• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar zvērestu savai tautai un savai valstij. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2002., Nr. 189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69717

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atliek vien vēlēt priecīgus svētkus un raženus darbus

Vēl šajā numurā

28.12.2002., Nr. 189

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar zvērestu savai tautai un savai valstij

21.decembrī leitnanta zīmotnes saņēma 57 jaunie virsnieki

KARAVIRI1.JPG (13411 bytes)
Brāļu kapos pie Svētās uguns decembra naktī (Kolāža)
Foto: Andris Kļaviņš — “Latvijas Vēstnesim”

Ziemassvētku priekšvakarā, 21.decembrī, Nacionālajā aizsardzības akadēmijā leitnanta zīmotnes saņēma 57 jaunie virsnieki. Pirmo reizi, zvērot uzticību tautai un tēvzemei Brāļu kapos, jaunie komandieri netieši zvērēja uzticību lielai karavīru savienībai – NATO.

Lielu pārmaiņu rūdītie

Mūsu bruņoto spēku attīstības pārmaiņu vēji negāja secen arī virsnieku mācību iestādei — Nacionālajai aizsardzības akadēmijai (NAA). Šī procesa sāpīgo pusi papilnam dabūja izbaudīt kadeti, kas pēc vidējo mācību iestāžu beigšanas iestājās akadēmijā 1999. gadā. Viņu izturība un uzticība izvēlētajai profesijai tika rūdīta mācību programmu pārmaiņās, akadēmijas vadības rotācijas un mācību iestādes akreditācijas viļņos. Jaunajām sirdīm tiešā un pārnestā nozīmē bija jāpārdzīvo gan difterijas uzbrukums, gan nesakārtotība un šaubas, kuras arī ir pārmaiņu līdzgaitnieces. Bet tāds ir šis laiks. Vēl grūtāks tas bija tiem pirmo izlaidumu virsniekiem, kuri tagad, jau kapteiņa pakāpē, ir akadēmijas mācību spēki un bija līdzās jauno virsnieku zvēresta brīdī vējainās decembra nakts vidū Brāļu kapos pie Mātes Latvijas. Spēcīgā vēja brāzmas tā vien centās izraut un nodzēst liesmas no lāpām leitnantu rokās, kā jautājot — vai tu vēl šaubies? Un vecākie virsnieki pēc zvēresta uzrunājot karavīrus, sacīja: ”Ja nu turpmākajā dzīvē jūs kādreiz māc šaubas, atnāciet šeit un atcerieties šo neaizmirstamo brīdi un visu pārdomājiet!”

Tradīcijas un pienākums

Militāro augstskolu izlaidumi laika ziņā ir daudz garāki un gadu gaitā apaug ar iedibinātām un jaunām tradīcijām. Vestpointas akadēmijas absolvents leitnants Krists Čulkstēns nesen “LV” stāstīja, ka Amerikā svinības notikušas veselu nedēļu un dažas tradīcijas saglabātas no viduslaikiem. Arī NAA no Latvijas Karaskolas saglabātas skaistas tradīcijas, kaut arī nedaudz mainītas, kā, piemēram, naktī pēc leitnanta zīmotņu saņemšanas doties uz Brāļu kapiem, aizdegt lāpas no Svētās uguns un teikt jaunā leitnanta zvēresta vārdus mūsu kritušo varoņu atdusas vietā. Jauno virsnieku iesvētīšanas dievkalpojums Krusta baznīcā, ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa. Iedibinātas jaunas tradīcijas, un nu jau jauno leitnantu prieks par pārvarētajām grūtībām auditorijās un mācību poligonos iestiepjas divu diennakšu garumā. Un šajās dienās viņu uzvarai līdzi dzīvo vecāki, tuvinieki, skolotāji. Tēvi un brāļi ar lepnumu, sievietes – noraušot pa prieka asarai. Bet pieredzējušākie akadēmijas pasniedzēji ievērojuši, ka vispārsteidzošākās pārvērtības ar nesenajiem vidusskolēniem, pēc tam kadetiem notiek tieši šajās divās dienās un naktīs. Viņu priekšā stāv virsnieks!

