• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2002. gada 11. decembra lēmums Nr. 145 "Par metodikas "Elektrotīkla pieslēguma maksas noteikšanas metodika" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.12.2002., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69618

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.147

Par licences elektroenerģijas realizācijai izsniegšanu SIA "Lauktehnikas enerģētiķis"

Vēl šajā numurā

24.12.2002., Nr. 188

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 145

Pieņemts: 11.12.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr. 145

Rīgā 2002. gada 11. decembrī (prot. Nr. 64(94), 4. p.)

Par metodikas “Elektrotīkla pieslēguma maksas noteikšanas metodika” apstiprināšanu

Pamatojoties uz likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” 9.panta pirmās daļas 2.punktu un otro daļu, padome nolemj:

1. Apstiprināt metodiku “Elektrotīkla pieslēguma maksas noteikšanas metodika” (pielikumā).

2. Noteikt, ka līdz ar metodikas “Elektrotīkla pieslēguma maksas noteikšanas metodika” spēkā stāšanos spēku zaudē ar Energoapgādes regulēšanas padomes 17.04.1997. rīkojumu Nr.21 apstiprinātā metodika “Pieslēguma maksas aprēķina metodika”.

Šis lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāja I.Šteinbuka

 

Elektrotīkla pieslēguma maksas noteikšanas metodika

Izstrādāta saskaņā ar Ministru kabineta 22.10.1996. noteikumu
Nr. 413 “Elektroenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi” 12. punktu

1. Metodikā lietotie termini:

1.1. Lietotājs — fiziska vai juridiska persona, kas no energoapgādes uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) pērk elektroenerģiju un patērē to savām vajadzībām vai lieto energoapgādē vai cita veida uzņēmējdarbībā;

1.2. Piegādātājs — licencēts uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kas saskaņā ar līgumu par elektroenerģijas piegādi (turpmāk tekstā — līgums) piegādā elektroenerģiju Lietotājam, vai, šīs metodikas izpratnē, elektroenerģijas Lietotājs, kuram pieder elektrotīkli un kurš iepirkto elektroenerģiju realizē citam Lietotājam;

1.3. atļautā slodze — atļautā maksimālā slodze, ko Lietotājs drīkst izmantot saskaņā ar līgumu par elektroenerģijas piegādi un lietošanu;

1.4. elektroietaises piederības robeža — elektroietaišu īpašuma vai valdījuma robeža starp Piegādātāju un Lietotāju;

1.5. elektroietaise — vairākas savstarpēji saistītas elektroiekārtas vienotu uzdevumu veikšanai;

1.6. elektroiekārta — jebkura iekārta elektroenerģijas ražošanai, pārveidei, pārvadei, sadalei vai patēriņam;

1.7. elektrotīkls — elektrosistēmas daļa, kas pārvada un sadala elektroenerģiju un sastāv no savstarpēji savienotām elektropārvades līnijām un elektriskajām apakšstacijām;

1.8. elektrotīkla pieslēgums — Piegādātāja ierīkotā elektrotīkla daļa elektroenerģijas pievadīšanai no pieslēguma punkta esošajā elektrotīklā līdz Lietotāja piederības robežai;

1.9. pieslēguma vieta — pieslēguma punkts elektriskajā tīklā, no kura par optimālām izmaksām iespējams piegādāt elektroenerģiju Lietotājam nepieciešamā kvalitātē;

1.10. pieslēguma līnijas garums — attālums no pieslēguma vietas līdz komercuzskaites sadalnes uzstādīšanas vietai pēc elektriskās shēmas;

1.11. komercuzskaites sadalne — sadalne, kurā uzstādīta komercuzskaite un ievada aizsardzības aparāts;

1.12. ievada aizsardzības aparāts — ievadā uzstādāmais aizsardzības aparāts (automātslēdzis vai drošinātājs), kas nodrošina komercuzskaites aizsardzību pret nenormāliem darba režīmiem, kā arī ierobežo vienlaicīgo slodzi;

1.13. elektroenerģijas komercuzskaite — uzskaites mēraparāts vai to sistēma nodotās un/vai saņemtās elektroenerģijas daudzuma uzskaitei, pēc kuras notiek Lietotāja un Piegādātāja savstarpējie norēķini par saņemto un/vai nodoto elektroenerģiju;

1.14. pieslēguma maksa — maksa par Lietotāja pieprasīto jaudu un Lietotāja elektroapgādei nepieciešamo elektrotīklu ierīkošanu (projektēšanu un izbūvi), kā arī par esošo tīklu modernizāciju;

1.15. regulators — valsts iestāde, kas regulē sabiedriskos pakalpojumus valsts regulējamās nozarēs.

