• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Latvijas un Itālijas draudzības saknēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.2003., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70678

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

28.01.2003., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie Latvijas un Itālijas draudzības saknēm

Piektdien, 24. janvārī, Ārlietu ministrijā notika itāļu vēsturnieka Valerio Pernas monogrāfijas “Itālija un Latvija. Diplomātisko attiecību vēsture” atvēršanas svētki. Tos ievadīja ārlietu ministre Sandra Kalniete. Savā uzrunā, vēršoties pie Ārlietu ministrijas darbiniekiem un daudzajiem klātesošajiem vēstniekiem, grāmatu izdevējiem un žurnālistiem, viņa teica:

— Prieks atvērt jaunu pēc tipogrāfijas krāsas smaržojošu grāmatu ir ne ne ar ko citu nesalīdzināms prieks. Jo ciešāk mūs apņem fragmentārais pasaules informācijas zibšņu tīmeklis, jo lielāku gandarījumu sniedz mierīgs, secīgs, vēsturiski dokumentēts vēstījums.

Tāds ir šis profesora Valerio Pernas pētījums par Latvijas un Itālijas diplomātiskajām attiecībām starpkaru posmā.

Latviju, kā jebkuru Eiropas zemi, ar Itāliju saista dziļas un ilglaicīgas saites – kopš virsaitis Kaupo 1203.gadā devās uz Romu pie Inocenta III. Mums Itālija ir tuva, interesanta un būtiski svarīga kā pagātnē, tā tagadnē un nākamībā: gan kā daļa no Vidusjūras reģiona, kur radusies Rietumu civilizācija, gan kā dinamiska un pretrunīga 20.gadsimta vētru un dziņu zeme, gan kā vēl dinamiskāka jaunās Eiropas dalībvalsts, kas šogad pārņems prezidentūru Eiropas Savienībā.

Mēs konsekventi ejam ceļu uz Eiropas Savienību un redzam Itāliju kā politisku partneri un mūsu pastāvīgu sabiedroto, dzīvojot vienotā civilizācijas un kultūras telpā. Itālijas kino, mūzika un dizains ir pastāvīga mūsdienu Latvijas iedzīvotāju dzīves sastāvdaļa. Itālijas mākslas un arhitektūras vēsturē rod ierosmi ne viena vien latviešu gleznotāju paaudze, un mūsu itāļu valodas un kultūras zinātājus kopš 1996.gada vieno Dantes biedrības nodaļa Latvijā.

Jau pagājuši vairāk nekā 80 gadi, kopš Latvijas valsts atzīta de iure. Tas ir bijis augstākais sasniegums Latvijas diplomātijas vēsturē. Esam pateicīgi visiem draugiem un sabiedrotajiem, kas to ir veicinājuši. Te īpaši gribu akcentēt Itālijas valdības pozitīvo atbalstu, kas toreiz iespaidoja arī citu valstu attieksmi Latvijas de iure atzīšanas jautājumā.

Latvijas kā starptautisko tiesību subjekta mūžs ir bijis piesātināts un notikumiem bagāts laiks, kura izpēte pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas tikai tā īsti sākas. Tādēļ grāmata “Itālija un Latvija. Diplomātisko attiecību vēsture” ir jo vērtīgāks ieguldījums Latvijas starptautisko attiecību vēstures apzināšanā.

Latvija vēlas saglabāt no pagātnes visu pozitīvo, vienlaikus atklāti izvērtējot mūsu vēstures gaišās un tumšās lappuses. Tāpēc mēs lielu nozīmi piešķiram vēsturnieku pētījumiem. Ir apsveicami, ka šī grāmata ierauga dienasgaismu jauna vēsturiska laikmeta sākumā, kad beidzot īstenojas Eiropas atkalapvienošanās.

Pēc ārlietu ministres runāja Itālijas vēstnieks Latvijā Mauricio Lo Re, uzsverot Itālijas un Latvijas draudzības dziļās vēsturiskās saknes un šo attiecību aktualitāti mūsdienās un tuvākajā nākotnē, kad abas valstis būs arī partneres Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Vēstnieks uzsvēra, ka Itālija pati pirmā atbalstīja Latvijas uzņemšanu Tautu Savienībā. Mauricio Lo Re arī restaurēja klātesošajiem latviešu dziļo saviļņojumu par Itālijas atbalstu Latvijas uzņemšanai Tautu Savienībā, 1920. gada 19. decembrī sapulcējoties pie Itālijas diplomātiskās pārstāvniecības Skolas ielā (šis nams kara laikā tika nodedzināts) un paužot savas pateicības jūtas draudzīgajai itāļu tautai un tās valdībai. Vēstnieks arī uzsvēra, ka Itālija nekad nav atzinusi Latvijas okupāciju un inkorporāciju PSRS un ka pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas 1991. gadā Itālija nekavējoties atzina mūsu valsts suverenitāti.

Grāmatas atvēršanas svētkos runāja arī izdevniecības “Jumava” vadītājs Juris Visockis, uzsverot, ka jaunais izdevums ir “vēl viens ķieģelis Latvijas un Itālijas grāmatnieku labās sadarbības ēkā”.

Latvijas bijušais vēstnieks Itālijā Mārtiņš Perts un Latvijas goda konsuls Florencē Nikolo Rocitāni grāmatas “Itālija un Latvija. Diplomātisko attiecību vēsture” ievadā uzsvēruši, ka “tagad Itālijas un Latvijas attiecības ir attīstījušās tik strauji kā nekad agrāk” un ka šis Valerio Pernas darbs “zinātnes un grāmatniecības jomā aizpilda nenoliedzami balto plankumu. Beidzot tiek publicēts rūpīgi izstrādāts pētījums par Itālijas un Latvijas valsts diplomātiskajām attiecībām”.

Šī abu diplomātu tēze pilnībā sasaucas ar prof. Dr. habil. hist. Riharda Treija plašo analīzi par Valerio Pernas monogrāfiju “Itālija un Latvija. Diplomātisko attiecību vēsture” “Latvijas Vēstnesī” (skat. “LV” Nr. 12,, 23.01.2003.).

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!