Ar atbildību par karavīriem

KARAVIRI2.JPG (19703 bytes)
Foto: Andris Kļaviņš
Nacionālās aizsardzības akadēmijas 2002.gada izlaiduma virsnieki kopā ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri Raimondu Graubi, aizsardzības ministru Ģirtu Valdi Kristovski, Nacionālās aizsardzības akadēmijas mācībspēkiem un citām augstām militārpersonām

Nacionālās aizsardzības akadēmijas telpas kārtējā izlaiduma svinīgajai diplomu pasniegšanai izrādījās par mazām, tāpēc tā notika Rīgas Latviešu biedrības namā, no kura pirms 84 gadiem pulkvedis Oskars Kalpaks ar dažiem vīriem devās kaujās par Latvijas brīvību.

Akadēmijas rektors pulkvežleitnants Juris Maklakovs savā uzrunā atskatījās uz sarežģīto mācību laiku, kuru absolventi godam izturējuši, pateicās Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku vadībai, kas bieži apmeklēja NAA, mācību spēkiem un vecākiem. Sveicot jaunos virsniekus, rektors atgādināja, ka viņiem noslēdzies tikai viens mācību posms, un aicināja pēc dažiem gadiem atgriezties auditorijās, lai turpinātu mācības augstāka līmeņa kursos saskaņā ar jauno militārās izglītības sistēmu.

Četrdesmit no absolventiem mācījās vada komandiera kursā, trīspadsmit beidza militāro speciālistu kursu, bet četri sekmīgi pabeidza neklātienes vada komandiera kursu. Astoņi kadeti vēl turpina mācības ārzemēs.

Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, pasniedzot diplomus labākajiem kursa kadetiem, savā apsveikuma runā uzsvēra, ka jaunie karavīri tagad ir spēruši soli jaunā dzīves posmā, kas saistīsies ar virsnieka pienākumu pildīšanu un lielāku atbildību savu padoto un savas valsts priekšā, jo Nacionālie bruņotie spēki veido vienu no valsts pastāvēšanas priekšnosacījumiem – valsts drošību un aizsardzību. Aizsardzības ministrs neslēpa savu gandarījumu un lepnumu par jaunajiem cilvēkiem, kas pilda savu pienākumu, strādājot sarežģītos apstākļos, jo bruņotie spēki ir attīstības procesā. Tas liek domāt ne tikai par ikdienas pienākumiem, bet arī par to, kā rītdienu veidot labāku par šodienu. Ministrs novēlēja absolventiem būt radošiem savā darbā, nenolikt mācību grāmatas plauktā, bet turpināt izglītot sevi, lai kļūtu par paraugu saviem padotajiem.

NBS komandieris brigādes ģenerālis Raimonds Graube, sveicot virsniekus, aicināja viņus turpmākajā dienestā ne mirkli nezaudēt lielo atbildību par saviem padotajiem, nepieļaujot kļūdas karavīru apmācībā, kuru cena militārajā dienestā var būt pat cilvēka dzīvība. Ģenerālis atzīmēja, ka šis ir pirmais izlaidums, kad visi jaunie virsnieki saņem nozīmējumu darbā tieši ar personālsastāvu, nevis štāba amatos. Tā ir gan nepieciešamība, gan arī pareizs virsnieka karjeras ceļš, jo komandieris, kas izbaudījis visas grūtības kopā ar saviem padotajiem, labāk viņus sapratīs un par viņiem rūpēsies. Tā maizīte būs sūrāka, bet svētīgāka turpmākajā virsnieka izaugsmē.