2. Vispārējie nosacījumi pieslēguma ierīkošanai

2.1. Metodika attiecas uz pieslēgumu ierīkošanu Piegādātāja un Lietotāja elektrotīklos Latvijas Republikas teritorijā.

2.2. Jaunas elektroietaises pieslēgšanai elektrotīklam vai atļautās slodzes palielināšanai Lietotājs iesniedz pieteikumu Piegādātājam.

2.3. Piegādātājs organizē Lietotāju pieteikumu reģistra izveidošanu hronoloģiskā secībā un nodrošina Lietotājam iespēju iepazīties ar to, kā arī iepazīties ar informāciju, kas saistīta ar pieslēgumu ierīkošanu.

2.4. Pēc reģistrētā pieteikuma saņemšanas Piegādātājs veic orientējošu pieslēguma izbūves izmaksu aprēķinu un precizē ierīkošanas nosacījumus, iespējas un termiņus, un par to informē Lietotāju 30 dienu laikā.

2.5. Pieslēguma vietu un nosacījumus nosaka Piegādātājs. Nosacījumiem jābūt skaidriem, nepārprotamiem un tehniski pamatotiem.

2.6. Ja saskaņā ar spēkā esošajiem būvnormatīviem pieslēguma izbūvei nepieciešama projekta izstrāde, Piegādātājs, rakstiski vienojoties ar Lietotāju, organizē projekta izstrādi par Lietotāja līdzekļiem līdz Lietotāja elektroietaises piederības robežai. Lietotājam pašam ir tiesības organizēt projekta izstrādi, projekta izmaksas saskaņojot ar Piegādātāju.

2.7. Slēdzot pieslēguma līgumu, Piegādātājs no Lietotājam aprēķinātajām pieslēguma izbūves izmaksām atskaita summu, kas ir 40% no projektēšanas izmaksām.

2.8. Trīs nedēļu laikā pēc Lietotāja informēšanas vai pieslēguma izbūves projekta saskaņošanas (vai informācijas par saskaņošanu saņemšanas) Piegādātājs būvdarbiem pieslēguma izbūvei uzsāk pretendentu atlasi normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

2.9. Ja pieslēguma izbūves līguma paredzamā cena bez pievienotās vērtības nodokļa pārsniedz 50 tūkstošus latu, Piegādātājs piemēro pretendentu atlases un piedāvājumu izvēles metodi — atklātu konkursu. Ja Lietotājs to pieprasa, Piegādātājs piemēro atklātu konkursu arī tādā gadījumā, ja pieslēguma izbūves līguma paredzamā cena bez pievienotās vērtības nodokļa pārsniedz 5 tūkstošus latu. Konkursa izsludināšanas dienā informāciju par to Piegādātājs publicē savā interneta mājaslapā (sākot ar 2003.gada 1. aprīli).

2.10. Lietotājs var ieteikt Piegādātājam uzaicināšanai uz pretendentu atlasi licencētu uzņēmējsabiedrību pieslēguma izbūvei un piedalīties pretendentu atlases procedūrā. Lietotājam ir tiesības saņemt informāciju par uzaicinātajiem un piedāvājumus iesniegušajiem pretendentiem, pretendenta izvēles kritērijiem un to īpatsvaru vērtēšanā. Lietotājam ir tiesības piedalīties vērtēšanā un iepazīties ar iesniegtajiem piedāvājumiem, to cenām un pretendenta izvēles pamatojumu noteiktajā pretendentu atlases laikā. Lietotājs var izteikt savu nostāju par pretendentu izvēli vienīgi saistībā ar atbilstību vai neatbilstību pretendentu atlasei apstiprinātajiem kritērijiem. Piegādātājs ņem vērā Lietotāja pamatoti izteiktos argumentus. Pieslēguma izbūves pretendentu izvēlas divu mēnešu laikā pēc pretendentu atlases uzsākšanas.

2.11. Pēc pretendenta izvēles Piegādātājs, ņemot vērā pieslēguma izbūves pretendenta iesniegto piedāvājumu, noslēdz pieslēguma līgumu ar Lietotāju.

2.12. Pieslēguma līgumā nosaka pieslēguma maksas samaksas termiņus un apmērus, kā arī pieslēguma ierīkošanas termiņu saskaņā ar izvēlētā pieslēguma izbūves pretendenta iesniegto piedāvājumu.

