• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tieslietu ministrijas 2003. gada 17. janvāra instrukcija "Zvērinātu tiesu izpildītāju lietvedības instrukcija". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.01.2003., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70474

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas cukura rūgtās nianses

Vēl šajā numurā

23.01.2003., Nr. 12

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Tieslietu ministrija

Veids: instrukcija

Pieņemts: 17.01.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tieslietu ministrijas instrukcija

Rīgā 2003. gada 17. janvārī

Zvērinātu tiesu izpildītāju lietvedības instrukcija

Izdota saskaņā ar Tiesu izpildītāju likuma 156.pantu

1. Vispārīgie lietvedības noteikumi

1. Šī instrukcija nosaka zvērinātu tiesu izpildītāju lietvedības un statistiskās uzskaites noteikumus, zvērinātu tiesu izpildītāju lietu nomenklatūru un lietu glabāšanas termiņus.

2. Lietvedības noteikumi nosaka lietvedības dokumentu noformēšanas kārtību, izpildu dokumentu reģistrācijas un virzības kārtību, izpildu lietu ievešanas un aprites kārtību, apmeklētāju pieņemšanas kārtību, ar izpildi pabeigto izpildu lietu noformēšanas nodošanai arhīvā kārtību.

3. Zvērināts tiesu izpildītājs, kārtojot lietvedību, piemēro Tiesu izpildītāju likumu, Valsts valodas likumu, 1996.gada 23.aprīļa Ministru kabineta noteikumu Nr. 154 “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumi” prasības, likuma “Iesniegumu, sūdzību un priekšlikumu izskatīšanas kārtība valsts un pašvaldību institūcijās” prasības, spēkā esošo materiālo un procesuālo tiesību normas (veicamo funkciju ietvaros) un šo instrukciju.

4. Par zvērināta tiesu izpildītāja lietvedības organizēšanu atbild zvērināts tiesu izpildītājs.

5. Visi zvērināta tiesu izpildītāja pienākumi un tiesības, kas noteikti šajā instrukcijā, attiecināmi arī uz zvērinātu tiesu izpildītāju aizvietotājiem.

6. Zvērināts tiesu izpildītājs, sagatavojot dokumentus (vēstules, aktus, lēmumus u.c.) nodrošina to skaidru salasāmību.

7. Zvērināts tiesu izpildītājs par katru tekošo gadu noformē šādus žurnālus, grāmatas, mapes un sarakstus:

7.1. saņemtās korespondences uzskaites žurnālu;

7.1.1. saņemto dokumentu pamatdarbības jautājumos, kas neattiecas uz konkrētu izpildu lietu, mapi;

7.2. izejošās korespondences uzskaites žurnālu;

7.2.1. izejošo dokumentu pamatdarbības jautājumos, kas neattiecas uz konkrētu izpildu lietu, mapi;

7.3. izpildu lietu uzskaites grāmatu (žurnālu);

7.4. alfabētisko izpildu dokumentu uzskaites žurnālu;

7.5. depozītu summu uzskaites grāmatu;

7.6. kvīšu grāmatiņu uzskaites sarakstus;

7.7. čeku grāmatiņu uzskaites sarakstus;

7.8. zvērināta tiesu izpildītāja sastādīto aktu reģistrēšanas grāmatu;

7.9. zvērināta tiesu izpildītāja pieņemto lēmumu (lēmumi, kas neattiecas uz konkrētu izpildu lietu) mapi;

7.10. statistisko atskaišu mapi;

7.11. metodisko norādījumu mapi (Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes informatīvās vēstules un citi norādījumi);

7.12. ierakstīto vēstuļu sarakstus;

7.13. arhīvā esošo izpildu lietu sarakstus;

8. Žurnālos, grāmatās un sarakstos esošā informācija var tikt uzkrāta elektroniskā datu bāzē, nodrošinot tās pieejamību uzskatāmā veidā. Uzkrātā informācija ik mēnesi saglabājama disketēs. Disketes glabājamas ugunsdrošā skapī un gada beigās elektroniski uzkrātā informācija sagatavojama izdrukas veidā.

9. Žurnālos, grāmatās, mapēs un sarakstos aizliegts izdarīt ierakstus ar zīmuli un neatrunātus labojumus.

