GRAMATA.JPG (18903 bytes)Otrdien, 26.novembrī, Labklājības ministrijā tika prezentēta “Darba devēju rokasgrāmata”, kuru izstrādājusi Eiropas Savienības “Phare” programma sadarbībā ar Labklājības ministrijas Darba departamentu un Latvijas Darba devēju konfederāciju. Tas ir praktisku padomu apkopojums, lai palīdzētu darba devējiem pareizi piemērot jauno Darba likumu (tas stājās spēkā šā gada 1.jūnijā) un tādējādi sekmētu uzņēmuma atbilstību likuma prasībām. “Darba devēju rokasgrāmata” aptver gan darba tiesību, gan personāla vadības jomas, tajā atsevišķās nodaļās apskatīti jautājumi par darba attiecību nodibināšanu, darba līgumiem, vienlīdzīgu tiesību principiem, darba nosacījumiem, darba un atpūtas laiku, sociālo dialogu, darba strīdiem, darba tiesisko attiecību izbeigšanos un uzņēmuma restrukturizāciju.

Rokasgrāmatā ir ietverta informācija gan par vispārējām darba tiesību normām, kas jāievēro visiem darba devējiem, gan arī sniegtas skaidras vadlīnijas par procedūrām un procesiem, kas regulē darba devēju un darba ņēmēju attiecības. Tā ne vien sniedz pārskatu par likumdošanas prasībām, bet arī palīdz izskaidrot normas, kas jāievēro konkrētās situācijās – no darbinieka pieņemšanas darbā līdz pat darba tiesisko attiecību izbeigšanai. Kā norāda grāmatas autori, “Darba devēja rokasgrāmata” ir veidota tā, lai būtu viegli un parocīgi izmantojama, tāpēc sarakstīta vienkāršā un lasītājam viegli saprotamā valodā, kas būtiski atvieglo tās uztveršanu un praktisko izmantošanu.

Rokasgrāmata apskata arī uzņēmuma personālvadības politikas īstenošanas un pilnveidošanas jautājumus un ir paredzēta arī tiem speciālistiem, kuri ikdienā savā uzņēmumā veic personālvadības funkcijas. Labai personālvadībai ir jānodrošina ne vien tas, ka uzņēmumā tiek ievērotas Darba likuma normas, bet jāpanāk arī tas, lai darbinieki būtu labi informēti par uzņēmuma darba kārtību, par savām tiesībām un pienākumiem, uzskata grāmatas autori. Tāpēc rokasgrāmata sniedz praktiskus padomus, kā apvienot Darba likuma prasības ar labu personālvadības praksi.

Darba devējiem ir iespēja iegūt bezmaksas rokasgrāmatas eksemplāru Valsts Darba inspekcijas nodaļās visā Latvijā, kā arī Latvijas Darba devēju konfederācijā.

BUKLETI.JPG (21638 bytes)
Projekta “Darba vides uzlabošana privātajos un privatizētajos uzņēmumos Latvijā” ietvaros izdotie informatīvie bukleti

Rokasgrāmatas bezmaksas eksemplāri tiks nosūtīti arī lielākajām bibliotēkām un universitātēm Latvijā. Rokasgrāmatas teksts tiks ievietots arī Labklājības ministrijas mājaslapā.

“Darba devēju rokasgrāmata” nav vienīgais “Phare” projekta “Darba vides uzlabošana privātajos un privatizētajos uzņēmumos Latvijā” izdevums, tā ietvaros ir izdoti arī informatīvie bukleti, kas palīdzēs orientēties Darba likuma normās — tie izskaidro Darba likuma prasības attiecībā uz darba laiku, darba samaksu, atpūtas laiku, darba tiesisko attiecību izbeigšanu un darba koplīgumu slēgšanu. Informatīvie bukleti būs pieejami arodbiedrībās, Nodarbinātības valsts dienesta un Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras birojos, kā arī pasta nodaļās visā Latvijā. Projekta ietvaros ir izstrādāti un tiks izdoti arī citi informatīvie materiāli un vadlīnijas par darba aizsardzības jautājumiem, maksātnespējas procesa administrēšanu un tirgus uzraudzību.

Liena Pilsētniece, “LV” nozares redaktore

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!