2.13. Ja pieslēguma ierīkošanas izmaksas pilnībā sedz Lietotājs, viņš ir tiesīgs pats izvēlēties licencētu uzņēmējsabiedrību pieslēguma izbūvei.

2.14. Piegādātājs saskaņā ar noslēgto pieslēguma līgumu par samaksāto pieslēguma maksu un saviem līdzekļiem organizē pieslēguma izbūves darbus līdz Lietotāja elektroietaises piederības robežai.

2.15. Nepieciešamības gadījumā Piegādātājs uz Lietotāja piederības robežas uzstāda sertificētu ievada — uzskaites sadalni, bet nav tiesīgs pieprasīt Lietotājam uzstādīt tikai Piegādātāja ieteikto. Sadalnes cena iekļaujama pieslēguma maksas aprēķinā.

2.16. Piegādātājs pēc pieslēguma izbūves ne vēlāk kā 10 darba dienu laikā veic Lietotāja elektroietaišu pieslēgšanu tīklam saskaņā ar Piegādātāja un Lietotāja pieslēguma līguma nosacījumiem.

2.17. Elektrotīkls, ko Piegādātājs par pieslēguma maksu ir ierīkojis Lietotāja elektroapgādei, ir Piegādātāja īpašums.

2.18. Par katru pārskata gadu Piegādātājs iesniedz informāciju regulatoram par praktiski veikto pieslēgumu pilnām izmaksām un saņemto pieslēgumu maksu no Lietotājiem par katru no sadales tīkla sprieguma pakāpēm. Regulators veic Piegādātāja investīciju plāna izpildes kontroli un nepieciešamības gadījumā koriģē tarifa griestus vai pieslēgumu maksas Piegādātājs/ Lietotājs attiecību (piemēram, ja plānotās investīcijas nav veiktas).

2.19. Šīs metodikas lietošana nav attiecināma uz tiem Lietotājiem, ar kuriem Piegādātājs līdz metodikas spēkā stāšanās dienai ir noslēdzis pieslēguma līgumu. 

3. Pieslēguma maksas noteikšana

3.1. Lietotājs, kura pieslēgumu ierīkošanai ir nepieciešama tikai ievada aizsardzības aparāta un skaitītāja nomaiņa, maksā par pieslēguma ierīkošanu saskaņā ar kalkulāciju (1.pielikums). Nepieciešamības gadījumā Piegādātājs iesniedz priekšlikumus regulatoram kalkulācijas aprēķina izmaiņai.

3.2. Visos gadījumos, izņemot šajā metodikā paredzētajos izņēmumos, Lietotājs sedz 60% no pieslēguma ierīkošanas (projektēšana un izbūve) faktiskajām izmaksām (skatīt 3. pielikuma aprēķina piemērus) saskaņā ar Piegādātāja un Lietotāja noslēgto pieslēguma līgumu.

3.3. Elektrotīkla pieslēguma ierīkošanas izmaksas, ko nesedz Lietotāji saskaņā ar šo metodiku, tiek paredzētas elektroenerģijas tarifu veidojošajās izmaksās.

3.4. Ierīkojot vienu pieslēgumu vairāku Lietotāju vienlaicīgai pieslēgšanai, pieslēguma maksu sadala starp šiem Lietotājiem proporcionāli to pieprasītām jaudām.

3.5. Ja, ierīkojot jaunu pieslēgumu, pie tā jāpieslēdz arī esošie Lietotāji, pieslēguma maksu sadala proporcionāli to jaudām, un potenciālais Lietotājs apmaksā savu daļu saskaņā ar šīs metodikas 3.2.punktu, bet Piegādātājs sedz esošo Lietotāju daļu.

3.6. Pagaidu pieslēgumiem, īslaicīgai Lietotāja elektroietaises pieslēgšanai elektrotīklam (līdz 3 mēnešiem) pieslēguma maksa ir vienāda ar faktiskajām izmaksām.

3.7. Gadījumos, kad Lietotājs vēlas ārpus kārtas saņemt pieslēgumu un ir gatavs segt visas ar pieslēguma ierīkošanu saistītās izmaksas, ir pieļaujams pieslēguma līgumā kā pieslēguma maksu noteikt vienošanās cenu ne lielāku par faktiskajām izmaksām, kura ir precizējama pēc visu darbu pabeigšanas. Šajā gadījumā pieslēguma līgums jāpapildina ar pamatotu izmaksu kalkulāciju.

