• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par enciklopēdisku vārdnīcu Letonikas portālā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2002., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69213

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Lielo teroru pret latviešiem

Vēl šajā numurā

11.12.2002., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par enciklopēdisku vārdnīcu Letonikas portālā
E4.JPG (16656 bytes) E5.JPG (18072 bytes)

Portāla prezentācijā: akadēmiķe Janīna Kursīte; SIA “Tilde” programmu izstrādes direktors Andrejs Vasiļjevs un Latvijas Enciklopēdiskās vārdnīcas redkolēģijas priekšsēdētājs Guntis Ulmanis
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Grāmatas formātā Latvijas Enciklopēdisko vārdnīcu paredzēts izdot 2003. gadā. Bet 5. decembrī Latvijas Universitātes Mazajā aulā tika atvērta vārdnīcas interneta versija. Patlaban publicēti ir ap 32 tūkstoši šķirkļu un 3400 attēlu. Saturs ir strukturēts pa nozarēm. Šķirkļi ir nelieli – ap 200 līdz 500 rakstzīmju.

Latvijas Enciklopēdiskā vārdnīca, ko veido Nacionālais apgāds (www.nma.lv) un SIA Tilde, ir pamatbāze un pirmsizdevums nākotnē paredzamajai Nacionālajai enciklopēdijai. Enciklopēdijas elektronisko variantu demonstrēja tā veidotāji — Tildes programmu izstrādes direktors Andrejs Vasiļjevs un darba grupas vadītāja Anita Vasiļjeva.

Latvijas Enciklopēdiskās vārdnīcas redkolēģija: Guntis Ulmanis (priekšsēdētājs), Pēteris Apinis, Kārlis Arons, Ivars Knēts, Voldemārs Krustiņš, Aija Krūze, Māra Lāce, Ivars Lācis, Ojārs Spārītis, Jānis Stradiņš, Jānis Vētra un Andris Vilks. Projekta vadītāja Ginta Poriete, atbildīgā redaktore Aija Krūze, redaktores Janīna Danusēviča, Astrīda Peka, Dzidra Puķīte, Maija Šēnfelde un Solveiga Vārpa. Kartes sagatavojis Reģionālo studiju centrs. Fotoredaktore Anita Tukiša. Fotogrāfi: Viesturs Klimpiņš un Romvalds Salcēvičs. Izmantoti fotomateriāli no Nacionālā apgāda fotoarhīva un Lursoft datu bāze.

Enciklopēdiskās vārdnīcas saturs vēl nav pilnīgs, tas nemitīgi tiek papildināts un uzlabots, bagātināts ar jauniem šķirkļiem, jauniem attēliem un jaunām interneta saitēm. Tuvākajā laikā Latvijas Enciklopēdisko vārdnīcu papilinās vairāki tūkstoši šķirkļu tādās nozarēs kā izglītība, vēsture, valodniecības personālijas, informātikas personālijas, pasaules valstis. Patlaban tiek gatavotas ievietošanai elektroniskā formātā visu Latvijas rajonu, pagastu un lielāko pilsētu kartes, kā arī citu pasaules valstu kartes. Drīzumā enciklopēdijas attēlus varēs redzēt arī izvērstus.

“Kā teātris sākas ar garderobi, tā bibliotēka ar enciklopēdiju,” savu uzrunu sāka Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, novēlot, lai virtuālā enciklopēdija tiek arvien papildināta un nekad nav gatava. Profesore Janīna Kursīte Nacionālā apgāda un Tildes kopdarbu vērtēja ka pirmo tik lielā vēriena devumu Letonikas jomā.

Vienu nedēļu jauno Enciklopēdisko vārdnīcu bez maksas varēs izmantot visi interneta lietotāji. Turpmāk interesenti to varēs abonēt gluži tāpat kā laikrakstus.

Aina Rozeniece, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!