• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par otrā pensiju līmeņa līdzekļu pārvaldīšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2002., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69795

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ANO Attīstības programmas un Latvijas valdības sadarbību

Vēl šajā numurā

30.12.2002., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par otrā pensiju līmeņa līdzekļu pārvaldīšanu

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) noslēgusi līgumus par valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldīšanu ar ieguldījumu akciju sabiedrību (IAS) “Latvijas vadošo apdrošinātāju ieguldījumu sabiedrība”, kura piedāvā vienu ieguldījumu plānu — “Daugava”, un IAS “Baltikums Asset Management”, kura piedāvā divus ieguldījumu plānus — “Baltikums universālais ieguldījumu plāns” un “Baltikums konservatīvais ieguldījumu plāns”, kā arī ar Valsts kasi (VK), jo pašlaik ar VK spēkā esošā līguma darbība beidzas 31. decembrī. Galvenās izmaiņas jaunajā līgumā — turpmāk Valsts kases turētājbanka būs a/s “Parekss banka”; tiek noteikta maksimālā atlīdzība par līdzekļu pārvaldīšanu, un Valsts kases piedāvātajā ieguldījumu plānā tiek paplašinātas līdzekļu ieguldīšanas iespējas.

Saskaņā ar fondēto pensiju likumu līdz 2002. gada 31.decembrim otrā līmeņa līdzekļus pārvalda Valsts kase, kas līdzekļus drīkst ieguldīt tikai Latvijas valsts vērtspapīros un Latvijas lielāko banku depozītos. Savukārt no 2003.gada 1. janvāra līdzekļu pārvaldīšanā iesaistās privātie līdzekļu pārvaldītāji, un otrā līmeņa dalībnieki paši varēs izvēlēties līdzekļu pārvaldītājus un to piedāvātos ieguldījuma plānus.

Līdz šim Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra jau parakstījusi līgumus ar ieguldījumu sabiedrībām (IS) “Hansa fondi” ,”Optimus fondi” un “Parekss ieguldījumu sabiedrība” par otrā pensiju līmeņa līdzekļu pārvaldīšanu, kas dod tiesības sākt dalību valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldē, sākot ar 2003.gada 1.janvāri.

IS “Hansa fondi” piedāvā divus ieguldījumu plānus: “Hansa” ieguldījumu plāns “Stabilitāte” un “Dinamika”, IS “Optimus fondi” četrus dažādus ieguldījumu plānus — “Optimus aktīvais plāns”, “Optimus sabalansētais plāns”, “Optimus Latvijas plāns” un “Optimus Eiropas plāns”, savukārt IS “Parekss ieguldījumu sabiedrība” divus ieguldījumu plānus — “Parekss universālais pensiju plāns” un “Parekss aktīvais plāns”.

Valsts fondēto pensiju shēmā līdz šā gada 23.decembrim ir nodoti 11,804 miljoni latu. Valsts kase šo naudu ieguldījusi valsts vērtspapīros un banku termiņnoguldījumos. Līdz ar to kopējie Valsts kases pārvaldīšanā esošie līdzekļi ir 12,281 miljons latu, tātad tie ir pieauguši par 477 tūkstošiem latu.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā līdz decembrim jau pieteikušies aptuveni 28 tūkstoši brīvprātīgo dalībnieku, bet kopā otrajā pensiju līmenī reģistrēti 330 tūkstoši dalībnieku. Savukārt 60 tūkstoši jau izvēlējušies savu privāto līdzekļu pārvaldītāju.

VSAA Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!