• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pašreizējo un jauno valsts budžetu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.11.2002., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68918

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.10

Par detālā plānojuma apstiprināšanu Jūrmalā, sabiedriskajam centram Vaivaros

Vēl šajā numurā

29.11.2002., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pašreizējo un jauno valsts budžetu

Finanšu ministrs Valdis Dombrovskis vakar, 28. novembrī, tikās ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču.

Tikšanās laikā pārrunāta pašreizējā budžeta situācija un nākamā gada budžeta veidošana. I.Rimšēvičs piedāvājis iespēju piesaistīt Latvijas Bankas speciālistus nulles budžeta izstrādē.

Gan finanšu ministrs, gan Latvijas Bankas prezidents atzina nepieciešamību detalizēti izvērtēt un pārskatīt budžeta izdevumus nulles budžeta veidošanas gaitā. I.Rimšēvičs arī norādīja, ka Latvijas Bankā jau zināmas iestrādes budžeta programmu vērtēšanā no iepriekšējiem, diemžēl neveiksmīgiem, mēģinājumiem sastādīt nulles budžetu.

Latvijas Bankas prezidents izteica arī ierosinājumu, ka nākamā gada budžeta deficītam nevajadzētu pārsniegt šā gada līmeni (2002. gada budžeta likumā tas noteikts 2,86% no iekšzemes kopprodukta). Tādējādi, pēc I.Rimšēviča domām, pieļaujamais deficīta līmenis 2003. gadam būtu 2,8% no iekšzemes kopprodukta vai iespējami zemāks.

Finanšu ministrs atzina šādas pieejas pamatotību, taču atzina, ka reāli budžeta veidošana ir atkarīga no ministru politiskās gribas samazināt visu ministriju bāzes izdevumus. V.Dombrovskis arī uzsvēra, ka 2003. gada budžeta veidošanas procedūra ir smaga — tai jānotiek ļoti ātros tempos, turklāt rēķinoties ar iepriekšējās valdības atstāto smago mantojumu.

Vakar notika arī Finanšu ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) sarunas par 2003.gada budžeta veidošanu, lai gatavotu Ministru kabineta un LPS 2003.gada domstarpību un vienošanās protokolu, kas tiek pievienots budžeta projektam, iesniedzot to Saeimā. Sarunas no Finanšu ministrijas puses vadīja finanšu ministrs Valdis Dombrovskis, no LPS puses — LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

Finanšu ministrija informēja par Ministru kabinetā akceptētajām nākamā gada pašvaldību pamatbudžeta nodokļu ieņēmumu prognozēm: iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi — 239,17 miljoni latu, nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi — 45,62 miljoni latu, iekšējie nodokļi par pakalpojumiem un precēm — 1,7 miljoni latu. Kopējais prognozētais nodokļu ieņēmumu pieaugums 2003.gadam pret 2002.gadu ir 8%.

Abas sarunu puses vienojās, ka budžeta likuma gatavošanas laikā prognozes, īpaši nekustamā īpašuma nodokļa prognoze, tiks precizēta atbilstoši iespējamām likumu izmaiņām.

Par vairākiem jautājumiem, kā valsts budžeta dotācija pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, pašvaldību aizņēmumu un galvojumu apmēra maksimālais pieaugums, investīcijas, būs iespējams konkrētāk vienoties pēc lēmumu pieņemšanas Ministru kabinetā par valsts budžeta pamatskaitļiem.

Arī pašvaldību ieņēmumus vietējos ceļu fondos būs iespējams prognozēt tikai pēc valdības lēmuma par degvielas akcīzes nodokļa ieņēmumu proporcionālo sadalījumu starp valsts pamatbudžetu un autoceļu fondu.

Sanāksmē nolemts, ka tuvākajās dienās tiksies Finanšu ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Kultūras ministrijas un Pašvaldību savienības pārstāvji, lai precīzi vienotos par 2003.gadā nepieciešamajām mērķdotācijām no valsts budžeta pašvaldību izdevumiem (tās galvenokārt ir mērķdotācijas izglītības pasākumiem).

Pagaidām atšķiras protokola projektā fiksētie Finanšu ministrijas un LPS aprēķini par kopējām nepieciešamajām finansēm pašvaldību finanšu izlīdzināšanas aprēķinam 2003.gadam. Finanšu ministrijas aprēķini liecina, ka šī finanšu nepieciešamība ir 236 miljoni latu, LPS — 245 miljoni latu.

LPS sarunu laikā sniedza arī informāciju par visiem normatīvajiem aktiem, kas paredz pašvaldībām jaunas funkcijas, bet kam nav paredzēts attiecīgs finansējums.

Lai turpinātu sarunas par nākamā gada budžeta veidošanu un vienošanās protokola projektu iesniegtu Ministru kabinetā noteiktajā termiņā — līdz 12.decembrim, nākamās Finanšu ministrijas un LPS sarunas notiks jau nākamnedēļ, 4.decembrī.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!