• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Katrai tautai ir savi svētumi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2002., Nr. 179 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69098

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai atplauktu krāšņa Baltijas palete

Vēl šajā numurā

06.12.2002., Nr. 179

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Katrai tautai ir savi svētumi

Vakar, 5.decembrī, ar svecīšu aizdegšanu Rīgas sinagogā sākās ebreju Hanukas svētki

HANUKA2.JPG (24324 bytes)
Foto: Juris Krūmiņš — “Latvijas Vēstnesim”
Hanukas svecīti aizdedz arī Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga:

Uzruna Hanukas svētku pieņemšanā Rīgas sinagogā 2002.gada 5.decembrī

Virsrabīn! Rabīn! Ekselences! Viesi! Dārgā ebreju draudze!

Man prieks būt jūsu vidū šajos jūsu skaistajos svētkos, kad tiek aizdedzināta svecīte par atgādinājumu tam, ka katrai tautai savi svētumi ir jātur tīri no apgānīšanas, ir jāsargā savi svētumi, lai tie netiktu iznīcināti. Katrai tautai ir jācenšas atdzimt pēc tam, kad ienaidnieki tai ir uzbrukuši un tā ir cietusi smagus zaudējumus. Latvijas ebreju kopiena cieta smagus zaudējumus holokausta laikā, mēs priecājamies redzēt, ka tagad atjaunotajā Latvijas Republikā tā atkal veidojas un plaukst, kļūst no gada uz gadu kuplāka.

Es novēlu, lai šī draudze būtu jums pulcēšanās un vienotības vieta, kur aizdegtā svecīte jums nestu gaismu visam nākamajam gadam un kur jūs varētu pulcēties kopā ar saviem ticības brāļiem, ar ļaudīm, ar kuriem jūs saista savas sabiedrības dzīve un tradīcijas. Es novēlu, lai jums nākotnē šis dievnams top atjaunots un arvien skaistāks.

Un, atsaucoties uz rabīna teikto par to, ka mums ir jāpiemin gan varas darbi, gan arī labi paveikti darbi, es gribētu šodien, Hanukas dienā, paziņot, ka es kā Valsts prezidente esmu uzņēmusies patronāžu, lai varētu virzīt domu, kas jau ir vairākkārt izskanējusi, bet kuru tagad būtu laiks īstenot — Žanim Lipkem un citiem ebreju glābējiem būtu jāuzceļ piemineklis Rīgā pie Gogoļa ielas sinagogas. Es aicinu visus, kam šī doma ir dārga, piedalīties un dalīties šajā pasākumā.

Mums ir jāgādā par piemiņu, par atcerēšanos, lai mums atgādinātu gan labo, gan ļauno no mūsu pagātnes, lai mēs spētu godāt tos, kas ir parādījuši savu cilvēcību un ir bijuši gatavi ar savu dzīvību riskēt, lai aizstāvētu savus līdzcilvēkus, lai aizstāvētu cilvēcības principus. Tie ir tie principi, uz kuriem mēs visi kopā tagad vēlamies veidot jaunu Latviju, jaunu Eiropu. Strādāsim pie tā visi kopā!

Lai jums skaisti svētki!

HANUKA1.JPG (18283 bytes) HANUKA4.JPG (20538 bytes)
HANUKA8.JPG (24807 bytes) HANUKA6.JPG (22927 bytes)

Foto: Juris Krūmiņš — “Latvijas Vēstnesim”
Vakar, 5.decembrī, Hanukas svētku pieņemšanā Rīgas sinagogā: Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Rīgas un Latvijas virsrabīns Nātans Barkans; Izraēlas vēstnieks Avrahams Benjamins (augšējos attēlos); ASV vēstnieks Braiens Karlsons; Rīgas un Latvijas virsrabīns Nātans Barkans un Krievijas vēstnieks Igors Studeņņikovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!