• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par muitas nodrošinājumu izmantošanas kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2002., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69815

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.2338

Grozījums Valsts ieņēmumu dienesta 2001. gada 3. augusta rīkojumā Nr. 681 "Par Valsts ieņēmumu dienesta norādījumiem "Metodiskie norādījumi par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā darījumiem ar kokmateriāliem un PVN deklarācijas pielikuma aizpildīšanu""

Vēl šajā numurā

30.12.2002., Nr. 190

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 2336

Pieņemts: 23.12.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.2336

Rīgā 2002.gada 23.decembrī

Par muitas nodrošinājumu izmantošanas kārtību

1. Pamatojoties uz Muitas likuma 111.pantu par muitas nodrošinājumiem, apstiprinu “Muitas nodrošinājumu izmantošanas kārtību”.

2. Atzīt par spēku zaudējušu ar Valsts ieņēmumu dienesta 1998.gada 11.marta rīkojumu Nr.126 “Par muitas nodrošinājumu izmantošanas kārtību” apstiprināto muitas nodrošinājumu izmantošanas kārtību.

3. Rīkojumu publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

4. Ar šo rīkojumu apstiprinātā kārtība stājas spēkā 2003.gada 2.janvārī.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora p.i. N.Jezdakova

 

 

Muitas nodrošinājumu izmantošanas kārtība

1. Vispārīgie jautājumi

1. Muitas nodrošinājums ir līdzeklis preču identifikācijai, kura izmantošana nepieļauj nekontrolētu piekļūšanu precēm.

2. Muitas nodrošinājumu veidi:

2.1. muitas plomba;

2.2. muitas uzlīme;

2.3. fotogrāfija un preču apraksts;

2.4. citu valstu muitas nodrošinājums (tiek atzīts Latvijas Republikā par muitas nodrošinājumu pēc attiecīga Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) rīkojuma stāšanās spēkā).

3. Muitas nodrošinājumi tiek izmantoti:

3.1. Muitas likuma 111.panta paredzētajos gadījumos:

3.1.1. precēm;

3.1.2. komerciāliem transportlīdzekļiem;

3.1.3. telpām;

3.1.4. citām vietām, kurās atrodas preces, kas pakļautas muitas kontrolei;

3.2. pārvietojot preces starp muitas iestādēm;

3.3. pēc preču īpašnieka, valdītāja un to pilnvarotās personas vai preču pārvadātāja pieprasījuma.

4. Muitas nodrošinājumi netiek izmantoti:

4.1. smagsvara, lielgabarīta un vienveidīgām beramām kravām;

4.2. pārvadājot dzīvus dzīvniekus (saskaņā ar Latvijas kombinētās nomenklatūras HS 1.grupu);

4.3. ja muitas ierēdnim nav iespējams izmantot muitas nodrošinājumu.

5. Vienlaikus var tikt izmantoti vairāki muitas nodrošinājumu veidi.

6. Reģionālā muitas iestāde personai uz rakstiska iesnieguma pamata var atļaut noņemt/uzlikt muitas nodrošinājumus bez muitas ierēdņa klātbūtnes, ja:

6.1. persona pēdējo sešu mēnešu laikā ne retāk kā četras reizes mēnesī piemērojusi kādu no muitas režīmiem;

6.2. elektroniskā veidā reģistrē preces preču uzskaites reģistrā un nodrošina uzraudzības muitas iestādei netraucētu pieeju precēm un preču uzskaites reģistram, kā arī visiem dokumentiem, kuri jāuzrāda, lai precēm piemērotu attiecīgo muitas procedūru;

6.3. persona pēdējā gada laikā savlaicīgi samaksājusi normatīvajos aktos noteiktos muitas maksājumus;

6.4. persona gada laikā nav atkārtoti sodīta par administratīvajiem pārkāpumiem muitas jomā, kas samazina iekasēto vai iekasējamo muitas maksājumu apmēru;

6.5. persona saņēmusi atļauju preču deklarēšanai elektroniskā veidā;

6.6. personas darbinieki, kuriem ir paraksta tiesības, nav krimināli sodīti par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā;

6.7. persona izmanto vispārējo galvojumu muitas parāda segšanai.

7. Personai neatļauj noņemt/uzlikt muitas nodrošinājumus bez muitas ierēdņa klātbūtnes, piemērojot muitas režīmus:

7.1. stratēģiskas nozīmes precēm;

7.2. narkotiskajām vielām;

7.3. psihotropajām vielām;

7.4. prekursoriem.

8. Atļauju noņemt/uzlikt muitas nodrošinājumus bez muitas ierēdņa klātbūtnes atceļ, ja konstatē, ka nav izpildīta kāda no 6.punktā noteiktajām prasībām (izņemot prasību par muitas režīma piemērošanas regularitāti).

9. Atteikumu atļaut noņemt/uzlikt muitas nodrošinājumus bez muitas ierēdņa klātbūtnes noformē rakstiski, norādot atteikuma iemeslu un pārsūdzības kārtību.

