• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par saskaņotu rīcību Latvijas eirodalībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.01.2003., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70611

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts institūciju un investoru sadarbību

Vēl šajā numurā

24.01.2003., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par saskaņotu rīcību Latvijas eirodalībai

Tuvojoties brīdim, kad Latvijas iedzīvotājiem referendumā būs jāizdara sava izvēle par Latvijas pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), arvien aktīvāk savu darbību izvērš “proeiropeiskās” nevalstiskās organizācijas (NVO).

Kā zināms, Latvijas pilsoņiem pie vēlēšanu urnām būs jādodas šā gada 20. septembrī. Līdz šim nozīmīgajam datumam ir atlikuši vairs nepilni astoņi mēneši, bet, kā liecina sabiedriskās domas aptaujas rezultāti, par mūsu valsts dalību ES šobrīd gatavojas balsot pat nedaudz mazāk kā 50% no visiem aptaujātajiem. Vēl nozīmīgāks ir fakts, ka liela daļa aptaujāto respondentu atzīst, ka viņu zināšanas par Latvijas integrāciju ES ir nepietiekamas, bet gan valdības, gan NVO pārstāvji atzīst, ka iedzīvotāju izvēlei referendumā jābūt balstītai uz zināšanām, nevis baumām vai emocijām.

Tādēļ, lai uzlabotu iedzīvotāju informētību un to darītu iespējami efektīvāk, galvenā proeiropeiskā nevalstiskā organizācija Latvijā “Eiropas kustība Latvijā” (EKL) otrdien, 21. janvārī, atklāja kampaņas informācijas centru nevalstiskajām organizācijām.

Kampaņas informācijas centrs atrodas Eiropas kustības centrālajā birojā Rīgā, Basteja bulvārī 14, un tā darba laiks ir katru darba dienu no pulksten 9 līdz 17.

Kā “Latvijas Vēstnesim” pastāstīja kampaņas centra vadītāja Līga Logina, centrā NVO pārstāvjiem, kā arī ikvienam citam interesentam ir pieejama EKL bibliotēka, kurā apkopoti dažādi materiāli, sākot ar 1997. gadu, kad izveidota EKL. Tās ir dažādas grāmatas, konferenču materiāli, Eiropas kustības sagatavotās un citas publikācijas par ES.

Centra galvenie uzdevumi ir veikt regulāru sadarbību ar pirmsreferenduma kampaņā iesaistītajām un ieinteresētajām NVO, palīdzēt veidot šo organizāciju un valdības dialogu par jautājumiem, kuri interesē dažādas sabiedrības grupas, informēt par kampaņas norisēm plašsaziņas līdzekļus un ikvienu apmeklētāju. Gadījumā, ja uz vietas EKL bibliotēkā nav atrodama interesējošā informācija, kampaņas centra darbinieki palīdzēs sazināties ar citām institūcijām vai norādīs, kur šāda informācija atrodama.

Informēšanas kampaņas veidošanas darbā iesaistās arī EKL prezidents Ainārs Dimants un vairāki citi EKL eksperti. Viņi savu ieguldījumu sniedz gan uz vietas NVO kampaņas centrā, gan iesaistoties vairākos reģionālos pasākumos dažādās Latvijas vietās.

Kampaņas centrā tiek apkopota arī informācija par tām NVO, kuras vēlas iesaistīties Eiropas kustības vadītajā nevalstisko organizāciju koalīcijā “Latvija Eiropā? Mums ir tiesības zināt!”. Līdz centra atklāšanai šajā NVO koalīcijā nacionālā un reģionālā līmenī jau darbojas Brīvo arodbiedrību savienība, Pensionāru federācija, jauniešu klubs “Māja” un pašvaldību organizācija “Eiromāja” Talsos, bet, kā pastāstīja L. Logina, dažādu NVO atsaucība ir diezgan liela un dažādos informēšanas pasākumos vēlas iesaistīties ļoti daudzas organizācijas, kuru pamatdarbība nekādā mērā nav saistīta ar Latvijas integrāciju ES, tomēr tās vēlas līdzdarboties un dot savu artavu kopējā informēšanas darbā.

Kā piemērus var minēt tādas organizācijas kā Latvijas Skolu sporta federācija, Latvijas Skolotāju savienība, Alūksnes un Madonas NVO atbalsta centri, Baltijas kultūras centrs u.c. Ar atsevišķām organizācijām jau tiek plānoti kopīgi pasākumi, kuri noritēs šā gada pavasarī un vasarā. Centra vadītāja informēja, ka līdz šim neviena eiroskeptiski noskaņota organizācija nav vērsusies kampaņas centrā, bet atsevišķi skeptiski noskaņoti cilvēki gan šad tad ienākot.

Vienotās kampaņas centra uzdevums ir nodrošināt efektīvu informēšanas pasākumu koordināciju, lai vairāku organizāciju pasākumi savstarpēji nepārklātos. Kampaņas centrā tiks rīkotas ieinteresēto NVO ikmēneša sanāksmes informācijas kampaņas plānošanai un izvērtēšanai un būs pieejamas Eiropas kustības ekspertu konsultācijas par dažādiem ar eirointegrāciju saistītiem jautājumiem.

Kampaņas informācijas centra vajadzībām tiks izmantota Eiropas kustības mājaslapa, kurā ievietos arī Eiropas kustības sagatavotās publikācijas par Latvijas pievienošanos ES.

Centrs tiek atvērts Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā atbalstītā projekta “Gads pirms referenduma: pilsoniskā kampaņa par iestāšanos ES” ietvaros, tātad ar ES finansiālu atbalstu. Tāpat atsevišķus NVO rīkotos informācijas kampaņas pasākumus finansiāli atbalsta dažādi uzņēmumi, lielākie no tiem – “Latvijas mobilais telefons”, Latvijas Banka, “Hansabanka” u.c.

Kā zināms, valdības finansējums sabiedrības informēšanai laika posmā līdz referendumam sakarā ar budžeta apstiprināšanas procedūru joprojām kavējas. Bet NVO pārstāvji vēl arvien cer arī uz šiem līdzekļiem, jo, kā vēl pagājušā gada nogalē, uzstājoties Eiropas lietu forumā, teica Eiropas integrācijas biroja direktors Edvards Kušners, vismaz trešā daļa no kopējā valdības finansējuma konkursu veidā būtu jāatvēl NVO veidotajiem informēšanas pasākumiem. L. Logina pastāstīja, ka jau tagad EKL gatavo visai apjomīgu projekta pieteikumu, ar kuru iecerēts pretendēt uz valdības piešķirtajiem līdzekļiem.

Kampaņas centra uzdevums ir arī sniegt citām NVO informāciju par iespējām pretendēt uz dažādu veidu finansējumu un iedrošināt cilvēkus rakstīt projektus.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!