• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pievienotās vērtības nodokli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.01.2003., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70503

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sabiedrības attīstības stratēģiju

Vēl šajā numurā

23.01.2003., Nr. 12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pievienotās vērtības nodokli

Saskaņojot Latvijas likumdošanu ar Eiropas Savienības direktīvu prasībām, no šā gada tika ieviesta jauna par līdzšinējo standartlikmi mazāka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme. Kā alternatīva līdzšinējai 18% likmei uz pusi mazākā 9% PVN likme tika ieviesta, lai izpildītu ES prasības, ka arī precēm un pakalpojumiem, kas Latvijā līdz šim netika ar šo nodokli aplikti, tas būtu piemērojams. Turklāt mazāka likme ļauj izvairīties no strauja cenu pieauguma dažām preču un pakalpojumu grupām, kas valstī ar relatīvi zemu maksātspēju nebūtu vēlams.

Pēc ES prasībām PVN piemērojams visām preču un pakalpojumu grupām. Taču noteikts, ka vairākām preču grupām var noteikt pazeminātu PVN likmi – medikamentu un medicīnas preču piegādēm, mācību, zinātniskajai un bērnu literatūrai, masu informācijas līdzekļiem, siltā un aukstā ūdens piegādei, kanalizācijai, atkritumu izvešanai, zīdaiņiem paredzēto specializēto produktu piegādēm un apbedīšanas pakalpojumiem. Agrāk šīm preču un pakalpojumu grupām Latvijā tika piemērota 0% likme vai arī no PVN nodokļa tās vispār bija atbrīvotas.

FM uzskatīja, ka standartlikmes (18%) piemērošana šīm precēm negatīvi ietekmētu iedzīvotāju jau tā zemo maksātspēju, un sākotnēji skatīja pat divas iespējamās samazinātās likmes – 5% vai 9%, kā arī piedāvāja vairākus tās ieviešanas variantus. Izšķiršanās notika par labu 9% likmei.

No šā gada samazinātā PVN likme tiek piemērota veterināro medikamentu un veterinārmedicīnas preču piegādēm, veterinārmedicīnas pakalpojumiem un zīdaiņiem paredzēto specializēto produktu piegādēm. Tā tiek piemērota arī masu informācijas līdzekļu piegādēm, izņemot erotiskos un pornogrāfiskos izdevumus. No ikdienišķākām lietām PVN 9% likme tiek piemērota arī ūdens piegādei centralizētā ūdensapgādes sistēmā, kanalizācijas pakalpojumiem, sadzīves atkritumu savākšanas, pārvadāšanas un apglabāšanas pakalpojumiem.

Pārmaiņas no šā gada bija iecerētas arī citām preču un pakalpojumu grupām. Tomēr jau pērn valdība un Saeima, saņemot asus protestus par straujo cenu pieaugumu, kas stipri ietekmētu iedzīvotāju maciņus un skars arī uzņēmējus, nodokļu likmju pārmaiņas atlika. Sarunās ar ES Latvija vienojās par pārejas periodu 18% PVN piemērošanā maksājumiem par siltumenerģiju un silto ūdeni, tādēļ līdz 2005.gadam tie ar PVN netiks aplikti. Decembra vidū likumdevēji izlēma arī grāmatām vēl uz gadu saglabāt līdzšinējo PVN likmi. Pašlaik tāpat kā iepriekš 18% PVN tiek piemērots tulkotajai literatūrai, bet bērnu un oriģinālliteratūras grāmatām PVN netiek piemērots. 9% likmi bērnu un oriģinālliteratūras grāmatām piemēros no 2004.gada 1.janvāra. Un tad gan ārzemju, gan pašmāju grāmatām PVN likme vienāda.

Arī zālēm un medicīnas precēm PVN piemērošana tika atlikta uz gadu. Pēc FM prognozēm, līdz ar PVN noteikšanu ārvalstīs ražoto zāļu cenas būtu paaugstinājušās par aptuveni 6%, vietējās – par 2–3%. PVN noteikšanu zālēm pozitīvi vērtē vietējie farmaceitiskie uzņēmumi, kas par saviem saimnieciskajiem izdevumiem jau maksā PVN pilnā apmērā, ko ierēķina galaprodukta cenā. Savukārt ārvalstu ražojumi, tos eksportējot, ražotājvalstī no nodokļa tiek atbrīvoti, kas rada nevienlīdzīgu konkurenci – ievestās zāles ar nodokli nav apliktas, bet vietējās sadārdzina ar PVN apliktie ražošanas procesa posmi.

Atbilstoši direktīvai PVN standartlikme ES valstīs nedrīkst būt zemāka par 15%, taču pieļauta tiek arī viena vai divas samazinātas likmes, kas nedrīkst būt zem 5%. Samazinātās likmes, izņemot Dāniju, visās ES dalībvalstīs arī tiek piemērotas.

Latvijā likums par PVN paredz, ka ar nodokli apliekamās personas var atskaitīt samaksāto PVN kā priekšnodokli par precēm un pakalpojumiem savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai. Apliekot ar PVN līdz šim neapliktās preces, vietējiem ražotājiem iespējams samazināt produkcijas pašizmaksu un cenu, pilnībā atskaitot samaksāto PVN par pamatlīdzekļiem, izejvielām un pakalpojumiem, kas nepieciešami, lai nodrošinātu konkrēto preču ražošanu. Līdz šim samaksāto PVN iekļāva konkrētās preces pašizmaksā, kas paaugstināja tās cenu.

Valsts ieņēmumu dienests atzinis, ka samazinātās PVN likmes ieviešana būtiski sarežģīs un sadārdzinās gan nodokļa administrēšanu, gan tā aprēķināšanu un uzskaiti, kas prasīs papildu izskaidrošanas darbu no administrētājiem, pieaugs arī nodokļu maksātāju skaits.

“DIENAS” pielikums “LIETIŠĶĀ  DIENA”; pēc D. Cauces raksta “PVN grozīs cenas”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!