• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu turētājbanku fondēto pensiju apkalpošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2002., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69221

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nelauksaimnieciskās uzņēmējdarbības attīstību

Vēl šajā numurā

11.12.2002., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu turētājbanku fondēto pensiju apkalpošanai

Valsts kase ir izvēlējusies jaunu turētājbanku Valsts kases ieguldījumu plāna fondēto pensiju shēmas līdzekļu darījumu apkalpošanai. Cenu aptaujā noskaidrotā jaunā turētājbanka no 2003.gada 1.janvāra būs Pareksa banka. Pareksa banka piedāvāja bezmaksas pakalpojumus turētājbankas darbības līguma ietvaros

Līdzšinējā turētājbanka Valsts kases ieguldījumu plāna fondēto pensiju shēmas līdzekļu darījumu apkalpošanai bija “Nordea”. Līgums ar šo banku bija noslēgts līdz 2002.gada 31.decembrim. Lai izvēlētos izdevīgāko piedāvājumu, Valsts kase rīkoja bankām cenu aptauju.

Turētājbanka veic norēķinus ar naudas līdzekļiem, saņem vērtspapīrus un nodrošina to pārvedumu, nodrošina vērtspapīru un cita īpašuma drošu glabāšanu, kā arī apkalpo otrā pensiju līmeņa shēmas līdzekļu kontus saskaņā ar pārvaldīšanas līguma un turētājbankas līguma nosacījumiem.

Valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļi, ko pārvalda Valsts kase, kopš shēmas darbības sākuma procentos jau ir nopelnījuši gandrīz pusmiljonu latu – 447 313 latus. Kopumā valsts fondēto pensiju shēmā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras līdz 2002.gada 1.decembrim jau bija ieskaitīti 11 427 955 lati.

Līdz 2002.gada 31.decembrim otrā līmeņa pensiju līdzekļus saskaņā ar likumu pārvalda tikai Valsts kase (drīkst līdzekļus ieguldīt tikai Latvijas valsts parādzīmēs un Latvijas lielāko banku depozītos), savukārt pēc tam pensiju sistēmas otrā līmeņa dalībnieki paši varēs izvēlēties savu līdzekļu pārvaldītāju.

Otrā pensiju līmeņa shēmas dalībnieki arī turpmāk varēs uzticēt savus fondēto pensiju līdzekļus pārvaldīšanai Valsts kasē. Izvēloties Valsts kases ieguldījumu plānu, pensiju shēmas dalībniekam nebūs jāveic nekādas papildu darbības, jo saglabāsies pašreizējā situācija. Turklāt Valsts kase ir jau stabili apliecinājusi savu veiksmīgo darbību pensiju līdzekļu pārvaldīšanā. Valsts kase, pārvaldot pensiju līdzekļus, nodrošina stabilitāti un ilgtermiņa drošību.

Salīdzinājumā ar privātajiem pārvaldītājiem Valsts kases piedāvātais ieguldījumu plāns paredz viszemākās izmaksas fondēto pensiju shēmas dalībniekiem. Sākot ar 2003.gada 1.janvāri, kad izdevumi par fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldīšanu tiks segti no shēmas dalībnieku iemaksām, maksimālais atlīdzības apjoms par Valsts kases ieguldījumu plāna pārvaldīšanu nepārsniegs 0,85% no aktīvu vidējās vērtības gadā.

Valsts fondēto pensiju likumā noteiktie finansu instrumenti, kuros Valsts kase var ieguldīt fondēto pensiju shēmas dalībnieku līdzekļus, potenciāli spēj nodrošināt līdzīgu ienesīgumu kā privāto pārvaldītāju konservatīvie ieguldījumu plāni, turklāt saglabājot maksimāli iespējamu fondēto pensiju shēmas dalībnieku līdzekļu drošību, kas ir Valsts kases kā valsts pārvaldītāja galvenais mērķis.

Likums par valsts fondētajām pensijām stājās spēkā 2001.gada 1.jūlijā, līdz ar to Latvijā darbojas trīs līmeņu pensiju sistēma. Otrais pensiju līmenis paredz, ka daļa no katras personas sociālajām iemaksām vecuma pensijai ar līdzekļu pārvaldītāju starpniecību tiek ieguldīta finansu un kapitāla tirgū, lai nodrošinātu šī uzkrājuma ieguldījumu peļņu un vērtības pieaugumu.

Personām līdz 30 gadiem piedalīšanās otrajā pensiju līmenī ir obligāta, savukārt 31-49 gadus vecie cilvēki to var izvēlēties brīvprātīgi. Pieteikumu par pievienošanos otrajam pensiju līmenim var iesniegt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!