• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas un Anglijas parlamenti sadarbībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.01.2003., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70386

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 20. janvārī, Ministru kabineta sēdē

Vēl šajā numurā

21.01.2003., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas un Anglijas parlamenti sadarbībā

UDRE04.JPG (19212 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Piektdien, 17.janvārī: Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Lielbritānijas vēstnieku Latvijā Endrū Tesorjēru un Lielbritānijas parlamenta Aizsardzības komitejas priekšsēdētāju Brūsu Džordžu

Piektdien, 17.janvārī, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Lielbritānijas parlamenta Aizsardzības komisijas priekšsēdētāju Brūsu Džordžu.

Tikšanās laikā galvenā uzmanība veltīta jautājumiem, kas skar Latvijas un Lielbritānijas divpusējās attiecības un Apvienotās Karalistes politisko un praktisko atbalstu Latvijai Eiropas Savienības (ES) un Ziemeļatlantijas līguma organizācijas paplašināšanās procesā.

Pārstāvju palātas Aizsardzības komisijas priekšsēdētājs B.Džordžs un Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre raksturoja abu valstu attiecības kā vēsturiski labas un intensīvas. Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka uzaicinājums Latvijai iestāties NATO un ES paver jaunas iespējas un priekšrocības divpusējās sadarbības un dialoga veidošanai ar Krieviju.

 

Ingrīda Ūdre atzina, ka pašlaik Latvijas un Krievijas divpusējās attiecības raksturo konstruktīvisma pieaugums praktiskajā sadarbībā. Savukārt Brūss Džordžs uzsvēra nepieciešamību veicināt ilgtermiņa politisko dialogu ar NATO un ES dalībvalstīm un kandidātvalstīm.

I.Ūdre uzsvēra, ka savu iespēju robežās Latvija ir gatava dot konkrētu ieguldījumu demokrātisko procesu pieredzes nodošanā Gruzijai. Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka Baltijas pieredze varētu būt Kaukāza reģionu stabilizējošs faktors.

Saeimas priekšsēdētāja pastāstīja, ka 8.Saeimā turpina darboties Latvijas un Lielbritānijas parlamentu sadarbības grupa, un izteica cerību, ka Lielbritānijas parlamentā tiks izveidota Latvijas atbalsta grupa. B.Džordžs uzsvēra, ka lietderīga būtu ne vien sadarbība parlamentu līmenī, bet arī starp parlamentu komisijām.

UDRE02.JPG (20839 bytes) UDRE01.JPG (19743 bytes)
UDRE03.JPG (21047 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Piektdien, 17.janvārī, tikšanās laikā: Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja biedrs Paulis Kļaviņš, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Arnolds Laksa; Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Inese Vaidere, komisijas loceklis Aigars Pētersons, komisijas sekretārs Guntis Bērziņš, komisijas loceklis Jānis Jurkāns; Lielbritānijas vēstnieks Endrū Tesorjērs un Lielbritānijas parlamenta Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Brūss Džordžs

Tikšanās gaitā pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar Latvijas drošības un aizsardzības sistēmas pārveidi atbilstoši transatlantiskajām attiecībām.

Arī Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas, Ārlietu komisijas un Nacionālās drošības komisijas pārstāvji tikās ar Lielbritānijas parlamenta Aizsardzības komisijas priekšsēdētāju Brūsu Džordžu.

Pārstāvju palātas Aizsardzības komisijas priekšsēdētājs iepazīstināja Latvijas parlamentāriešus ar viņa vadītās komisijas darbu, kas galvenokārt saistīts ar politikas veidošanu militārajā jomā. B.Džordžs Saeimas komisiju pārstāvjus iepazīstināja ar savu pieredzi un gūtajām atziņām dažādu Lielbritānijas parlamenta komisiju sadarbības koordinēšanā, risinot valsts aizsardzības jautājumus. Viņš uzsvēra, ka komisiju sadarbība veicina problēmu atrisināšanu, tāpat kā būtiska parlamenta komisiju loma ir aktīvi izaicināt valdību, pieprasot skaidrojumus par pieņemtajiem lēmumiem un pozīciju dažādos jautājumos.

B.Džordžu interesēja Aizsardzības un iekšlietu komisijas, Ārlietu komisijas un Nacionālās drošības komisijas paveiktais un uzdevumi, gatavojoties Latvijas integrācijai Ziemeļatlantijas aliansē, tostarp civilās kontroles pār militārajām struktūrām realizēšana, aizsardzības budžets un mūsu valsts iespējamais ieguldījums NATO.

Tikšanās gaitā pārrunāta Latvijas un Lielbritānijas parlamentu sadarbības grupas izveidošana 8.Saeimā un izteikta cerība, ka Lielbritānijas parlamentā tiks izveidota Latvijas atbalsta grupa. Mūsu parlamentārieši pateicās par Lielbritānijas atbalstu sadarbības projektu īstenošanā.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!