• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts ieņēmumiem un policijas brīvprātīgajiem palīgiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2002., Nr. 179 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69107

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar svētku labestību sirdī

Vēl šajā numurā

06.12.2002., Nr. 179

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts ieņēmumiem un policijas brīvprātīgajiem palīgiem

Jūsu laikrakstā bieži ir rakstīts par Andreja Sončika labiem un neveiksmīgiem darbiem. Uzrakstīta VID rīcības programma. Veiksmīgi pildās šī gada budžeta ieņēmums. Bet vai budžeta parametri ir noteikti, vadoties pēc reālā valsts ekonomiskā un kriminogēnā stāvokļa? To nekomentē neviens. Pēdējā laikā uz Sončika galvu krīt negatīva krusa... Sončiks sešu gadu laikā ar savu 5000 cilvēku lielo darba kolektīvu nevarēja radikāli pastiprināt cīņu ar cigarešu, alkohola un degvielas kontrabandas darboņiem. Turpina zelt nelikumīga algas maksāšana aploksnēs. Valdība konstatēja, ka budžets pildās neapmierinoši, valsts kasei aiziet garām miljoni, ēnu ekonomika turas nesatricināmi. Vai pēc kompetentu cilvēku secinājumiem par Valsts ieņēmumu dienesta darbību A.Sončika kungam nebūtu labi pazemīgi, bet ar eleganci noņemt cepuri un pateikt: “Sveiki FinMin! Lai ar nebūšanām noņemas spējīgāki. Vai es nevarēju, negribēju, nemācēju, vai traucēja partijas un personīgās intereses, lai pēta speciālisti.”

Savukārt par Rīgas policijas šefu Igoru Krasovski un viņa palīgu ārējās dienestu lietās Voldemāru Hmeļevski sabiedrībā un policijā runā jau labu laiku kā par saliedētu tandēmu. Policijas palīgus sameklēt un noformēt dokumentus ir tiesīgi visi policijas darbinieki un šeit nav nekāda aizdomības mākoņa. Šie palīgi (apmēram 1500 cilvēku) pēc apmācībām un instruktāžas var patrulēt, izbraukt ar policijas darbiniekiem uz notikuma vietu, piedalīties izziņā un veikt citus neriskantus uzdevumus. Skumīgi uzzināt, ka gandrīz neviens policists negrib ar palīgiem ņemties. Viņus dēvē par nevajadzīgu slogu un policista darbības (bezdarbības) novērotājiem. Daudzi palīgi ir kļuvuši par “mirušām dvēselēm” vai “goda” policijas palīgiem. Vai kāds ir redzējis, ka balzama J.Gulbis (Krasovska aizbildnis) patrulē ielās un ķer pārkāpējus? Naivi tā būtu domāt. Viņš gan ir izteicies, ka var veikt ziņotāja funkcijas. Bet tas policijas palīga noteikumos nav paredzēts. Tātad policijas priekšniecībai Gulbis ir vajadzīgs kā kādu “labumiņu” pienesējs no sava uzņēmuma, saņemot pretī neaizskaramības garantijas. Krasovskim un Hmeļevskim, kas paši ne patrulē, ne ved izziņas, ir ap desmit policijas palīgu, kuru vārdus viņi pat neatceras... Interesanti, ar ko viņi tiek nodarbināti? Kā redzam — ne ar ko būtisku. Tādā veidā ir nonievātas saites ar sabiedrību. Vairākums cilvēku policijai neuzticas.

Iekšlietu ministram būs ļoti sarežģīti pacelt policijas iestādes servisa līmeni. Bet izredzes un alternatīva ir. Ar I.Krasovski un V.Hmeļevski tika apspriestas iespējas iedarbināt patstāvīgas tautsargu vienības kārtības sargāšanā un Rīgas iedzīvotāju drošības pastiprināšanā. Tas dubultotu (policists plus tautsargs) patrulēšanas grupas (maršrutus). Iecirkņu, ceļu un darbam ar pusaudžiem policijas inspektoriem nāktu palīgā simtiem brīvprātīgo ar likumu apstiprināti tautsargi. Tādas struktūras darbojas valsts rajonos. Diemžēl Rīgas Galvenās policijas pārvaldes vadībai TAUTSARDZES institūts nebija pa prātam, jo ar tautsargiem jāstrādā katru dienu, un tie daudz ko redz un zina.

Šeit vietā Svēto rakstu apgalvojums: “Kas nepareizi darījis, dabūs pelnīto atmaksu; tur neievēro ārējo stāvokli.” (Pāvila vēstule kolosiešiem 3:25). Domāju, šajās Adventes dienās būtu ieteicams A.Sončikam, I.Krasovskim, V.Hmeļevskim un citiem ieklausīties lūgsnas vārdos: “Tas Kungs pie jums grib mājot! Tam savus grēkus atzīstiet, to pazemīgi pielūdziet, starp ticīgajiem stājiet!”

“Tautsardzes” valdes priekšsēdētājs Georgs Maiznieksaa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!