 

2. Zvērinātu tiesu izpildītāju korespondences pieņemšanas, reģistrēšanas un nosūtīšanas kārtība

10. Zvērināts tiesu izpildītājs nodrošina visas saņemtās korespondences (pa pastu, elektroniskā veidā vai apmeklētāju iesniegtās), tajā skaitā izpildu dokumentu, reģistrāciju korespondences uzskaites žurnālā to saņemšanas dienā.

11. Saņemtās korespondences uzskaites žurnālā ieraksti tiek izdarīti numerācijas pieaugošā secībā. Saņemtās korespondences uzskaites žurnālā fiksējamas šādas ziņas:

11.1. numurs pēc kārtas;

11.2. reģistrācijas datums;

11.3. dokumenta numurs (numurs, ko piešķīris izdevējs);

11.4. iesniedzējs (vārds, uzvārds, juridiskās personas nosaukums);

11.5. dokumenta saturs (īss saturs vai virsraksts);

11.6. virzība (dokuments reģistrējams, kā izpildu lieta, sniedzama atbilde, ievietojams izpildu lietā, atgriežams tā iesniedzējam vai nosūtāms pēc piekritības).

12. Pirms tam uz saņemtā dokumenta, pavadvēstules (izpildu dokumentiem tikai uz pavadvēstules) pirmās lapas apakšējās malas labajā pusē izdara atzīmi par dokumenta saņemšanu:

12.1. ar lielajiem burtiem raksta “SAŅEMTS”;

12.2. zvērināta tiesu izpildītāja amata vietu;

12.3. zvērināta tiesu izpildītāja amata nosaukumu;

12.4. zvērināta tiesu izpildītāja vārdu, uzvārdu;

12.5. dokumenta saņemšanas datumu;

12.6. korespondences reģistrācijas numuru (dokumentam tiek piešķirts reģistrācijas numurs, kas atbilst kārtas numuram korespondences uzskaites žurnālā);

12.7. atzīme tiek apstiprināta ar zvērināta tiesu izpildītāja parakstu vai zvērināta tiesu izpildītāja darbinieka parakstu, tā atšifrējumu.

 

Piemēram:

SAŅEMTS

Rīgas apgabaltiesas 53.iecirkņa

zvērināts tiesu izpildītājs

Imants Kalniņš (paraksts)

02.02.2003 Nr. 1

SAŅEMTS

Rīgas apgabaltiesas 53.iecirkņa

zvērināts tiesu izpildītājs

Imants Kalniņš

(paraksts) darbinieka vārds, uzvārds

02.02.2003 Nr. 1

13. Saņemot atpakaļ izpildu dokumentu no darba samaksas un tai pielīdzināto maksājumu ieturējuma izdarīšanas vietas, izpildu dokuments pēc tā reģistrācijas saņemtās korespondences uzskaites žurnālā ievietojams izpildu lietā, kura ievesta, pamatojoties uz šo izpildu dokumentu, un atrodas zvērināta tiesu izpildītāja kontrolē.

14. Saņemot tiesas vai tiesneša lēmumus par izpildu darbības atlikšanu vai mantas pārdošanas apturēšanu (CPL 559.panta pirmā daļa) vai lēmumu par sprieduma izpildīšanas atlikšanu, sadalīšanu termiņos, izpildes veida un kārtības grozīšanu (CPL 206.pants) pēc tā reģistrācijas saņemtās korespondences uzskaites žurnālā, tas ievietojams izpildu lietā, uz kuru attiecas tiesas vai tiesneša pieņemtais lēmums un kura atrodas zvērināta tiesu izpildītāja lietvedībā. Pēc atbilstoša lēmuma pieņemšanas tas paziņojams Civilprocesa likumā norādītajām personām un lēmuma pieņēmējam.

15. Nereģistrē, bet pievieno pie lietvedībā esošas izpildu lietas, apstiprinājumu par izpildu dokumenta saņemšanu darba vietā vai sodu izciešanas vietā, atpakaļ saņemtās vēstules un pasta paziņojumus.

16. Nereģistrē reklāmas, apsveikumus, ielūgumus, preses materiālus u.tml.

17. Saņemto korespondenci, kas adresēta zvērinātam tiesu izpildītājam, atver, pārbauda piegādes pareizību, pārbauda korespondences iepakojuma stāvokli, kā arī dokumentu atbilstību pavadvēstulē vai rekvizītā “Pielikumā” norādītajam.

