• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrijas 2002. gada 19. decembra instrukcija Nr. 15 "Grozījumi Finanšu ministrijas 2001.gada 25.jūnija instrukcijā Nr.3 "Valsts (pašvaldības) budžeta iestāžu, pašvaldību budžetu grāmatvedības uzskaites instrukcija"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2002., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69864

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.50

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Vēl šajā numurā

30.12.2002., Nr. 190

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu ministrija

Veids: instrukcija

Numurs: 15

Pieņemts: 19.12.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrijas instrukcija Nr.15

Rīgā 2002. gada 19. decembrī

Grozījumi Finanšu ministrijas 2001.gada 25.jūnija instrukcijā Nr.3 “Valsts (pašvaldības) budžeta iestāžu, pašvaldību budžetu grāmatvedības uzskaites instrukcija”

Izdota saskaņā ar likuma “Par budžetu un finansu vadību” 29.panta otro daļu un 30.panta otro daļu

Izdarīt Finanšu ministrijas 2001.gada 25.jūnija instrukcijā Nr.3 “Valsts (pašvaldības) budžeta iestāžu, pašvaldību budžetu grāmatvedības uzskaites instrukcija” šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā instrukcijas tekstā un tās pielikumos vārdu “finansu” ar vārdu “finanšu”.

2. Papildināt 1.punktu (alfabēta secībā) ar šādu terminu un tā skaidrojumu:

 

“Projekta pieteicējs/ palīdzības saņēmējs — valsts vai pašvaldības institūcija, kā arī Latvijas Republikā reģistrēta sabiedriskā, reliģiskā vai bezpeļņas organizācija, uzņēmums vai uzņēmējsabiedrība, kurai ir tiesības saņemt ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļus noteikta projekta īstenošanai.”

3. Izteikt 1.punktā terminus un to skaidrojumus šādā redakcijā:

Ārvalstu finanšu palīdzība — finanšu palīdzība, kuru saņem no Eiropas Savienības, ārvalstu valdībām, starptautiskajām organizācijām vai citiem ārvalstu palīdzības sniedzējiem”;

 

Pamatbudžets — budžeta daļa, kuru veido dotācija no vispārējiem ieņēmumiem, dotācija īpašiem mērķiem, ieņēmumi no maksas pakalpojumiem un citi pašu ieņēmumi, ārvalstu finanšu palīdzība, izdevumi, kurus paredzēts segt no šiem ieņēmumiem, kā arī valsts budžeta aizdevumi un valsts budžeta aizdevumu atmaksas;

 

Speciālais budžets — budžeta daļa, kuru veido īpašiem mērķiem iezīmēti ieņēmumi, ieņēmumi no maksas pakalpojumiem un citi pašu ieņēmumi, ārvalstu finanšu palīdzība, ziedojumi un dāvinājumi naudā vai natūrā (ar uzskaiti naudā), kā arī izdevumi, kurus paredzēts segt no šiem ieņēmumiem vai arī aizņēmuma no valsts pamatbudžeta.”

4. Izteikt 68.punktu šādā redakcijā:

“68. Budžeta iestādes, valsts un pašvaldību aģentūras pārskatus sagatavo saskaņā ar Valsts kases instrukciju, kas nosaka pārskatu sagatavošanas kārtību”.

5. Izteikt 82.punktu šādā redakcijā:

“82. Pamatlīdzekļu vērtību uzskaita latos un santīmos. Pamatlīdzekļus novērtē atbilstoši to iegādes izmaksām vai ražošanas pašizmaksai. Pamatlīdzekļu iegādes izmaksās ietver to pirkšanas cenu (izslēdzot visa veida atlaides), muitas nodokļus (nodevas) un citus ar pirkumu saistītos neatlīdzināmos nodokļus, kā arī visas ar šo objektu tieši saistītās izmaksas līdz tā nodošanai ekspluatācijā (ekspluatācijas vietas sagatavošana un aprīkošana; pamatlīdzekļa piegādes un transportēšanas izmaksas; tiešā veidā ar objekta izveidošanu saistīto speciālistu darba samaksu, tai skaitā sociālās apdrošināšanas iemaksas)”.

