• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts heraldikas nākotne Saeimas ievērības lokā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.2002., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69304

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.526

Darba aizsardzības prasības, lietojot darba aprīkojumu un strādājot augstumā

Vēl šajā numurā

12.12.2002., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts heraldikas nākotne Saeimas ievērības lokā

Vakar Saeimas priekšsēdētāja tikās ar vairākiem līdzšinējās Valsts heraldikas komisijas locekļiem

V1.JPG (23372 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”
Vakar tikšanās laikā: Ramona Umblija, Laimonis Šēnbergs, Imants Lancmanis un Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre

Vakar Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar vairākiem līdzšinējās Valsts heraldikas komisijas locekļiem — Ramonu Umbliju (komisijas priekšsēdētāja), Imantu Lancmani un Laimoni Šēnbergu.

Pēc gandrīz stundu ilgās sarunas Ingrīda Ūdre “Latvijas Vēstnesim” sacīja:

— Zīmīgi, ka Valsts heraldikas komisijas locekļi vispirms ir atnākuši uz Saeimu, jo tieši Saeima pirms pusotra mēneša — 31. oktobrī akceptēja grozījumus likumā par valsts ģerboni, par ko pašlaik sabiedrībā ir ļoti liela interese.

Domāju, ka mēs šodien atradām ļoti labu atrisinājumu un ceļu iespējām strādāt tālāk. Izteicu savu personīgu lūgumu un aicināju arī Saeimas vārdā Valsts heraldikas komisijai tomēr neatkāpties un turpināt darbu, jo citādi daudzas tās iestrādes varētu palikt neīstenotas. Kā mani informēja Valsts heraldikas komisijas pārstāvji, tās attiecas ne tikai uz valsts ģerboni, bet arī uz pagastu, novadu un pilsētu ģerboņiem, kā arī daudzām citām ar heraldiku saistītām lietām.

Pirmais, ko Saeima varētu darīt, ir atlikt grozījumu likumā par valsts ģerboni spēkā stāšanās laiku, to paildzinot līdz vienam gadam. Otrkārt, vajadzētu izveidot īpašu darba grupu, kur varētu būt Valsts heraldikas komisijas pārstāvji, juristi, Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas locekļi un citi speciālisti, kas diskusiju gaitā atrastu kompromisus, pirmām kārtām spriežot par valsts ģerboni. Turklāt noteikti vajadzētu strādāt pie tāda likuma projekta, kas noteiktu Valsts heraldikas komisijas statusu un lomu, arī tās tiesības un pienākumus. Tostarp iespējas administratīvi sodīt vai saukt pie atbildības tos, kas nepiedienīgi izmanto mūsu valsts heraldiskos simbolus.

Noteikti lūgšu arī Valsts prezidenti iepazīties ar šīs mūsu sarunas iznākumu. Un pieļauju, ka, ņemot vērā to, ka Valsts prezidentes uzraudzībā šī Valsts heraldikas komisija ir strādājusi, arī šī darba grupa būs viņas pārziņā.

Katrā ziņā šie jautājumi, kas saistīti ar heraldiku, ir ļoti sarežģīti, un līdz ar to nespeciālistiem bieži vien ir ļoti grūti saprast, kas ir pareizi un kas ir nepareizi.

Ramona Umblija: — Šīs sarunas ierosinātāja bija Ingrīda Ūdre. Bet nupat Valsts heraldikas komisijas locekļu parakstītu vēstuli nosūtījām gan Valsts prezidentei, gan Ministru prezidentam, gan Saeimas priekšsēdētājai. Katrā ziņā esmu ļoti gandarīta par to, ka jau ir notikusi šī tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju. Tā bija ļoti lietišķa un mūsu viedokļus un ieteikumus uzsveroša. Domāju, ka šī darba grupa ir tieši tas, ko mēs paši būtu piedāvājuši. Tas būtu normāls ceļš turpmākajam darbam.

Laimonis Šēnbergs: — Man kā māksliniekam šķiet, ka Ūdres kundze ļoti precīzi ir rezumējusi šīs sarunas norisi. Patiešām esam gandarīti par to, ka tikām uzklausīti un saprasti. Šī heraldikas joma nepavisam nav tik vienkārša, kā vienam otram liekas. Tās patiešām ir ļoti specifiskas lietas, kas jānokārto un jāiztulko vienīgi profesionāļiem. Manuprāt, ierosinātā darba grupa varētu patiešām kvalitatīvi un lietderīgi strādāt.

Mintauts Ducmanis, “LV” Saeimas lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!