• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai sertificētu maksātnespējas administratorus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.2002., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69047

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Labklājības ministrijas parlamentāro sekretāri

Vēl šajā numurā

05.12.2002., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai sertificētu maksātnespējas administratorus

Ceturtdien, 5.decembrī, valsts aģentūra „Maksātnespējas administrācija” (turpmāk tekstā — Maksātnespējas administrācija) sāk pieņemt pieteikumus maksātnespējas administratoru sertifikācijai. Kā zināms, nākamā gada 1.janvārī stāsies spēkā likuma „Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju” grozījumi, kas paredz, ka no 2003.gada ar maksātnespējas procesu administrēšanu drīkstēs nodarboties tikai sertificēti administratori. Sertifikātu pretendenti tiek aicināti pieteikties gan dalībai mācību programmā, gan kvalifikācijas pārbaudījuma kārtošanai, kas līdz 2003.gada 1.jūnijam vēl iespējama bez iepriekšējas apmācības. Sertifikātus bez pārbaudījuma kārtošanas tiek aicināti saņemt tie zvērinātie advokāti un zvērinātie revidenti, kuri līdz 2002.gada 1.jūlijam ir veikuši administratoru pienākumus un kuriem saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par maksātnespējas procesa administratoru apmācības un sertificēšanas kārtību pienākas šādas tiesības.

Kā norādīts Maksātnespējas administrācijas izplatītajā informācijā masu saziņas līdzekļiem, dokumentu iesniegšana pārbaudījuma kārtošanai, kā arī pieteikšanās mācībām veicama personīgi no ceturtdienas, 5.decembra, līdz nākamās nedēļas piektdienai, 13.decembrim, Maksātnespējas administrācijā Rīgā, Mārstaļu ielā 19, iepriekš saskaņojot precīzu dokumentu iesniegšanas laiku pa tālruni 7509530. Zvērināti advokāti un zvērināti revidenti maksātnespējas procesa administratora sertifikāta saņemšanai var pieteikties no šā gada 5.decembra līdz pat nākamā gada 1.jūnijam.

Sertifikācija notiek par maksu, un saskaņā ar tieslietu ministra apstiprinātiem Maksātnespējas administrācijas publisko pakalpojumu izcenojumiem maksa par pirmreizējo sertifikāciju ir 200 latu (bez pievienotās vērtības nodokļa).

Saskaņā ar jau minētajiem maksātnespējas likuma grozījumiem no 2003.gada 1.janvāra par administratoru varēs būt tikai tāda fiziska persona, kurai ir augstākā juridiskā izglītība vai augstākā izglītība ekonomikas, vadības vai finanšu jomā vai ne mazāk kā triju gadu praktiskā darba pieredze uzņēmumu vai uzņēmējsabiedrību pārraudzības institūcijās un izpildinstitūcijās. Administratora kandidātam sekmīgi jāizpilda administratora specializācijas iegūšanai nepieciešamās sertifikācijas prasības un jāsaņem Maksātnespējas administrācijas izsniegts sertifikāts. No 2003.gada 1.jūlija apmācība ir obligāts priekšnosacījums administratora kvalifikācijas pārbaudījuma kārtošanai, līdz tam kvalifikācijas pārbaudījumu pretendents drīkst kārtot arī bez iepriekšējas mācību kursa apmeklēšanas. Maksa par kursiem — 300 latu. Ministru kabinets ir apstiprinājis arī Maksātnespējas procesa administratoru mācību programmas, kurās noteikts nepieciešamo zināšanu loks, kas skar kopumā deviņas jomas — vispārējo tiesību teoriju, cilviltiesības un civilprocesu, maksātnespējas procesu, grāmatvedību un finanses, nodokļus un to administrēšanu, ekonomiku un uzņēmuma pārvaldi, darba tiesības un darba aizsardzību, lietvedību un arhīvniecību, vides aizsardzību. Kā „Latvijas Vēstnesim” paskaidroja Maksātnespējas administrācijas direktora palīdze sabiedrisko attiecību un preses jautājumos Gunda Ignatāne, ir izstrādāta arī precīza administratoru pārbaudes jeb kvalifikācijas eksāmena norises kārtība, ar kuru sertifikāta pretendenti tiks iepazīstināti pēc dokumentu iesniegšanas. Pēc 5.decembra būs zināmi arī datumi, kad tiks organizēts kvalifikācijas eksāmens un kad sāksies mācību kursi. Iepriekš intervijā „Latvijas Vēstnesim” Maksātnespējas aģentūras direktors Jānis Maršāns prognozēja, ka jau šogad plānots eksaminēt vismaz divas trīs sertifikāta pretendentu grupas, un sertifikātus varētu saņemt vismaz 50 administratori. Administratora sertifikātus saņems arī zvērināti advokāti un revidenti, kam ir likumdošanā noteiktā pieredze maksātnespējas procesu administrēšanā.

Visas nepieciešamās pieteikumu formas un papildu informāciju par maksātnespējas procesa administratoru sertificēšanu var saņemt Maksātnespējas administrācijā vai Maksātnespējas administrācijas interneta mājaslapā www.mna.gov.lv.

Liena Pilsētniece, “LV” iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!