18. Kļūdaini atsūtīto korespondenci (dokumentus), kas nav adresēti konkrētajam zvērinātam tiesu izpildītājam, nodod pēc piekritības vai nosūta atpakaļ sūtītājam.

19. Konstatējot, ka saņemtajā sūtījumā trūkst kāda pavadvēstulē vai pielikumā minētā dokumenta, par to izdara attiecīgu atzīmi uz saņemtā dokumenta un paziņo sūtītājam.

20. Zvērināts tiesu izpildītājs pēc dokumentu reģistrācijas korespondences uzskaites žurnālā izlemj jautājumu par katra dokumenta tālāko virzību un izdara atbilstošu atzīmi uz dokumenta.

21. Pēc atzīmes izdarīšanas par dokumenta tālāko virzību izdara attiecīgu ierakstu saņemtās korespondences uzskaites žurnālā.

22. Zvērināts tiesu izpildītājs nodrošina visas izejošās korespondences (pa pastu, elektroniskā veidā vai apmeklētājiem izsniegtās) reģistrāciju izejošās korespondences uzskaites žurnālā to nosūtīšanas vai izsniegšanas dienā.

23. Izejošās korespondences uzskaites žurnālā ieraksti tiek izdarīti numerācijas pieaugošā secībā. Izejošās korespondences uzskaites žurnālā fiksējamas šādas ziņas:

23.1. numurs pēc kārtas;

23.2. reģistrācijas datums;

23.3. izpildu lietas numurs (ja izejošais dokuments ir izpildu lietas ietvaros);

23.4. adresāts (vārds, uzvārds, juridiskās personas nosaukums);

23.5. dokumenta saturs (īss saturs vai virsraksts);

23.6. piezīmes (ja izejošais dokuments nav izpildu lietas ietvaros, atsauce uz dokumentu, kas ir par pamatu izejošajam dokumentam (ja tāds ir)).

24. Nereģistrē apsveikumus, ielūgumus un saraksti, kas saistīta ar zvērināta tiesu izpildītāja kā pašnodarbinātās personas darbībām (atskaites un paziņojumi VID, pašvaldībai u.tml.).

 

3. Izpildu dokumentu pieņemšanas, reģistrēšanas un nosūtīšanas kārtība

25. Zvērināts tiesu izpildītājs nodrošina visu izpildei pakļauto izpildu dokumentu pieņemšanu un reģistrēšanu izpildu lietu uzskaites grāmatā (žurnālā) un alfabētiskajā izpildu dokumentu uzskaites žurnālā.

26. Izpildei iesniegtam izpildu dokumentam jābūt oriģinālam. Ja izpildei tiek iesniegts lēmuma noraksts, tam jābūt apstiprinātam ar tiesas, tiesneša vai tās institūcijas amatpersonas parakstu (atšifrējums) un zīmogu, kura izsniegusi izpildu dokumentu.

27. Saņemtie izpildu dokumenti tiek reģistrēti izpildu lietu reģistrācijas grāmatā (žurnālā).

28. Izpildu lietu reģistrācijas grāmatā (žurnālā) fiksējamas šādas ziņas:

28.1. numurs pēc kārtas;

28.2. izpildu lietas kategorija;

28.3. izpildu dokumenta saņemšanas datums;

28.4. izpildu dokumenta izdevējs, datums, izpildu dokumenta veids, lietas numurs;

28.5. parādnieka uzvārds, vārds vai nosaukums;

28.6. prasības būtība;

28.7. piedzinēja uzvārds, vārds vai nosaukums;

28.8. izpildu lietas pabeigšana (datums, adresāts);

28.9. atzīme par izpildu dokumenta atpakaļsaņemšanu un tālāko virzību (norāda datumu, kad izpildu dokuments saņemts atpakaļ un citas ziņas).