6. 95.punkta ievaddaļā:

Izteikt trešo teikumu šādā redakcijā:

“Projektu ietvaros veiktos ieguldījumus pie projekta pieteicēja/ palīdzības saņēmēja iegrāmato tikai pēc akta par pamatlīdzekļa nodošanu — pieņemšanu ekspluatācijā parakstīšanas”;

Papildināt sesto teikumu aiz vārdiem “nozares ministrija” ar vārdiem “kā projekta pieteicēja/ palīdzības saņēmēja”;

Izteikt astoto teikumu šādā redakcijā:

“Pēc projekta pabeigšanas vai pēc pamatlīdzekļa nodošanas ekspluatācijā, pamatlīdzekli noraksta no konta 1240 pamatlīdzekļu sastāvā vai nodod tālāk projekta pieteicējam/ palīdzības saņēmējam.”

7. 182.punktā:

Izteikt 182.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

“182.3. 2354 “Norēķini par ISPA projektiem ar citiem budžetiem””;

papildināt ar 182.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

“182.4. 2355 “Citi debitori””.

8. Papildināt 253.punktu ar tekstu šādā redakcijā:

“Kontā 3130 “Ilgtermiņa ieguldījumu pārvērtēšanas rezerve” uzskaita ilgtermiņa ieguldījumu pārvērtēšanas rezervi, kas rodas kā starpība starp ilgtermiņa ieguldījumu uzskaites vērtību un pārvērtēto vērtību, budžeta iestādei veicot ilgtermiņa ieguldījumu pārvērtēšanu”.

9. Izteikt 337.punktu šādā redakcijā:

“337. Saskaņā ar decentralizētās ieviešanas sistēmas prasībām kopējais apmaksas periods no rēķina iesniegšanas brīža nozares atbildīgai amatpersonai (vecākai nozares amatpersonai vai programmas atbildīgai amatpersonai) vai attiecīgai institūcijai, kam nozares atbildīgā amatpersona (programmas atbildīgā amatpersona) ir deleģējusi iepirkuma līguma parakstīšanas tiesības, līdz pilnai apmaksai vidēji ir 60 kalendārās dienas, no tām 14 kalendārās dienas paredzētas kopējai dokumentu apritei nozares ministrijā un attiecīgajā institūcijā, kam nozares atbildīgā amatpersona (programmas atbildīgā amatpersona) ir deleģējusi iepirkuma līguma parakstīšanas tiesības, 5 kalendārās dienas ir dokumentu aprite Valsts kasē, ja vien projekta ietvaros noslēgtajā iepirkuma līgumā nav paredzēti citi termiņi vai apmaksas perioda sākuma brīdis. Nozares atbildīgā amatpersona (vecākā nozares amatpersona) un attiecīgā institūcija, kam nozares atbildīgā amatpersona (programmas atbildīgā amatpersona) ir deleģējusi iepirkuma līguma parakstīšanas tiesības, atbild par saņemto dokumentu savlaicīgu reģistrāciju”.

10. Aizstāt 357.punkta pirmajā teikumā terminu “projekta pieteicējam/ palīdzības sniedzējam” ar terminu “projekta pieteicējam/ palīdzības saņēmējam”.

11. Izteikt 358.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

“358.3. ISPA projekta pieteicēja/ palīdzības saņēmēja grāmatvedības kontu plāns un grāmatojumu shēma ir līguma starp projekta pieteicēju/ palīdzības saņēmēju un nozares atbildīgo amatpersonu neatņemama sastāvdaļa”.

