• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienību un karu Irākā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.01.2003., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70303

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ģeopolitikas ietekmi uz Latviju

Vēl šajā numurā

17.01.2003., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienību un karu Irākā

Pret bruņoto intervenci Irākā noskaņotā Grieķija, kas tagad ir uzņēmusies ES prezidentūru, uzstāj, lai jautājumā par konfliktu ar Sadamu Eiropas Savienība “runātu vienā balsī” - neatkarīgi no viedokļu atšķirībām pieejā par spēka līdzekļu izmantošanas nepieciešamību.

Grieķi uzskata, ka draudošais karš ar Sadamu Eiropas Savienībai ir laba iespēja panākt ciešāku ārpolitikas integrāciju, kas līdz šim ir bijusi kopīga vienīgi uz papīra. Patiesībā katra no ES dalībvalstīm spēlē savu spēli starptautiskajā arēnā, ar to ievērojami vājinot apvienotās Eiropas potenciālo iespēju kļūt par partneri vai pretsvaru ASV.

Briseles analītiķi ir pārliecināti, ka grieķi savu latiņu ir uzstādījuši pārāk augstu, jo ES dalībvalstīs Irākas jautājumā valda domstarpības. Vienā spārnā atrodas Londona, kas solidarizējas ar Vašingtonu, atbalstot intervenci, bet otrā - Vācija, kas nevēlas atbalstīt intervenci, neskatoties uz pēdējā laikā ievērojami mīkstināto toni runās par ASV politiku. Francija atrodas kaut kur pa vidu, lai gan ir zināms, ka pragmatisku apsvērumu dēļ franču karavīri un lidmašīnas piedalīsies eventuālajā uzbrukumā Irākai. Tāpat kā daudzas citas ES dalībvalstis, arī Grieķija uzskata, ka ar ANO starpniecību ir jācenšas panākt miermīlīgu konflikta atrisinājumu.

Pēc “Gazeta Wyborcza”

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas apkopotā Sekojot citiem: “LV” informācijas redaktors Gints Moors

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti.

Pārpublikācijas šeit, “Latvijas Vēstnesī”, – saīsinājumā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!