• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropu bez robežām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.01.2003., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70113

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Kārķu briežu dārzu

Vēl šajā numurā

10.01.2003., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropu bez robežām

Eiropas Savienības (ES) 1992.gadā pieņemtais lēmums likvidēt iekšējās tirdzniecības barjeras radījis aptuveni 2,5 miljonus darba vietu un devis 164,5 miljardu eiro (101 miljardu latu) stimulu 15 valstu bloka ekonomikai, paziņojusi Eiropas Komisija.

Radot ES tirgu bez robežām, kurā var brīvi pārvietoties preces, pakalpojumi un cilvēki, “Eiropa desmit gados ir pārvērtusies līdz nepazīšanai”, žurnālistiem paziņoja Eiropas iekšējā tirgus komisārs Fritss Bolkesteins. Patērētājiem tagad ir plašāka augstas kvalitātes produktu izvēle un kompānijas var darboties lielākā tirgū, teica Bolkesteins. Tomēr desmit gadu pārskats par ES vienoto tirgu atklāj nepieciešamību vēl vairāk atvērt Eiropas ekonomiku, viņš brīdināja.

ES centieni likvidēt iekšējās robežas bija vēsturisks lēmums 1992.gadā, kad 15 valstu bloks centās panākt dinamiskāko Ziemeļamerikas un Āzijas valstu ekonomiku. Pēc desmit gadiem ES iekšzemes kopprodukts ir par 1,8% jeb 164,5 miljardiem eiro lielāks nekā 1992.gadā, norādīja Bolkesteins, piebilstot, ka šajā laikā ir radīti aptuveni 2,5 miljoni papildu darba vietu.

Nacionālo robežu likvidēšana nozīmēja, ka ES kompānijas var izmantot jaunas tirgus priekšrocības citās dalībvalstīs, cenas ir konkurētspējīgākas un “vietējos lielveikalos atrodams plašāks preču klāsts no visas Eiropas”, teikts Komisijas paziņojumā.

Tajā norādīts, ka ES nebūt nav pārvērtusies par “cietoksni”, kurā valda protekcionisms, un tagad importē vairāk ārvalstu produktu, nekā iepriekš.

Tomēr Komisija vēlas turpināt nacionālo barjeru likvidēšanu pakalpojumu sektorā un brīdina, ka pēc savienības paplašināšanas 2004.gada maijā 25 dalībvalstu savienībā barjeras būs grūtāk noārdīt.

 

Pēc LETAS informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!