12. Papildināt XII nodaļu “Noslēguma jautājumi” ar 365.1 punktu:

“365.1 Publiskās aģentūras organizē grāmatvedības uzskaiti pēc uzkrājuma grāmatvedības principa un kases izdevumiem, kā arī sagatavo un iesniedz pārskatus par finansu resursu izlietojumu atbilstoši likumam “Par grāmatvedību”, Publisko aģentūru likumam, likumam “Par budžetu un finansu vadību” un Valsts kases norādījumiem. Līdz 2003.gada 31.decembrim publiskās aģentūras var izmantot iepriekšējo kontu plānu.”

13. 1. pielikumā “Kontu korespondence par galvenajām grāmatvedības operācijām”:

Izteikt 61.punktu šādā redakcijā:

“61. Valūtas kursu svārstības operāciju dienās un uz pārskata perioda beigām”,

aizstāt kredīta grāmatojumu “6040 plus vai mīnus” ar šādiem grāmatojumiem:

“ 6010*

vai 6020*

vai 6030*

vai 6050*

vai 6060* plus vai mīnus”;

Papildināt aiz 67.punkta ar piezīmi:

“* — analītiskajā grāmatvedības uzskaitē tiek atvērti valūtas svārstību uzskaites subkonti pa konkrētiem ieņēmumu veidiem saskaņā ar Finanšu ministrijas apstiprināto budžeta ieņēmumu klasifikāciju;

— naudas līdzekļi un naudas norēķini ar debitoriem un kreditoriem ārvalstu valūtās jāiekļauj bilances posteņos, pārrēķinot šos līdzekļus pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa pārskata perioda pēdējā dienā.”

14. 3. pielikumā “Par maksājumu grāmatojumiem nozaru ministriju grāmatvedībā ISPA projektu ietvaros”:

Izteikt 6.punktu šādā redakcijā:

“6. Saņemti procentu maksājumi par ISPA līdzekļu ieguldījumu depozītā vai par bankas konta atlikumu;”

Izteikt 16. punktu šādā redakcijā:

“16. Vienlaicīgi ar 15.punktu atzīst nākamo periodu ieņēmumus un dzēš saistības pret Eiropas Savienību par ISPA projektiem. Ieņēmumus un izdevumus proporcionāli aktīva lietderīgās lietošanas laikam iekļauj ieņēmumu un izdevumu aprēķinā

debets 5170 kredīts 5910

debets 5910 kredīts 6030

debets 7040 kredīts 1290”;

Izteikt 20.punktu šādā redakcijā:

“20. Vienlaicīgi ar 19.punktu atzīst nākamo periodu ieņēmumus un dzēš saistības pret Eiropas Savienību par ISPA projektiem. Ieņēmumus un izdevumus proporcionāli aktīva lietderīgās lietošanas laikam iekļauj ieņēmumu un izdevumu aprēķinā,

debets 5170 kredīts 5910

debets 5910 kredīts 6030

debets 7040 kredīts 1290”;

Izteikt 27.punktu šādā redakcijā:

“27. Pēc akta par pamatlīdzekļa nodošanu — pieņemšanu ekspluatācijā parakstīšanas pārgrāmato nepabeigtās celtniecības objektu izmaksas ISPA projektiem uz attiecīgo pamatlīdzekļu grupu”;

30.punktā:

papildināt aiz vārda “atmaksu” ar vārdiem “vai uzkrātos procentus par depozītu vai par bankas konta atlikumu”,

papildināt ar grāmatvedības kontējumu “debets 5171 un kredīts 2611”.

15. Izteikt 5.pielikuma “Grāmatojumu shēma ISPA projektu ietvaros veiktajiem maksājumiem projekta pieteicēja/ palīdzības saņēmēja (kas nav valsts vai pašvaldības iestāde) grāmatvedībā” 12.punktu šādā redakcijā:

“12. Pēc akta par pamatlīdzekļa nodošanu—pieņemšanu ekspluatācijā parakstīšanas pārgrāmato nepabeigtās celtniecības objektu izmaksas ISPA projektiem uz attiecīgo pamatlīdzekļu grupu.”

16. Instrukcija stājas spēkā 2003.gada 1.janvārī.

Finanšu ministrs V.Dombrovskis

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!