NBS komandiera vietnieks admirālis Gaidis Andrejs Zeibots savukārt savā apsveikumā sacīja: “Jūs esat kļuvuši par leitnantiem, bet jums jākļūst par virsniekiem, un tas ir garš un sarežģīts process. Līdz šim jūs mācījāties un bija cilvēki, kas rūpējās par jums, bet pēc dažām dienām jūs atbildēsiet par cilvēkiem. Atcerieties to visur un vienmēr!” Admirālis novēlēja neaizmirst virsnieka godu un stāju, ar kuru slaveni Latvijas pirmās brīvvalsts virsnieki, un jaunajai paaudzei augstu turēt šos ideālus, lai mūsu tauta arī šodien varētu lepoties ar savu virsnieku korpusu.

KARAVIRI3.JPG (14898 bytes)
Jaunos Jūras spēku virsniekus sveic Latviešu virsnieku apvienības priekšsēdis virsleitnants Tālivaldis Bērziņš

Esiet droši un drosmes pilni!

NBS štāba priekšnieks gaisa spēku pulkvedis Kārlis Krēsliņš novēlēja absolventiem sekmes tālākajā virsnieka karjerā, kā arī sekmīgi izmantot visas daudzveidīgās izglītošanās iespējas gan pašu mājās, gan ārzemēs, lai mūsu bruņotie spēki kļūtu arvien bagātāki ar labi izglītotiem profesionāliem vadītājiem.

Saskaņā ar tradīciju un akadēmijas rektora pavēli par labām un teicamām sekmēm mācībās un priekšzīmīgu dienestu akadēmijas Goda zobenā tika iegravēts leitnanta Gata Jaško vārds. Zobenu, kuru deviņdesmito gadu vidū akadēmijai uzdāvināja toreizējais Lielbritānijas aizsardzības ministrs Malkolms Rifkins, kursa sekmīgākajam kadetam leitnantam Gatim Jaško pasniedza Ģirts Valdis Kristovskis. Pagaidām mūsu armija vēl nevar atļauties pasniegt virsnieka zobenu katram jaunajam leitnantam, kā tas bija Latvijas pirmās brīvvalsts laikā, tāpēc šis Goda zobens pēc nelielas “paviesošanās” ministra un jaunā leitnanta rokās atkal atgriezīsies akadēmijā savā goda vietā uz vairoga. Gatis Jaško pēc zobena saņemšanas sacīja: “ Šo zobenu savās rokās turējuši jaunie leitnanti, un daudzi to vēl darīs pēc manis. No kursa viens, lai gan man liekas, ka šeit nav neviena, kurš to nebūtu pelnījis. Saņemot leitnanta zīmotnes, mēs uzņemamies to atbildību, kas nāk līdzi virsniekam, mēs vienmēr atcerēsimies, ko mēs pārstāvam un kam kalpojam. Saņemot šo virsnieka simbolu, apsolos to nest savam godam, latvju slavai, tēvzemei un brīvībai!” Vērtīgas balvas saņēma labākie kadeti Olafs Bržinskis, Ivars Stivriņš, Arvis Grīnbergs, Oskars Lejnieks un Nikolajs Bogdanovs.

Absolventu vārdā, pateicoties saviem vecākiem un skolotājiem, daudziem studiju atbalstītājiem un valstij, leitnants Olafs Bržinskis sacīja: “Pēc šiem akadēmijā pavadītajiem gadiem es varu droši teikt, ka mēs, jaunie virsnieki, esam kā jaunais vilnis Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kas ies palīgā jau esošajiem, lai cīnītos par savu vietu un eksistenci un reizē par kopējo lietu.”

Latvijas Valsts prezidents Kārlis Ulmanis savulaik sacījis: “Esiet pa priekšu gājēji un ceļa rādītāji saviem sekotājiem, kurus jūs vadāt, kuri jums uzticēti un kuri jums uzticas! Esiet droši savos soļos un drosmes pilni!..”

Andris Kļaviņš — “Latvijas Vēstnesim”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!