• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Laikmetu maiņa Vidusaustrumeiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.2003., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70634

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par biodegvielas ražošanu

Vēl šajā numurā

28.01.2003., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Laikmetu maiņa Vidusaustrumeiropā

Praksē “atgriešanās Eiropā” izrādījās ar daudz augstākām prasībām saistīts un ilgstošāks process, nekā pirmajā eiforijā domāja. Ne tikai reformu spiediens vien izrādījās daudz smagāks, nekā tika gaidīts, bet arī rietumvalstis vairs neizrādīja tik lielu vēlmi daļu savas labklājības atdot nabadzīgākajiem brāļiem no Austrumiem.

Vecā kontinenta dalījuma reālai pārvarēšanai tomēr ir vajadzīgs vēl kaut kas cits, ne vien iestāšanās kritēriju izpilde. Apvienošanu par līdz galam realizētu varēs uzskatīt tikai tad, kad sarunu valodā Rietumos vairs netiks lietots apzīmējums “postkomunistisks”, kad Austrumeiropa Rietumu apziņā vairs neasociēsies ar bijušo Austrumu bloku. Iestāšanās priekšdarbu ēnā daudzās Vidusaustrumeiropas valstīs norisinās process, kas arī ietekmēs integrāciju. Runa ir par paaudžu maiņu politikā.

No Vidusaustrumeiropas politiskās dzīves arvien vairāk pazūd ne tikai politiskās apvienības un patvaldnieciski partiju vadītāji, bet arvien retāk vadošajos politiskajos posteņos ir sastopami arī intelektuāļi un brīvdomātāji, no kuriem daudzi pēc pagrieziena pēkšņi nonāca augstos politiskos amatos un pirmajos gados nereti uzņēmās galveno ar reformu realizēšanu saistīto slodzi. Janvārī Čehijā pēc diviem pilnvaru termiņiem amatu atstās prezidents Havels; arī tādas izcilas personības kā Tadeušs Mazoveckis un Broņislavs Geremeks Polijā, Lietuvas brīvības varonis Vitauts Landsberģis vai Igaunijas morālā autoritāte Lennarts Meri savu valstu politikā spēlē arvien mazāku vai arī pavisam niecīgu lomu.

Vidusaustrumeiropas reformvalstis līdz ar profesionalitātes palielināšanos, kā arī pārņemot Rietumeiropas paradumus, audzina pašas savu jauno maiņu un līdz ar to mazāk vietas nekā agrāk paliek neparastām (netradicionālām) idejām un metodēm. Taču arī tā ir Eiropas integrācijas daļa.

Pēc “Neue Zūrcher Zeitung”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!