• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ir sācies ļoti darbīgs un aktīvs rīcības gads. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.01.2003., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70115

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai varam un darām, vidi saudzējot

Vēl šajā numurā

10.01.2003., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ir sācies ļoti darbīgs un aktīvs rīcības gads

Artis Bērtulis, Latvijas vēstnieks Zviedrijā, — “Latvijas Vēstnesim”

BERTULIS.JPG (18056 bytes)
Foto: A.F.I.

— Mums visiem vēl svaigā atmiņā aizvadītais 2002. gads. Kāds tas izskatās, no Stokholmas raugoties?

— Neapšaubāmi, viss mūsu vēstniecības gads Zviedrijā pagāja zem Eiropas Savienības (ES) sarunu karoga. Gan konsultācijas ar Zviedriju visplašākajā jautājumu spektrā, ieskaitot lauksaimniecību un zivsaimniecību, gan arī saņemtais Zviedrijas atbalsts apliecināja, ka Zviedrija ir Latvijas sabiedrotā reģionā un plašākajā ES. Lai arī Zviedrija nav NATO dalībvalsts, mūsu militārā sadarbība un palīdzības programmas Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir ļoti plašas. Tādēļ gada beigās arī tradicionāli neitrālajā Zviedrijā, turklāt tieši Zviedrijas augstākās kara skolas telpās, mēs varējām sarīkot izstādi par Latvijas panākumiem ceļā uz NATO.

— Kādu iztēlojaties šo gadu Latvijas ārpolitisko prioritāšu īstenošanā?

— Ļoti spriegu. Gan “tīrajā” ārpolitikā – sagatavojoties NATO pievienošanās protokola un ES dalībvalsts līguma parakstīšanai, gan veicot visus, arī ārkārtīgi sarežģītos un resursietilpīgos mājasdarbus. Gatavojoties referendumam par dalību ES, sagatavojot un pieņemot tādu šā gada budžetu, kas nodrošinātu efektīvas administratīvās struktūras pārkārtošanu, lai jau no pirmās dalības dienas NATO un ES spētu maksimāli efektīvi definēt un īstenot Latvijas intereses šajās organizācijās.

— Kā jūs raksturotu Latvijas divpusējās attiecības ar aizjūras karaļvalsti Zviedriju? Ko šajā ziņā sagaidāt no jaunā gada?

— Latvija un Zviedrija jau pietiekami labi viena otru ir iepazinušas, lai varētu novērtēt, kāds ir mūsu valstu attiecību potenciāls un izmantoto iespēju lietderības koeficients. Zviedrija vēl joprojām ir lielākā investore Latvijas ekonomikā un pirmajā piecniekā eksporta un importa attiecībās. Zviedrijas uzņēmēju interese joprojām ir ļoti liela, un Latvijas ekonomiskajai videi ir laba slava. Īpaši tiek uzteikta labā valdības sadarbība ar Ārvalstu investoru padomi. Politiskais dialogs ar Zviedriju ir abpusējas uzticēšanās un paļaušanās pilns. Aizvadītais gads bija īpašs arī ar vairākiem tautas diplomātijas un kultūras pasākumiem — gan plaši apmeklētās Latvijas hokeja spēles Karlstādē, gan fantastiskais Latvijas Nacionālās operas sniegums Dalhallas operas festivālā bija tie notikumi, kam tika veltīta arī plaša Zviedrijas plašsaziņas līdzekļu uzmanība. Šogad es sagaidu tālāku mūsu attiecību padziļināšanos. Bez daudzpusīgajiem oficiālajiem valdību kontaktiem notiek ļoti plaša sadarbība gan starp pašvaldībām, gan atsevišķām skolām, slimnīcām, koriem, teātriem. Arī Latvijas puses aktivitāte ir ievērojama. Zviedri noteikti ļoti uzmanīgi sekos līdzi mūsu prezidenta vēlēšanām un ES dalības referenduma sagatavošanas gaitai.

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!