• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izmaiņām nodokļu likumdošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.01.2003., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69983

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas tēlu pasaulē

Vēl šajā numurā

07.01.2003., Nr. 2

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izmaiņām nodokļu likumdošanā

Ar šā gada 1.janvāri stājās spēkā izmaiņas Ministru kabineta 2001.gada 14.augusta noteikumos Nr.374 “Likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” normu piemērošanas kārtība”.

Noteikumos skaidrota pievienotās vērtības nodokļa (PVN) 9% likmes piemērošanas kārtība, precizētas vairākas noteikumu normas, lai nodokļu maksātāji un nodokļu administrācija izvairītos no neprecīzas noteikumu normu interpretācijas. Noteikumos kā piemērojams noteikts nodoklis kurjerpasta sniegtajiem pakalpojumiem. Tāpat noteikumos precizētas normas saistībā ar PVN pārmaksu atmaksāšanu, kā arī nodokļa piemērošanu dzelzceļa tranzīta kravu pārvadājuma gadījumiem.

No 2003.gada 1.janvāra stājušies spēkā Ministru kabineta noteikumi, kas regulē kārtību, kādā Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniedzami, dzēšami un atdodami akcīzes nodokļa nodrošinājumi. Noteikumos noteikta arī kārtība, kādā tiek aprēķināta nodrošinājuma summa.

Minētie noteikumi nav attiecināmi uz darbībām ar alkoholiskajiem dzērieniem, alu vai tabakas izstrādājumiem, par kuriem atbilstoši Muitas likumam iesniedz galvojumu par muitas procedūru izpildi.

Līdz ar šo noteikumu stāšanos spēkā spēku zaudējuši Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija “Noteikumi par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem alkoholiskajiem dzērieniem vai tabakas izstrādājumiem”.

Ar 2003.gada 1.janvāri stājušies spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr.608 “Par uzņēmējdarbības riska valsts nodevas apmēru un darbinieku prasījumu garantiju fondā ieskaitāmās nodevas daļu 2003.gadā”.

Minētie noteikumi nosaka uzņēmējdarbības riska valsts nodevas apmēru – likmi (latos), maksāšanas kārtību, atbrīvojumus un darbinieku prasījumu garantijas fondā ieskaitāmās nodevas daļu 2003.gadā.

Ar šā gada 1.janvāri spēkā stājušies noteikumi par kārtību, kādā nerezidentu pastāvīgās pārstāvniecības nosaka apliekamo ienākumu un maksā uzņēmumu ienākuma nodokli.

Noteikumos paredzēta arī kārtība, kādā tiek aprēķināts maksājamā uzņēmumu ienākuma nodokļa apmērs. Noteikumos uzskaitīti minētajiem aprēķiniem nepieciešamie rekvizīti un citi dokumenti, kas iesniedzami VID.

Līdz ar šo noteikumu stāšanos spēkā spēku zaudē Ministru kabineta 1995.gada 18.aprīļa noteikumi par nerezidentu pastāvīgo pārstāvniecību apliekamā ienākuma noteikšanu.

Ar 2002.gada 31.decembri stājušies spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr.597 “Kārtība, kādā izsniedzams atzinums par preces izcelsmi vai preces atbilstību Latvijas kombinētās nomenklatūras kodam”.

Pieņemtie noteikumi nosaka kārtību, kādā, pamatojoties uz personas rakstisku iesniegumu, VID Galvenā muitas pārvalde un VID pilnvarotas muitas iestādes sniedz rakstisku atzinumu par preces izcelsmi vai tās atbilstību Latvijas kombinētās nomenklatūras kodam. Atzinumu paredzēts sniegt trijos posmos – preču pirmsmuitošanas posmā, preču muitošanas posmā, preču pēcmuitošanas posmā.

Ar 2002.gada 31.decembri stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr.592 “Ievedamo preču izcelsmes noteikumi, sertifikāta veidlapas paraugs un vispārējo priekšrocību režīma 0% likmes piemērošanas kārtība”.

Minētajos noteikumos noteikti preču izcelsmes nosacījumi, sertifikātu veidlapu paraugi, kā arī kārtība, kādā vispārējo priekšrocību režīma 0% likme piemērojama precēm, kas ievedamas no likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 9.pielikumā minētajām valstīm. Jāatzīmē, ka līdz šim nebija neviena normatīvā akta, kas noteiktu kārtību, kādā tiek piemērots vispārējo priekšrocību režīms tirdzniecībā.

Ar 2003.gada 1.janvāri stājušies spēkā grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem”.

Likumā precizētas alkoholisko dzērienu definīcijas un nodokļa maksāšanas kārtība. Nodokļa atbrīvojumi saskaņoti ar Eiropas Savienībā noteiktajiem atbrīvojumiem. Tāpat pastiprināta atbildība par likuma pārkāpumiem.

Grozījumi, kas stājušies spēkā ar šā gada 1.janvāri, likumā “Par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem” nosaka akcīzes nodokļa likmes palielināšanos smēķējamai tabakai, kas būs 9,7 vai 12,2 lati par 1000 gramiem atkarībā no smēķējamās tabakas veida. No šā gada 1.jūlija tiks ieviesta kombinētā akcīzes nodokļa likme tabakas izstrādājumiem – 5,8 lati par 1000 cigaretēm + 1,8% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas. Pastiprināta arī atbildība par likuma pārkāpumiem.

Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli naftas produktiem” nosaka, ka dīzeļdegvielai akcīzes nodokļa likme netiek paaugstināta un saglabājas 2002.gada līmenī – 100 latu par 1000 litriem. Savukārt mazutam akcīzes nodokļa likme palielināta no 6 latiem uz 7 latiem par 1000 litriem. Grozījumi stājušies spēkā ar šā gada 1.janvāri.

Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli alum” nosaka paaugstinājumu akcīzes nodokļa likmēm alum. Likmes atšķiras atkarībā no absolūtā spirta daudzuma alū.

Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”, kas stājušies spēkā ar šī gada 1.janvāri, nosaka, ka netiek mainīta nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas kārtība ēkām – tāpat kā 2002.gadā nodokli rēķina no ēku bilances vērtības.

Likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” veiktajos grozījumos noteikts, ka uzņēmumu ienākuma nodokļa likme tiek pazemināta no pašreizējiem 22% uz 19%.

Likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” izdarītie grozījumi nosaka, ka valsts sociālās apdrošināšanas obligātā iemaksu likme tiek pazemināta no pašreizējiem 35,09% līdz 33,09%.

Likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli” izdarītie grozījumi nosaka nodokļa likmes izmaiņas. Nodoklis par katru ruletes rotējošai iekārtai pievienoto spēļu galdu ir 19 800 latu (iepriekš 16 500 latu). Nodoklis par katru kāršu un kauliņu spēles galdu – 4800 latu (iepriekš 4000 latu).

Ar šā gada 1.janvāri spēkā stājušās arī izmaiņas likumā “Par nodokļiem un nodevām”. Saskaņā ar šiem grozījumiem Finanšu ministrija ir tiesīga noteiktās situācijās dzēst nodokļu nokavējuma naudu un soda naudu, kā arī ar pamatparādu saistīto pamatparāda palielinājuma naudu.

VID Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!