10. VID Galvenajai muitas pārvaldei veikt nodrošinājumu (muitas plombas sk. 1.pielikuma 1.2.apakšpunktu) realizāciju personām, kurām reģionālā muitas iestāde ir atļāvusi uzlikt muitas nodrošinājumus bez muitas ierēdņa klātbūtnes saskaņā ar finanšu ministra apstiprinātajiem izcenojumiem. Muitas nodrošinājumus izsniedz VID Galvenās muitas pārvaldes Resursu daļā K.Valdemāra ielā 1a, 219.kab., tel. 7047495.

11. Nodrošinājumu minimālais realizācijas apjoms:

11.1.1. plombes 100 gab.;

11.1.2. uzlīmes 100 gab.

12. Nodrošinājums izmantojams to identifikācijas numuru augošā kārtībā.

13. Līdz katra mēneša 5.datumam personai, kurai reģionālā muitas iestāde ir atļāvusi uzlikt muitas nodrošinājumus bez muitas ierēdņa klātbūtnes, sagatavot un iesniegt pārskatu VID Galvenās muitas pārvaldes Resursu daļā K.Valdemāra ielā 1a, 219.kab. un nosūtīt pa elektronisko pastu uz adresi: edgars.silanzs@dep.vid.gov.lv par izlietotajiem nodrošinājumiem (skat. 3.pielikumu).

 

 

2. Muitas nodrošinājumu izmantošana

2.1. Muitas plombas apraksts (1.pielikumā)

14. Muitas plombu lieto saskaņā ar šīs kārtības 3.punktu, ja tam ir paredzēta speciāli iekārtota vieta vai ir iespējams uzlikt muitas plombu. Pēc muitas plombas uzlikšanas:

14.1. muitas ierēdnis muitas preču (kravas) pavaddokumentos un muitas deklarācijā (VAD) norāda plombu skaitu un identifikācijas numurus, ko apstiprina ar muitas zīmogu un parakstu;

14.2. persona, kura ir saņēmusi atļauju muitas nodrošinājuma uzlikšanai bez muitas ierēdņa klātbūtnes, muitas deklarācijas (VAD) D.ailē norāda plombu skaitu un identifikācijas numurus, ko apstiprina ar parakstu (norādot paraksta atšifrējumu) vai zīmogu.

2.2. Muitas uzlīmes apraksts (2.pielikumā)

15. Muitas uzlīmi izmanto saskaņā ar šīs kārtības 3.punktu, ja nav iespējams lietot muitas plombu. Pēc muitas uzlīmes uzlikšanas:

15.1. muitas ierēdnis muitas un preču (kravas) pavaddokumentos un muitas deklarācijā (VAD) norāda uzlīmju skaitu un identifikācijas numurus, ko apstiprina ar muitas zīmogu un parakstu;

15.2. persona, kura ir saņēmusi atļauju muitas nodrošinājuma uzlikšanai bez muitas ierēdņa klātbūtnes, muitas deklarācijas (VAD) D.ailē norāda uzlīmju skaitu un identifikācijas numurus, ko apstiprina ar parakstu (norādot paraksta atšifrējumu) vai zīmogu.

2.3. Fotogrāfija un preču apraksts

16. Fotogrāfijas un preču aprakstus lieto, pārvietojot mākslas un antikvāros priekšmetus, kā arī saskaņā ar šīs kārtības 3.2. un 3.3.apakšpunktu.

17. Fotogrāfijas un preču apraksti kļūst par muitas nodrošinājumiem, nosūtītājmuitai apstiprinot tos, neatkarīgi no kompetentu iestāžu ekspertu izsniegtajiem dokumentiem. Fotogrāfijas apstiprina muitas ierēdnis ar personīgo zīmogu un parakstu. Preču aprakstu apstiprina muitas ierēdnis ar personīgo zīmogu un parakstu, nepieļaujot papildu ierakstus.

18. Fotogrāfijas un preču apraksti tiek pievienoti preču (kravas) pavaddokumentiem.

2.4. Citu valstu muitas nodrošinājums

19. Latvijas Republikā par muitas nodrošinājumu tiek atzīti:

19.1. TIR konvencijas dalībvalstu muitu uzliktie nodrošinājumi ar noteikumu, ja tie nav bojāti un atbilst šīs kārtības 1.punktā minētajām prasībām;

19.2. citu valstu muitu uzliktie nodrošinājumi saskaņā ar noslēgtajiem starpvalstu līgumiem ar noteikumu, ja tie nav bojāti un atbilst šīs kārtības 1.punktā minētajām prasībām.

20. Atzīstot citu valstu muitu uzliktos nodrošinājumus par Latvijas Republikas muitas nodrošinājumiem, muitas ierēdnis muitas dokumentos norāda muitas nodrošinājumu skaitu un identifikācijas numurus, ko apstiprina ar muitas zīmogu un parakstu.

