• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par piena kvotu sadalījumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.12.2002., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69018

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrijas dienesta informācija Nr.40/1209-9786

Par starptautisko līgumu spēkā stāšanos

Vēl šajā numurā

04.12.2002., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par piena kvotu sadalījumu

Diskusijās ar Eiropas Savienības (ES) sarunu delegāciju panākta būtiska kopējā piena kvotu palielināšana līdz 728 648 tonnām. Jaunais piedāvājums atbilst tiem pārdošanas apjomiem, kurus Latvijā pašlaik var uzskatīt par reāliem, ja saražotais un pārdotais piens tiktu precīzi uzskaitīts. Tāpēc ir ļoti svarīgi šo piena daudzumu reģistrēt Piena ražotāju reģistrā. Piena reģistrs būs pamats tam, kā tiks sadalītas piena kvotas. Lūk, piena kvotu ieviešanas galvenie aspekti.

Piena kvota ir valstij piešķirtais piena daudzums ar noteiktu tauku saturu, kuru realizē kvotas gada ietvaros. Kvotas gads sākas kārtējā gada 1.aprīlī un beidzas nākamā gada 31.martā.

Piena kvota būs nepieciešama katram piena ražotājam, kurš gribēs pārdot pienu pārstrādes uzņēmumam vai arī pārdot pienu vai piena produktus tiešajam patērētājam (piemēram, skolām, slimnīcām, kaimiņiem). Piena ražotājam, kurš pienu patērē savām vajadzībām vai izēdina dzīvniekiem, kvota nebūs nepieciešama.

Valstij piešķirto piena kvotu var izpildīt divos veidos: kā piegādes kvotu un kā tiešās tirdzniecības kvotu. Piegādes kvota ir piena apjoms, kuru ražotājs pārdod pārstrādes uzņēmumam. Tiešās tirdzniecības kvota ir piena un piena produktu (kuri pārrēķināti pienā) apjoms, kurš pārdots tiešajam patērētājam. Vienam ražotājam var būt abi kvotu veidi.

Lai sadalītu valstij piešķirto kopējo piena kvotu starp ražotājiem, par pamatu tiks izmantots 2003.gadā saražotais un realizētais piena daudzums, kurš reģistrēts Piena ražotāju reģistrā. Pašlaik ir spēkā Ministru kabineta 2001. gada 20.novembra noteikumi Nr.491 „Piena, apstrādāta piena un piena produktu aprites noteikumi”, kuros 7.punkts nosaka, ka pārstrādes uzņēmumam divas reizes mēnesī ir jāsniedz Valsts ciltsdarba informācijas apstrādes datu centra (VCIDAC) uzturētajam Piena ražotāju reģistram informācija par iepirkto pienu no katra ražotāja. Piena pārstrādes uzņēmumi, kuri nesniedz informāciju par katru ražotāju, nopietni apdraud piena kvotas piešķiršanu piena ražotājiem.

Katram piena ražotājam, piezvanot uz VCIDAC pa tālruni 7027241 vai 7027240, ir tiesības noskaidrot, vai konkrētais piena pārstrādes uzņēmums sniedz informāciju par ražotāja piegādāto piena apjomu.

2003.gadā tiks veikti grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr.491 „Piena, apstrādāta piena un piena produktu aprites noteikumi”. Tajos noteiks informācijas apjomu un kārtību, kādā piena ražotājs, kurš realizē pienu vai piena produktus tiešajā tirdzniecībā, sniegs informāciju Piena ražotāju reģistram.

Beidzoties kvotas gadam, ražotājam jāiesniedz deklarācija par realizētā piena apjomiem atbildīgajai institūcijai līdz 1.maijam. Nokavēšanās gadījumā ES regula paredz iekasēt soda naudu par katru nokavēto dienu.

Ja ražotājs pārsniedz piešķirtās kvotas apjomus, viņam tiek aprēķināta soda nauda par pārsniegto apjomu. Kvotas gada beigās aprēķina valsts kopējo realizēto kvotu. Ja valsts kvota netiek pārsniegta, pēc kvotu izlīdzināšanas ražotājam var atmaksāt visu vai daļu no aprēķinātās soda naudas. Gadījumā, ja valsts pārsniedz piešķirtās kvotas apjomus, valsts maksā soda naudu Eiropas Savienībai.

Pašlaik Zemkopības ministrija izstrādā Ministru kabineta noteikumu projektu par piena kvotu piešķiršanu, administrāciju un uzraudzību. Noteikumu projekts paredz noteikt kārtību, kādā tiks izmantota valsts rezerve, kādi noteikumi būs jāievēro, lai varētu kvotas nomāt un pārdot, kā arī kvotu administrēšanu un uzraudzību.

Pienu no ražotāja varēs iepirkt tikai valstī atzīts pārstrādes uzņēmums. Noteikumu projektā būs iekļauti kritēriji, uz kuriem pamatojoties tiks atzīti piena pārstrādes uzņēmumi.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!