• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ministrijas uzdevumu pārdali. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.01.2003., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70222

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par parlamentāro sekretāru

Vēl šajā numurā

15.01.2003., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ministrijas uzdevumu pārdali

Vakar, 14.janvārī, Ministru kabinetā (MK) ar balsu vairākumu tika pieņemts protokollēmums, kas nosaka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) uzdevumu pārdali. Šāda lēmuma projekta sagatavošanu noteica vairāki valdībā iepriekš atbalstīti lēmumi. Ministru kabinets 2002.gada 3.decembrī atbalstīja Reģionālās attīstības un pašvaldību ministrijas izveidi, nosakot mērķi īstenot valsts politiku reģionālās attīstības un pašvaldību lietās. MK 7.janvāra sēdē Satversmes 81.panta kārtībā, balsojot par “Grozījumiem Ministru kabineta iekārtas likumā”, valdība lēma par Veselības ministrijas un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas izveidi. Vienlaikus tika mainīts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas nosaukums – Vides ministrija — un precizēts ministra amats – vides ministrs. Šis lēmums rītdienas Saeimas sēdē jāapstiprina deputātiem.

Protokollēmuma, kas nosaka VARAM uzdevumu pārdali, sagatavotājs īpašu uzdevumu ministrs reģionālās attīstības un pašvaldību lietās Ivars Gaters, atsaucoties uz VARAM nolikumu, galvenajiem un papildus ar vides aizsardzību saistītajiem uzdevumiem, aicināja izvērtēt tūrisma, būvniecības, vietējo pašvaldību teritoriju plānošanas un mājokļa attīstības politikas turpmāku palikšanu esošās ministrijas kompetencē. I. Gaters aicināja ministrus lemt par iespējamo funkciju pārdali. “Uzskatu, ka atbildība par iepriekš minēto četru nozaru politiku koordināciju būtu jānodod Ekonomikas un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijām. Šāda turpmākās Vides ministrijas uzdevumu pārdale sekmētu tautsaimniecības attīstības vadības sakārtošanu un nostiprināšanu, kā arī esošo cilvēku un finanšu resursu veiksmīgāku izmantošanu,” norādīja I.Gaters. Ministrs ierosināja tūrisma un būvniecības politiku nodot Ekonomikas ministrijas (EM) kompetencē, bet vietējo pašvaldību teritoriju plānošanu un mājokļu politiku – Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas pārziņā. Šo viedokli aizstāvēja arī tieslietu ministrs Aivars Aksenoks.

Ekonomikas ministrs Juris Lujāns aicināja ministrus balsojumā izvērtēt, vai tūrisms un būvniecība no valsts attīstības viedokļa skatāma un attīstāma kā vides nozares vai kā tautsaimniecības sastāvdaļa. Viņaprāt, šīm abām nozarēm attīstība, pamatojoties uz citu Eiropas valstu pieredzi, turpmāk sekmīgi iespējama tautsaimniecības kontekstā. J. Lujāns ierosināja tūrisma, būvniecības un mājokļu politiku nodot EM pārziņā, bet pašvaldību teritoriju plānošanas politiku – I. Gatera vadītās ministrijas kompetencē: “Vide nav aplūkojama no ekonomiskā viedokļa. Tas ir sociāls jautājums, ko regulē valsts. Mums šodien ir jālemj nevis par ministrijas struktūrvienību, bet nozaru piederību. Būvniecība un tūrisms nākotnē mūsu valstī ir jāattīsta kā nozares.”

Vides ministra Raimonda Vējoņa viedoklis bija pretējs J. Lujāna viedoklim, esošās iestrādes tūrisma, būvniecības un mājokļu politikā bijušās VARAM pārziņā ir vairāk vai mazāk sekmīgi darbojušās un tās nebūtu jānodod Ekonomikas ministrijai. “Tūrisma un būvniecības politikas esamība Vides ministrijā ir būtiska no likumdošanas viedokļa. Funkciju pārdale, manuprāt, būtu jāveic tādā gadījumā, ja kādā no šīm jomām VARAM darbības dēļ tiek konstatēti būtiski trūkumi vai neizdarības,” teica R. Vējonis.

Pēc Ministru prezidenta ierosinājuma tika uzklausīti sabiedrisko organizāciju viedokļi. Kā sākotnēji, jautājumu izklāstot, norādīja I.Gaters, izvērtēšanā ir piedalījušās un sabiedrības viedokli paudušas daudzas nevalstiskās organizācijas. Latvijas Tūrisma asociācija aicināja valdību atstāt tūrisma politiku Vides ministrijas pārraudzībā. Būvnieku asociācija pauda atbalstu pašreizējai kompetenču sadalei, aicinot būvniecības politikas jautājumus nevirzīt citas ministrijas pārziņā. Savukārt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera rosinājusi abas šīs nozares nodot Ekonomikas ministrijai.

Apkopojot viedokļus, Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers aicināja ministrus uz politisku izšķiršanos lēmuma pieņemšanā. Par tūrisma politikas izstrādi un īstenošanu, atstājot to Vides ministrijas pārziņā, balsoja divi ministri. Tādējādi šī nozare nodota Ekonomikas ministrijas pārraudzībā. Arī būvniecības politikas izstrāde un īstenošana ar balsu vairākumu tika nodota Ekonomikas ministrijai.

Vietējo pašvaldību teritoriju plānošanas politikas izstrāde un īstenošana nodota Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas pārraudzībā. Par šo priekšlikumu ministriem iebildumu nebija.

Arī mājokļa attīstības politikas izstrādes un īstenošanas uzdevumi turpmāk būs Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas pārraudzībā. Par šo jautājumu balsojot, ministru domas dalījās. Zaļo un Zemnieku savienības ministri vēlējās, lai šo jomu arī turpmāk pārraudzītu Vides ministrija, Pirmā partija to vēlējās nodot Ekonomikas ministrijai, bet pārējie ministri – Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai.

Saskaņā ar veiktajām izmaiņām finanšu ministrs V.Dombrovskis uzdeva atbildīgajām ministrijām veikt nepieciešamos grozījumus budžeta pieprasījumos.

Zaida Kalniņa, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!