29. Atzīmi par izpildu dokumenta saņemšanu uz saņemtā izpildu dokumenta izdara tam paredzētā vietā izpildu dokumentā vai uz izpildu dokumenta pirmās lapas apakšējās malas labajā pusē:

29.1. ar lielajiem burtiem raksta “SAŅEMTS”;

29.2. zvērināta tiesu izpildītāju amata vietu;

29.3. zvērināta tiesu izpildītāja amata nosaukumu;

29.4. zvērināta tiesu izpildītāja vārdu, uzvārdu;

29.5. izpildu lietas reģistrācijas numuru, kas atbilst izpildu lietu reģistrācijas grāmatā (žurnālā) piešķirtajam numuram;

29.6. izpildu lietas kategoriju;

29.7. izpildu dokumenta saņemšanas datumu;

29.8. atzīme tiek apstiprināta ar zvērināta tiesu izpildītāja parakstu.

 

Piemēram:

SAŅEMTS

Nr. 1 kategorija — 9 02.02.2003

Rīgas apgabaltiesas 53.iecirkņa

zvērināts tiesu izpildītājs

Imants Kalniņš (paraksts) .

30. Atbilstoši saņemtajam izpildu dokumentam tiek ievesta izpildu lieta.

31. Uz izpildu lietas ārējā vāka fiksējamas šādas ziņas:

31.1. zvērināta tiesu izpildītāja amata vieta;

31.2. izpildu lietas reģistrācijas numurs, kas atbilst izpildu lietu reģistrācijas grāmatā (žurnālā) piešķirtajam numuram, izpildu lietas kategorija, gads;

31.3. parādnieka vārds, uzvārds vai nosaukums;

31.4. parādnieka adrese;

31.5. piedzinēja vārds, uzvārds vai nosaukums;

31.6. piedzinēja adrese;

31.7. prasības būtība;

31.8. izpildu lietas iesākšanas datums (izpildu dokumenta saņemšanas datums);

31.9. izpildu lietas pabeigšanas datums;

31.10. rezultāts (izpildīts, daļēji izpildīts, norādot kādā daļā izpildīts, bez izpildes);

31.11. glabāšanas laiks.

32. Saņemtos izpildu dokumentus reģistrē alfabētiskajā izpildu dokumentu uzskaites žurnālā atbilstoši parādnieka uzvārdam vai nosaukumam.

33. Alfabētiskajā izpildu dokumentu uzskaites žurnālā fiksējamas šādas ziņas:

33.1. parādnieka uzvārds, vārds vai nosaukums;

33.2. parādnieka adrese;

33.3. piedzinēja uzvārds, vārds vai nosaukums;

33.4. prasības būtība;

33.5. izpildu lietas reģistrācijas numurs.

34. Zvērinātam tiesu izpildītājam aizliegts pārsūtīt vai nosūtīt izpildu dokumentu citam zvērinātam tiesu izpildītājam.

35. Zvērinātam tiesu izpildītājam, saņemot izpildu dokumentus, kuri nepiekrīt viņa iecirknim, izvērtējot savu noslogotību un ņemot vērā lietderīguma principus, ir tiesības pārsūtīt citam zvērinātam tiesu izpildītājam izpildu dokumentus šādos gadījumos:

35.1. lietās, kur piedzinējs ir valsts;

35.2. krimināllietās par mantas konfiskāciju, naudas soda piedziņu un citām mantiskām piedziņām;

35.3. lietās par to ārvalstu tiesu nolēmumu izpildi, kas atzīti Latvijā saskaņā ar Civilprocesa likuma normām, ja piedzinējs atrodas ārpus Latvijas.

36. Izpildu dokumenta nosūtīšanas gadījumā piedziņas vēršanai uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem rīkojums sastādāms 3 eksemplāros (pirmais tiek nosūtīts ieturējumu izdarītājam, otrais — piedzinējam, trešais — pievienojams izpildu lietai). Izpildu lieta netiek pabeigta ar izpildu dokumenta nosūtīšanu darba samaksas un tai pielīdzināto maksājumu ieturējuma izdarīšanas vietai, bet tā atstājama kontrolē līdz izpildu dokumenta saņemšanai atpakaļ ar izpildi.

37. Izpildu dokumentu izsniedzot piedzinējam, noformē pavadrakstu 2 eksemplāros (pirmais tiek nosūtīts piedzinējam, otrais – pievienojams izpildu lietai). Ja piedziņa izdarāma valsts ienākumos, tiesu izpildītājs izpildu dokumentu izsniedz Valsts ieņēmumu dienestam (CPL 565.panta piektā daļa).

