• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2003. gada 10. janvāra lēmums Nr. 1 "Par lietas izpētes izbeigšanu lietā Nr.636/02/07/33 "Par SIA "Latgales Laiks" 29.11.2002. iesniegumu Nr.93"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.01.2003., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70550

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.4

Par pasta pakalpojumu licences izsniegšanu bezpeļņas organizācijai valsts akciju sabiedrībai "Latvijas pasts"

Vēl šajā numurā

24.01.2003., Nr. 13

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 1

Pieņemts: 10.01.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.1

(prot.Nr.1, 7. §) Rīgā 2003.gada 10.janvārī

Par lietas izpētes izbeigšanu lietā Nr.636/02/07/33 “Par SIA “Latgales Laiks” 29.11.2002. iesniegumu Nr.93”

Konkurences padome 03.12.2002. saņēma SIA “Latgales Laiks” 29.11.2002. iesniegumu Nr.93 (turpmāk — Iesniegums), kurā norādīts, ka ziņu aģentūras LETA ziņās 26.11.2002. bija lasāma informācija par BMF 2001.–2002.gadā veiktajiem nacionālo mediju pētījuma rezultātiem, t.sk. par to, ka populārākais reģionālais preses izdevums ir avīze “Miljons”. Iesniedzējs uzskata, ka minētais pētījums gan avīzei “Latgales Laiks”, gan izdevumam “Reklāmai Piektdienās”, gan citiem Daugavpilī iznākošajiem laikrakstiem radīs materiālus zaudējumus, tā kā jebkura reklāmas aģentūra izmanto BMF datus, kas, kā norāda SIA “Latgales Laiks”, neatspoguļo reālo situāciju preses tirgū un atbalsta negodīgu konkurenci.

Izvērtējot Iesniegumā norādīto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

Nacionālās ziņu aģentūras LETA ziņās 26.11.2002. izplatīta preses relīze “Apkopoti preses auditoriju pētījuma gada dati”, kurā ietverti mediju izpētes kompānijas BMF/TNS Nacionālā mediju pētījuma par Latvijas preses izdevumiem (turpmāk — Pētījums) rezultāti par periodu no 2001.gada novembra līdz 2002.gada oktobrim. Atbilstoši Pētījuma rezultātiem preses izdevumu top 5 mediju grupā reģionālā prese kā pirmais norādīts laikraksts “Million” (krievu val.). Informācija par laikrakstu “Latgales Laiks” un izdevumu “Reklāmai Piektdienās” šajā Pētījumā nav ietverta.

Konkurences likuma 18.panta otrajā daļā noteikts “Par negodīgu konkurenci uzskatāmas darbības, kuru rezultātā tiek pārkāpti normatīvie akti vai godīgas saimnieciskās darbības paražas un ir radusies vai varētu rasties konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana”.

Saskaņā ar Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 3.punktu negodīga konkurence var izpausties arī kā “nepatiesas, nepilnīgas vai izkropļotas informācijas izplatīšana par citu tirgus dalībnieku vai tā dalībniekiem, kā arī par šā tirgus dalībnieka ražoto vai realizēto preču saimniecisko nozīmi, kvalitāti, izgatavošanas veidu, īpašībām, daudzumu, noderīgumu, cenām, to veidošanas un citiem noteikumiem, kas var šim tirgus dalībniekam nodarīt zaudējumus”.

SIA “Baltic Media Facts Latvia” (turpmāk — SIA “BMFL”), kas ir pētnieciskā koncerna “Taylor Nelson Sofres” (TNS) saistītais uzņēmums, ir reģistrēta Uzņēmumu reģistrā 12.11.1993. ar reģistrācijas Nr.40003162446, un tās darbības veidi ir tirgus, sabiedriskās domas un masu informācijas līdzekļu pētījumi, informācijas vākšana u.c. uzņēmējdarbības veidi.

SIA “Latgales Laiks” galvenais darbības veids ir izdevējdarbība, t.sk. reģionālo laikrakstu izdošana. SIA “Latgales Laiks” neveic saimniecisko darbību tirgus, sabiedriskās domas un masu informācijas līdzekļu pētījumu konkrētajos tirgos.

Konkurences padome norāda, ka konkurence pastāv tikai starp konkrētā tirgus dalībniekiem. Atbilstoši Konkurences likuma 1.panta 7.punktam par konkurentiem atzīstami “divi vai vairāki tirgus dalībnieki, kas konkurē”. Ievērojot Konkurences likuma 1.panta 4., 5., 6. un 7.punktā noteikto, SIA “BMFL” un SIA “Latgales Laiks” nav uzskatāmas par konkurentiem Konkurences likuma izpratnē, un tās savstarpēji nekonkurē. Konkurences padomes kompetencē nav izskatīt visas lietas, kur, izmantojot vārda brīvības tiesības, citu personu tiesību iespējamā aizskārumā ir iesaistīti tirgus dalībnieki. Likumdevējs ir piešķīris Konkurences padomei tiesības izskatīt tikai lietas par nepatiesas, nepilnīgas vai izkropļotas informācijas izplatīšanu attiecībā uz konkurentiem. Līdz ar to Konkurences padome secina, ka nav pamata izvērtēt SIA “BMFL” darbību atbilstību Konkurences likuma 18.panta noteikumiem.

Konkurences padome, ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 1.panta 4., 5., 6. un 7.punktu, 18.panta trešās daļas 3.punktu, kā arī 8.panta pirmās daļas 2.punktu,

 

nolēma:

izbeigt lietas Nr.636/02/07/33 izpēti.

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu, LR Civilprocesa likuma Pārejas noteikumu 1.punktu un Latvijas Civilprocesa kodeksa 24.-A nodaļu var pārsūdzēt Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto lēmumu.

Konkurences padomes priekšsēdētājs P. Vilks

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!