• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Lai šis ir panākumu un sapņu īstenošanas gads". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.01.2003., Nr. 1 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69897

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

03.01.2003., Nr. 1

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Lai šis ir panākumu un sapņu īstenošanas gads”

Aivars Groza, vēstnieks Beļģijā un Luksemburgā, — “Latvijas Vēstnesim”

GROZA.JPG (15992 bytes)
Foto: A.F.I.

— Vispirms, lūdzu, īsu atskatu uz pagājušo gadu Latvijas ārpolitikā!

— Aizvadītā gada nozīmīgākie notikumi Latvijas ārpolitikā, neapšaubāmi, saistīti ar panākumiem Eiropas Savienības (ES) un NATO politikā. Prāgas un Kopenhāgenas galotņu apspriedes un uzaicinājums iestāties ES un NATO ir ne tikai nozīmīgākais 2002. gada ārpolitikas notikums, bet arī viens no svarīgākajiem notikumiem ārpolitikā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Mūsu vēstniecības darbība Beļģijā un Luksemburgā aizvadītajā gadā tika virzīta uz to, lai veicinātu šo politisko mērķu sasniegšanu, sadarbojoties ar Beļģiju un Luksemburgu. Kā nozīmīgākos notikumus, vērtējot Latvijas attiecības ar Luksemburgu un Beļģiju aizvadītajā gadā, gribētu minēt Beļģijas aizsardzības ministra Andrē Flao oficiālo vizīti Latvijā, Beļģijas Valonijas reģiona ministru prezidenta Žana Kloda Vankauvenberga un franču kopienas ministru prezidenta Ervē Askēna oficiālo vizīti Latvijā, kuras laikā tika parakstīts trīspusējais sadarbības līgums, kā arī Luksemburgas aizsardzības ministra Šarla Gērensa oficiālo vizīti Latvijā. Savukārt latviešu modernās mākslas izstāde Lježā pieskaitāma pie aizvadītā gada spilgtākajiem notikumiem Latvijas un Beļģijas kultūras sadarbībā. Latvijas attiecības ar Beļģiju un Luksemburgu varam raksturot kā aktīvas partnervalstu attiecības. Gan Beļģija, gan Luksemburga ir vienmēr izteikušas atbalstu Latvijas ES un NATO politikai un mūsu uzņemšanai šajās organizācijās. Pēc Latvijas iestāšanās ES un NATO mūsu — Eiropas mazo valstu — intereses būs vēl tuvākas, un sadarbība kļūs vēl aktīvāka.

— Ko šajās attiecībās sagaidāt no 2003. gada?

Beļģijā šis ir vēlēšanu gads, un sakarā ar politiķu aizņemtību vēlēšanu kampaņas un valdības veidošanas procesā lielāka uzmanība tiks pievērsta sadarbībai starp valstu ministrijām un citām iestādēm.

— Kādu iztēlojaties jauno gadu Latvijas ārpolitisko prioritāšu īstenošanā?

Galvenais Ārlietu ministrijas uzdevums 2003. gadā, manuprāt, ir veicināt sabiedrības izpratni par Latvijas ES politiku, veicināt atbalstu šai politikai. Domāju, ka Latvijas sabiedrības svarīgākais izšķiršanās brīdis šogad būs 20. septembris – balsojums par Latvijas nākotni referendumā. Esmu pārliecināts, ka jaunais gads būs veiksmīgs turpinājums ārpolitikas prioritāšu īstenošanā un gada noslēgumu mēs sagaidīsim ar sekmīgu referendumu par iestāšanos ES.

— Kāds ir jūsu vēlējums Latvijas sabiedrībai jaunajā gadā?

— Lai 2003. gads gan visai Latvijas sabiedrībai, gan konkrēti jūsu laikraksta lasītājiem ir optimisma, panākumu un sapņu īstenošanas gads!

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!