38. Zvērināts tiesu izpildītājs izpildu dokumentā pirms tā izsniegšanas piedzinējam izdara ierakstu par izsniegšanas pamatu, norādot Civilprocesa likuma 565.panta pirmās daļas atbilstošo punktu. Zvērināts tiesu izpildītājs ierakstu apstiprina ar savu parakstu un zīmogu, norādot datumu.

39. Izsniedzot izpildu dokumentu piedzinējam ar daļēju izpildi, tajā norāda parāda atlikumu. Zvērināts tiesu izpildītājs ierakstu apstiprina ar savu parakstu un zīmogu, norādot datumu.

40. Izpildītu izpildu dokumentu atstāj izpildu lietā, par izpildi paziņo izdevējam, noformējot pavadrakstu divos eksemplāros (pirmais nosūtāms izpildu dokumenta izdevējam, otrais pievienojams izpildu lietai).

41. Izpildītā izpildu dokumentā zvērināts tiesu izpildītājs izdara ierakstu par izpildu dokumenta izpildi, norādot izpildes datumu, apstiprinot to ar savu parakstu un zīmogu.

42. Izbeidzot izpildu lietvedību, izpildu dokuments nosūtāms tā izdevējam. Izpildu dokumentā tiek izdarīts ieraksts par izpildu lietvedības izbeigšanas pamatu, norādot CPL 563.panta attiecīgo daļu un punktu. Ieraksts apstiprināms ar zvērināta tiesu izpildītāja parakstu, zīmogu, norādot datumu. Pavadraksts noformējams 4 eksemplāros (pirmais tiek nosūtīts izpildu dokumenta izdevējam, otrais – piedzinējam, trešais — parādniekam, ceturtais — pievienojams izpildu lietai).

43. Pēc pamatojošu dokumentu saņemšanas ieraksti izpildu dokumentā izdarāmi, kā arī izpildu dokumenti, pavadraksti vai rīkojumi nosūtāmi vai izsniedzami piecu darba dienu laikā:

43.1. izpildu dokumenti nosūtāmi tikai ierakstītā pasta sūtījumā;

43.2. visi pārējie — vienkāršajā sūtījumā, ja tas nepieciešams, — ierakstītā sūtījumā vai ierakstītā sūtījumā ar kvīti par saņemšanu.

44. Nosūtot dokumentus adresātam ierakstītā sūtījumā, sastādāms saraksts (ierakstītajiem sūtījumiem un ierakstītajiem sūtījumiem ar kvīti par saņemšanu), kurā norāda:

44.1. nosūtīšanas datumu;

44.2. numuru pēc kārtas;

44.3. izejošās korespondences reģistrācijas numuru;

44.4. adresātu (vārds, uzvārds vai nosaukums).

 

4. Izpildu lietvedības noteikumi

45. Izpildu lietā jābūt visiem dokumentiem par zvērināta tiesu izpildītāja veiktajām darbībām tiesas vai citu institūciju nolēmumu izpildīšanā.

46. Izpildes laikā izpildu lietā esošie dokumenti sakārtojami hronoloģiskā secībā, numurējot lapas un aizpildot satura rādītāju (satura rādītājs nav obligāts, ja izpildu lietā ir mazāk par piecām lapām).

47. Satura rādītājs ir izpildu lietas pirmā lapa.

48. Izpildu dokumentu izpildes laikā neiešuj un nenorāda satura rādītājā, bet pēc izpildes ievieto izpildu lietas beigās.

49. Izpildu lietas vākos izdara atzīmi par iepazīšanos ar lietas materiāliem (personas, kura iepazinās ar lietas materiāliem, vārds, uzvārds, ja nepieciešams — pilnvarojuma pamats, paraksts, datums), kā arī var izdarīt sev nepieciešamās piezīmes, kas attiecas uz konkrēto izpildu lietu.

50. Visi zvērināta tiesu izpildītāja sastādītie akti numurējami hronoloģiskā secībā un reģistrējami zvērināta tiesu izpildītāja sastādīto aktu reģistrācijas grāmatā. Sastādītā akta numurs atbilst zvērināta tiesu izpildītāja sastādīto aktu reģistrācijas grāmatā izdarītajam numuram.

51. Zvērināta tiesu izpildītāja sastādīto aktu reģistrācijas grāmatā fiksējamas šādas ziņas:

51.1. numurs;

51.2. akta sastādīšanas datums;

51.3. izpildu lietas numurs, ja akts sastādīts konkrētajā izpildu lietā;

51.4. akta būtība.