3.8. Lietotājam, kurš pieprasa pieslēgumu pie 110 kilovoltu sprieguma elektrotīkla, pieslēguma maksu nosaka vienādu ar faktiskajām projektēšanas un izbūves izmaksām.

3.9. Rīgas pilsētas centrālās daļas elektroapgādes 3x220 V zemsprieguma tīkla robežās Piegādātājam ir tiesības vienoties ar ēkas vai zemes īpašnieku par pieslēguma maksas un maksas par tiesībām izvietot transformatoru apakšstaciju uz īpašnieka zemes vai ēkā un par apgrūtinājuma noteikšanu nekustamajam īpašumam ar transformatoru apakšstacijai pievienotajām kabeļu līnijām, savstarpēju ieskaitu. 4.pielikumā dota karte ar iezīmētām Rīgas pilsētas centrālās daļas elektroapgādes 3x220V zemsprieguma tīkla robežām.

3.10. Informāciju par iepriekšējā kalendārā gada pārvades un sadales elektrisko tīklu vidējām izmaksām (2. pielikums) pieslēguma maksas aprēķinam Piegādātājs publicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, pašvaldību vietējos laikrakstos un Piegādātāja interneta mājaslapā līdz nākamā gada 1. aprīlim, lai arī Lietotājs, iesniedzot pieteikumu, pats varētu prognozēt pieslēguma izbūves izmaksas.

3.11. Pieslēguma maksa netiek iekasēta:

3.11.1. ja, mainoties Lietotājam, netiek mainīti iepriekšējā lietotāja pieslēguma nosacījumi, kā arī gadījumos, kad nepieciešams atjaunot elektroenerģijas piegādi iepriekšējā līguma atļautās slodzes robežās 60 dienu laikā no iepriekšējā līguma pārtraukšanas brīža. Šī apakšpunkta pirmajā daļā minētie nosacījumi ir spēkā, ja ir saglabājusies elektropārvades līnija uz attiecīgo pieslēguma objektu;

3.11.2. ja tiek veikta pirmsuzskaites tīklu sakārtošana un ievada aizsardzības aparāti tiek palielināti uz 20 A, ja to pieļauj līnijas un mājas iekšējo tīklu tehniskās iespējas;

3.11.3. ja Piegādātājs tiesību aktos noteiktā kārtībā iegūst īpašumā (pirkšana, dāvināšana vai ieguldīšana) atbilstoši spēkā esošo normatīvu prasībām iepriekš sakārtotus vai rekonstruētus apakšlietotāja elektrotīklus (piemēram, dārzkopības sabiedrību, garāžu kooperatīvu u.c.) un netiek mainīti iepriekšējie pieslēguma nosacījumi;

3.11.4. ja Lietotājs vēlas pieslēgt pirmsuzskaites instalācijai mazas jaudas (līdz 100 W) nepārtrauktas darbības elektroietaises (antenu pastiprinātāji, signalizācijas iekārtas u.c.), kuru darbību nodrošina ievadaizsardzība ar nominālo strāvu līdz 1 A ar nosacījumu, ka Piegādātājam nav jāizbūvē jauns vai jārekonstruē esošais mājas elektrotīkla pieslēgums un pieslēgšanās mājas koplietošanas elektroinstalācijai ir saskaņota ar mājas īpašnieku vai valdītāju.

Metodika stājas spēkā 2003.gada 1.janvārī.

 

1.pielikums

Kalkulācija pieslēguma maksas aprēķināšanai

Lietotāja ievada aizsardzības aparāta un elektroenerģijas skaitītāja nomaiņai

SAB-1~PO COPY.GIF (125474 bytes)

2.pielikums

2001. gada elektrisko tīklu izbūves vidējās izmaksas pieslēguma maksas aprēķinam

3.pielikums

1. piemērs

Pieslēguma maksas noteikšanas piemērs pieslēguma maksas aprēķinam, ja nepieciešams izbūvēt pieslēgumu ar 0,4 kV piekarkabeļu līniju Rīgas pilsētā

SAB-1~5Q COPY.GIF (114808 bytes)

2. piemērs

Pieslēguma maksas noteikšanas piemērs pieslēguma maksas aprēķinam, ja nepieciešams izbūvēt pieslēgumu ar 0,4 kV kabeļu līniju bez ielas cietā seguma Sadales elektriskajos tīklos, izņemot Rīgas pilsētu

 

SAB-145-3-3 COPY.GIF (119694 bytes)

SAB-1~2E COPY.GIF (131822 bytes)

SAB-1~BP COPY.GIF (53194 bytes)

SAB-1~B0 COPY.GIF (489797 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!