• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts valodas zināšana rāda attieksmi pret valsti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.2002., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69043

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

05.12.2002., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts valodas zināšana rāda attieksmi pret valsti

Vakar, 4.decembrī, Rīgā uzturējās EDSO komisārs nacionālo minoritāšu jautājumos

Vakar, 4.decembrī, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar EDSO augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfu Ekeusu.

Saeimas priekšsēdētāja pastāstīja, ka sabiedrības integrācijas process Latvijā norit pakāpeniski — kopumā ir pieaudzis to nepilsoņu skaits, kas apgūst latviešu valodu un iegūst pilsonību. Lai veicinātu sabiedrības integrācijas procesu, jaunajā valdībā ir izveidots īpašu uzdevumu ministra postenis. I. Ūdre uzsvēra, ka Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kas dod iespējas iegūt valsts finansētu izglītību septiņās dažādu mazākumtautību valodās.

EDSO augstais komisārs atzīmēja, ka Eiropas redzējums attiecībā uz integrācijas procesiem ir saistāms ar daudzu valodu zināšanu un kultūru izpratni, vienlaikus saglabājot nacionālo identitāti. Līdz ar to valsts valodas zināšanas ir cilvēku attieksmes paušana attiecībā uz valsti, kurā viņi dzīvo. Amatpersonas pārrunāja arī jautājumu par Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību ratifikāciju.

Pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas virzību uz iestāšanos Eiropas Savienībā. Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre informēja viesi par piedalīšanos Eiropas Parlamenta prezidenta un paplašināšanas procesā iesaistīto valstu parlamentu priekšsēdētāju 14.sanāksmē Briselē. Šīs vizītes laikā Saeimas priekšsēdētāja tikās ar Eiropas Parlamenta prezidentu Patu Koksu un pārrunāja jautājumus, kas skar paplašināšanas procesā iesaistīto valstu novērotājus Eiropas Parlamentā un paplašināšanas procesa noslēguma posmu līdz Kopenhāgenas galotņu apspriedei (Saeimas priekšsēdētājas runu Briselē — skat. zemāk).

Pārrunāta arī sabiedrības informēšanas nozīmība jautājumos, kas skar Eiropas Savienības paplašināšanu un Latvijas integrāciju šajā organizācijā. I.Ūdre pastāstīja par Saeimas Eiropas Savienības informācijas centra īstenoto “karstā telefona” akciju, kuras laikā jebkurš iedzīvotājs var zvanīt un uzdot jautājumus par Eiropas Savienību.

Vakar, 4. decembrī, arī Ministru prezidents Einars Repše tikās ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfu Ekeusu. Ministru prezidents apliecināja savu gatavību konstruktīvi sadarboties ar EDSO komisāru.

Komisārs pauda atbalstu Latvijas sabiedrības integrācijas politikai, uzsverot jaunā īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās amata izveides nozīmi integrācijas procesa veicināšanā. R.Ekeusu interesēja E.Repšes viedoklis jautājumā par Eiropas Padomes Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību ratificēšanu Latvijā, skolu pāreju uz apmācību latviešu valodā 2004. gadā un naturalizācijas procesa veicināšanu.

E.Repše pieļāva iespēju, ka Latvija nākotnē varētu ratificēt Eiropas Padomes Vispārējo minoritāšu aizsardzības konvenciju, tomēr ar dažām atkāpēm, kas vēl tiks precizētas. Ministru prezidents apliecināja, ka darīs visu, lai pāreja uz skolu izglītību latviešu valodā 2004. gadā būtu veiksmīga un lai tiktu nodrošināta izglītības kvalitāte šajā posmā. Attiecībā uz pilsoņu naturalizācijas veicināšanu E.Repše pauda viedokli, ka tas ir nepilsoņu motivēšanas jautājums un vislabākais risinājums būs Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā, jo tad Latvijas pilsoņiem būs arī Eiropas Savienības pilsonība.

Saeimas preses dienests Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!