52. Zvērināts tiesu izpildītājs pēc izpildu lietvedības pabeigšanas vai izbeigšanas, kā arī gadījumos, kad izpildu dokumentu nosūta darba samaksas un tai pielīdzināto maksājumu ieturējuma izdarīšanas vietai, visus izpildu lietā esošos dokumentus sašuj.

 

5. Apmeklētāju pieņemšana

53. Zvērināts tiesu izpildītājs savā prakses vietā pieejamā vietā izvieto šādu informāciju:

53.1. konkrētā zvērināta tiesu izpildītāja iecirkņa robežas;

53.2. apmeklētāju pieņemšanas laiku, norādot dienu un konkrētu laiku;

53.3. zvērināta tiesu izpildītāja vārdu, uzvārdu, amata vietu un prakses vietu, personu, kas aizvieto zvērinātu tiesu izpildītāju slimības, atvaļinājuma laikā, ja zvērinātam tiesu izpildītājam nav palīga;

53.4. zvērināta tiesu izpildītāja palīga vārdu, uzvārdu;

53.5. zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības takses;

53.6. piespiedu izpildes līdzekļu veidus;

53.7. sprieduma izpildes izdevumu iemaksas apmēru;

53.8. zvērināta tiesu izpildītāja depozīta konta numuru;

53.9. kārtību, kādā var iepazīties ar izpildu lietas materiāliem;

53.10. prakses vietā izliekamos paziņojumus, sludinājumus saskaņā ar Civilprocesa likuma normām.

54. Lai nodrošinātu daļēji vienotu apmeklētāju pieņemšanas laiku, zvērināts tiesu izpildītājs nodrošina apmeklētāju pieņemšanu otrdienās no plkst.10.00 līdz 12.00.

55. Ja apmeklētāji izsaka sūdzības vai priekšlikumus mutvārdos, zvērināts tiesu izpildītājs nodrošina to reģistrāciju saņemtās korespondences uzskaites žurnālā, reģistrējot ziņas par apmeklētāju un izteiktās sūdzības vai priekšlikuma īsu saturu.

 

6. Zvērināta tiesu izpildītāja lietvedībā esošās informācijas izsniegšanas kārtība un iepazīšanās ar izpildu lietvedībā esošajiem materiāliem

56. Zvērināts tiesu izpildītājs nodrošina tā lietvedībā esošās informācijas izsniegšanu un iepazīšanos ar izpildu lietvedībā esošajiem materiāliem lietas dalībniekiem, Tiesu izpildītāju likumā un Civilprocesa likumā noteiktos gadījumos arī citām personām.

57. Informāciju var sniegt mutiski, elektroniski vai noformēt dokumentu veidā.

58. Dokumentāli noformētu informāciju, pamatojoties uz personas rakstisku iesniegumu, izsniedz par samaksu (samaksa par dokumenta apliecinātu norakstu un informatīva rakstura izziņu sagatavošanu ņemama saskaņā ar taksēm).

59. Zvērināts tiesu izpildītājs nosaka savu maksas pakalpojumu (dokumentu kopēšana, paraugu veidlapu izsniegšana u.c.) izcenojumu.

60. Ar izpildu lietām var iepazīties lietas dalībnieki (piedzinējs un parādnieks) zvērināta tiesu izpildītāja, viņa palīga vai zvērināta tiesu izpildītāja darbinieka klātbūtnē.

61. Ar dokumentiem, kas attiecas uz nekustamā īpašuma pārdošanu izsolē, ir tiesīgas iepazīties personas, kuras to vēlas.

62. Personas, iepazīstoties ar izpildu lietas materiāliem, uzrāda personu apliecinošu dokumentu; procesa dalībnieku pārstāvji uzrāda pārstāvību apliecinošu dokumentu; advokāti uzrāda pārstāvību apliecinošu dokumentu vai advokāta orderi; prokurori, Iekšlietu ministrijas un tās sistēmas iestāžu darbinieki un Tieslietu ministrijas darbinieki, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes darbinieki, apgabaltiesu darbinieki un tiesneši, ja tie uzrāda norīkojumu vai pieprasījumu un darba apliecību.