 

 

3. Muitas nodrošinājumu maiņa

21. Muitas nodrošinājumu var nomainīt tikai muitas ierēdnis, kurš veic preces muitas apskati, ja:

21.1. iepriekšējais muitas nodrošinājums ir bojāts, slikti salasāms vai nozaudēts;

21.2. preces tiek daļēji atmuitotas, papildinātas;

21.3. notiek preces muitas kontrole.

22. Par muitas nodrošinājumu maiņu tiek sastādīts muitas apskates akts. Muitas ierēdnis muitas apskates aktā norāda iepriekšējo muitas nodrošinājumu (identifikācijas numurus, ja ir iespējams), apraksta tā stāvokli, apskata preces, salīdzinot tās ar preču (kravas) pavaddokumentiem, apraksta muitas nodrošinājumu nomaiņas iemeslus un norāda, kāds muitas nodrošinājums tiek lietots (fiksējot tā identifikācijas numurus). Muitas apskates akts tiek sastādīts divos eksemplāros, ko ar parakstu un personīgo zīmogu apstiprina muitas apskati izdarījušais muitas ierēdnis kopā ar ne mazāk kā divām pieaicinātām personām. Viens muitas apskates akta eksemplārs tiek pievienots preču pavaddokumentiem, otrs nododams uzglabāšanā muitas iestādē, kuras ierēdnis ir nomainījis muitas nodrošinājumu.

23. Viena veida muitas nodrošinājumu var nomainīt ar cita veida muitas nodrošinājumu.

24. Par muitas nodrošinājumu nomaiņu tiek izdarīti labojumi preču (kravas) pavaddokumentos, ko muitas ierēdnis apstiprina ar muitas zīmogu un parakstu.

 

4. Atbildība

25. Par muitas nodrošinājumu saglabāšanu nemainītā veidā ir atbildīgi pārvadātājs un preču valdītājs saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

26. Par šīs kārtības neievērošanu vai pārkāpšanu muitas ierēdnis un persona, kas saņēmusi atļauju noņemt un uzlikt muitas nodrošinājumus bez muitas ierēdņa klātbūtnes, ir atbildīga saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

 

1.pielikums

Muitas plombas

1. Muitas plombu apraksti:

1.1. lentveida plombu “Tyden Seal” (1.attēls) izmanto muitas iestādes, uz plombas lentas uzraksts: “LATVIJAS MUITA” un identifikācijas numurs, kas sastāv no diviem burtiem un sešiem cipariem. Lentveida plomba sastāv no:

1.1.1. metāliskas lentas, tās izmēri: garums 21,43 cm, platums 0,95 cm;

1.1.2. fiksējošā mehānisma;

 

1.attēls

MUITA1 COPY.GIF (19587 bytes)

1.2. trosīšveida plombu “EZ Loc” (2.attēls) izsniedz uzņēmumiem, kuri ir saņēmuši reģionālās muitas iestādes atļauju noņemt/uzlikt muitas nodrošinājumus. Plomba ir ar fiksējošo mehānismu (plombas galviņu), kurā iegravēts uzraksts “LV” un identifikācijas numurs, kas sastāv no 6 (sešiem) cipariem un ar 400 mm garu trosīti, kuras diametrs 1,6 mm.

 

2.attēls

MUITA2 COPY.GIF (59649 bytes)

2. Palīgmateriāli.

 

Lentveida plombai “Tyden Seal” – pagarinošās lentas platums 4 – 5 mm, perforējuma garums 8 – 12 mm, intervāls starp perforējumiem 13 mm.

 

3. Muitas plomba tiek uzskatīta par uzliktu, ja, muitas plombas lenta vai trosīte, kas piestiprināta muitas nodrošinājuma uzlikšanas vietai, ir nostiprināta ar lentveida vai trosīšveida plombes fiksējošo mehānismu.

 

2.pielikums

Muitas uzlīme

1. Muitas uzlīmes apraksts.

Marķēta pašuzlīmējoša uzlīme ar augstu lipīguma pakāpi, kuru nevar noņemt, to nesabojājot (nesaplēšot, nedeformējot).

2. Muitas uzlīmes izmēri: garums no 180 līdz 240 mm, platums no 20 līdz 40 mm.

3. Muitas uzlīmes identifikācijas zīmes vidū uzraksts “Latvijas muita” un “Customs”, zem kura atrodas identifikācijas numurs ar diviem burtiem un pieciem cipariem.

4. Palīgmateriāls – līmlenta:

4.1. līmlentas izmērs – 38 mm plata bez garuma ierobežojuma;

4.2. līmlentas krāsa – zaļa;

4.3. līmlentas materiāls – pietiekami izturīgs gan lietošanai, gan uzglabāšanai;

4.4. līmlentas lietošana – līmlenta tiek lietota kā palīgmateriāls muitas izlīmei.

3.pielikums

MUITA3 COPY.GIF (210965 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!