• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības atbalstītājiem un pretiniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.12.2002., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69455

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

18.12.2002., Nr. 185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības atbalstītājiem un pretiniekiem

Ja referendums par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) notiktu 2002.gada novembrī, par iestāšanos balsotu 45,9% (oktobrī – 49,1%), pret balsotu 35,9% (oktobrī – 35,4%), bet konkrēti nevarēja atbildēt 18,1% (oktobrī – 15,5%) respondentu

Tātad salīdzinājumā ar oktobri novembrī nedaudz samazinājies ES atbalstītāju skaits, nedaudz pieaudzis to respondentu skaits, kas nesniedz konkrētu atbildi, savukārt respondentu skaits, kas balsotu pret Latvijas iestāšanos ES, nav būtiski mainījies.

Pozitīvāk pret Latvijas dalību ES noskaņoti latvieši, Latvijas Republikas pilsoņi, vīrieši, respondenti vecumā līdz 40 gadiem, finansiāli nodrošinātākie aptaujas dalībnieki, iedzīvotāji ar augstāko izglītību, kā arī Latgales iedzīvotāji. Citās respondentu sociāli demogrāfiskajās grupās ES atbalstītāju loks ir mazāks par 50%. Atbalsts integrācijai ES samazinājies gan latviešu, gan cittautiešu auditorijā. Salīdzinoši visretāk atbalsts Latvijas virzībai uz ES pausts nepilsoņu auditorijā.

Uz jautājumu: “Kāda ir jūsu attieksme pret ES?” sniegtās atbildes liecina, ka gandrīz katrs otrais aptaujātais Latvijas iedzīvotājs – 49,8% (oktobrī 53,8%) – pauž pozitīvu attieksmi pret ES. 20,7% respondentu savu attieksmi raksturo kā nepārprotami pozitīvu, savukārt 29,1% aptaujas dalībnieku – kā drīzāk pozitīvu.

Kritiska attieksme pret ES novembrī bija 39,7% (oktobrī 38,3%) aptaujāto Latvijas iedzīvotāju. Negatīvi ES vērtē 18% respondentu, savukārt 21,7% aptaujas dalībnieku atzina, ka viņu attieksme pret ES ir drīzāk negatīva nekā pozitīva.

Konkrētu atbildi nesniedza 10,5% (oktobrī 7,9%) respondentu.

Pozitīvāk noskaņoti ir gados jauni iedzīvotāji ar lielākiem ienākumiem, augstāku izglītību, latvieši, Latvijas Republikas pilsoņi. Laukos dzīvojošo respondentu attieksme pret ES kopumā ir nedaudz pozitīvāka nekā pilsētu iedzīvotāju vidū.

Vispozitīvākā attieksme pret ES ir Latgales un Vidzemes iedzīvotājiem, visnegatīvākā – Zemgales un Kurzemes iedzīvotājiem.

Aptaujā iedzīvotājiem tika lūgts minēt piecus galvenos iemeslus, kāpēc viņi balsotu par Latvijas iestāšanos ES. Jautājums tika uzdots tiem 45,9% respondentu, kas atbildēja, ka balsotu par Latvijas iestāšanos ES.

Pētījuma rezultāti liecina, ka ES atbalstītāju vidū argumentu loks, kāpēc viņi balsotu par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā, ir ļoti plašs. Nevar izdalīt vienu konkrētu faktoru, kas izteikti dominētu pār pārējiem. 10 populārākie iemesli, kāpēc Latvijai vajadzētu stāties ES, tika minēti vairāk nekā 25% ES atbalstītāju atbildēs.

Gandrīz katrs otrais (47,1%) respondents, kas pauda gatavību referendumā balsot par Latvijas iestāšanos ES, kā vienu no galvenajiem iemesliem minēja, ka “iestāšanās ES nodrošinās Latvijas ekonomisko izaugsmi”.

Nākamie visbiežāk minētie argumenti balsot par Latvijas iestāšanos ES ir – “paplašināsies izglītības, studiju iespējas; Latvijā pieaugs ES finansiālais atbalsts, investīcijas; iestāšanās ES ir Latvijas drošības garants; ātrāk tiks sakārtota Latvijas likumdošana, Latvijai nav citas iespējas, tā nevar pastāvēt viena pati; uzlabosies sociālās aizsardzības līmenis”.

Aptaujā iedzīvotājiem tika lūgts minēt arī piecus galvenos iemeslus, kāpēc viņi balsotu pret Latvijas iestāšanos ES. Jautājums tika uzdots tiem 35,9% respondentu, kas atbildēja, ka balsotu pret Latvijas iestāšanos ES.

Pētījuma rezultāti liecina, ka nozīmīgākais arguments balsot pret Latvijas iestāšanos ES ir: “iestāšanās radīs draudus Latvijas lauksaimniecībai”. Šo iemeslu kā vienu no svarīgākajiem minēja vairākums (59,9%) aptaujāto, t.s. eiroskeptiķu.

Nākamie faktori (minēja vairāk nekā 25% ES pretinieku), kāpēc iedzīvotāji balsotu pret Latvijas dalību ES, minēti – “Latvija zaudēs savu neatkarību, suverenitāti; iestāšanās ES ir drauds Latvijas preču noieta tirgum; iestāšanās ES Latvijai finansiāli izmaksās pārāk dārgi; Latvija kļūs par ES atkritumu izgāztuvi; ES uzspiež savas intereses tās dalībvalstīm; Latvijā palielināsies imigrantu skaits; Latvijā pieaugs noziedzība; Latvija politiski, ekonomiski, juridiski vēl nav gatava iestāties ES; iestāšanās ES ir drauds vietējai rūpniecībai”.

Aptauju rīkoja Eiropas integrācijas birojs sadarbībā ar Valsts kanceleju un Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru “Latvijas fakti”. Plašāku informāciju par aptaujas datiem var saņemt Eiropas integrācijas birojā Rīgā, Basteja bulvārī 14, 4. stāvā, un internetā http://www.eib.lv/publ.php .

Ruta Mihalovska, Eiropas integrācijas biroja preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!