63. Personai, kura iepazīstas ar izpildu lietas materiāliem, ir tiesības izrakstīt no lietas nepieciešamās ziņas vai ar tehniskiem līdzekļiem nokopēt nepieciešamos dokumentus. Par nepieciešamību nokopēt izpildu lietā esošos dokumentus persona informē zvērinātu tiesu izpildītāju, viņa palīgu vai darbinieku mutiski vai uzrakstot iesniegumu.

 

7. Izpildu lietu un lietvedības dokumentu noformēšanas nodošanai arhīvā kārtība

64. Starpatskaišu periodā pabeigtās izpildu lietas zvērināts tiesu izpildītājs sakārto pieaugošā numerācijas secībā.

65. Pēc statistikas atskaišu sastādīšanas zvērināts tiesu izpildītājs sastāda sarakstu par pabeigto un izbeigto izpildu lietu nodošanu arhīvā. Sarakstā norāda izpildu lietas numuru pieaugošā secībā, zvērināta tiesu izpildītāja vārdu, uzvārdu, amata vietu un gadu.

66. Izpildu lietas tiek sakārtotas pakās, ievietojot katrā no tām 50 izpildu lietas, numerācijas pieaugošā kārtībā. Saraksts sastādāms divos eksemplāros (vienu pievieno attiecīgajai pakai, otru ievieto speciāli iekārtotā mapē). Papildinot ar iztrūkstošām pabeigtām izpildu lietām konkrēto paku, zvērināts tiesu izpildītājs par to izdara atbilstošu atzīmi sarakstā.

67. Atstājot zvērināta tiesu izpildītāja amatu, zvērināts tiesu izpildītājs sastāda sarakstu par atlikumā esošajām izpildu lietām, parakstot to un norādot sastādīšanas datumu.

68. Pēc izpildu lietu un zvērināta tiesu izpildītāja lietvedības dokumentu glabāšanas termiņa notecējuma zvērināts tiesu izpildītājs ar rakstisku rīkojumu izveido komisiju trīs cilvēku sastāvā, kas sastāda aktu par dokumentu nodošanu iznīcināšanai.

 

8. Lietu nomenklatūra un lietu glabāšanas termiņi

69. Lietu nomenklatūra ir sistematizēts lietvedībā kārtojamo lietu virsrakstu saraksts ar to glabāšanas termiņu norādi.

70. Izpildu lietu glabāšanas laiks:

70.1. pabeigtās izpildu lietas — 10 gadi; izpildu lietas par lēmumu administratīvo pārkāpumu lietā izpildi — 3 gadi;

71. Izpildu lietvedības dokumentu glabāšanas laiks:

71.1. saņemtās korespondences uzskaites žurnāls — 10 gadi;

71.2. saņemto dokumentu pamatdarbības jautājumos, kas neattiecas uz konkrētu izpildu lietu, mape — 5 gadi;

71.3. izejošās korespondences uzskaites žurnāls —10 gadi;

71.4. izejošo dokumentu pamatdarbības jautājumos, kas neattiecas uz konkrētu izpildu lietu, mape — 5 gadi;

71.5. izpildu lietu uzskaites grāmata (žurnāls) — 10 gadi;

71.6. alfabētiskais izpildu dokumentu uzskaites žurnāls — 10 gadi;

71.7. zvērināta tiesu izpildītāja sastādīto aktu reģistrācijas grāmata —10 gadi;

71.8. zvērināta tiesu izpildītāja pieņemto lēmumu mape — 10 gadi;

71.9. statistisko atskaišu mape — 5 gadi;

71.10. metodisko norādījumu mape — pastāvīgi;

71.11. ierakstīto vēstuļu saraksti — 10 gadi.

72. Naudas dokumentu glabāšanas laiks:

72.1. depozītu summu uzskaites grāmata — 10 gadi;

72.2. kvīšu grāmatiņu uzskaites saraksti — 10 gadi;

72.3. čeku grāmatiņu uzskaites saraksti — 10 gadi.

 

9. Noslēguma jautājums

73. Atzīt par spēku zaudējušu 1999.gada 3.marta instrukciju Nr.1 “Tiesas un citu institūciju nolēmumu izpilde” (Latvijas Vēstnesis, 1999, Nr.73/74, 2002, Nr.128).

Tieslietu ministrs A.Aksenoks

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!