• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Norvēģija vienmēr ir sniegusi Latvijai atbalstu tās ceļā uz NATO". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.2003., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70679

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Latvijas un Itālijas draudzības saknēm

Vēl šajā numurā

28.01.2003., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Norvēģija vienmēr ir sniegusi Latvijai atbalstu tās ceļā uz NATO”

K08.JPG (17581 bytes)
K05.JPG (19726 bytes)
K07.JPG (16809 bytes)
Vakar, 27.janvārī, Rīgā: Norvēģijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Gunnars Helloe, Latvijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs; Latvijas Jūras spēku komandieris Ilmārs Lešinskis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube, aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis; Latvijas Jūras spēku papildinājums — kuģis “Virsaitis” 
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Vakar Latvijas Jūras spēki saņēma norvēģu dāvinājumu

Vakardiena, 27. janvāris, bija nozīmīga diena Latvijas Jūras spēkiem. Šajā dienā Rīgas pasažieru ostā Norvēģijas Jūras spēki svinīgā ceremonijā nodeva

K01.JPG (21578 bytes)
Vakar preses konferencē: Latvijas Jūras spēku komandieris Ilmārs Lešinskis, aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, Norvēģijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Gunnars Helloe, Norvēģijas Karalisko jūras spēku komandieris Šells Birgers Olsens un Norvēģijas Jūras spēku nodrošinājumu centra komandieris Jans Jaegers
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

saviem Latvijas kolēģiem Norvēģijas Jūras spēku kuģi “Vale”.

Svinīgo kuģa nodošanas ceremoniju atklāja Latvijas Jūras spēku komandieris Ilmārs Lešinskis, uzsverot, ka šis dāvinājums ir apliecinājums senai un auglīgai Latvijas un Norvēģijas jūras spēku sadarbībai, kas aizsākās jau 1992. gadā. Šīs sadarbības ietvaros jau 1995. gadā Latvija no Norvēģijas kā dāvinājumu saņēma kuģi “Bulta”. Ar norvēģu atbalstu arī tapa “Baltron” ūdenslīdēju apmācības skola Liepājā. I. Lešinskis uzsvēra, ka pagājušā gada uzaicinājums Latvijai iestāties NATO izvirza mūsu Jūras spēkiem aizvien sarežģītākus uzdevumus, tiem ir jātop vēl profesionālākiem, kā arī tīri tehniski jāuzlabo sava flotile. Savas uzrunas nobeigumā I. Lešinskis novēlēja kuģa komandai izturību, profesionalitāti un “septiņas pēdas zem ķīļa”.

Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis uzsvēra, ka kuģis “Vale” ir apliecinājums labajai sadarbībai ar Norvēģiju, kā arī tam, ka Latvija domā par savu attīstību un nākotni. Ministrs uzsvēra, ka Latvijas valsts jau pirms 12 gadiem skaidri zināja savu ārpolitikas kursu — dalību NATO un citās eiroatlantiskajās organizācijās. Pirms 12 gadiem Latvijas Jūras spēku flote sāka savu darbu ar dažiem nelieliem krasta apsardzes kuģīšiem. Šodien saņemtais kuģis “Vale” apliecina būtiskus Norvēģijas nopelnus Latvijas Jūras spēku flotes attīstībā. Kā uzsvēra Ģ. V. Kristovskis, šis dāvinājums apstiprina to, ka NATO pastāv un darbojas realitātē un bez NATO valstu atbalsta Latvijas militārie spēki nevarētu attīstīties tik straujā tempā, kā to pieprasa mūsdienu situācija.

Norvēģijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Gunnars Helloe teica, ka 27. janvāris ir nozīmīga diena ne tikai Latvijai, bet arī Norvēģijas Jūras spēkiem. G. Helloe uzsvēra, ka Latvija un Norvēģija savas diplomātiskās attiecības atjaunoja jau dažas dienas pēc Latvijas neatkarības atgūšanas. Šajos 12 sadarbības gados daudz ir sasniegts gan ekonomikā, gan politikā un kultūrā, gan īpaši militārajā sfērā. Uzaicinājums Latvijai iestāties NATO un Eiropas Savienībā ir svarīgs pagrieziena punkts kontinenta centienos celt jaunu Eiropu. G. Helloe uzsvēra, ka ļoti nozīmīga būs Latvijas un Norvēģijas sadarbība NATO ietvaros kā divām vienlīdzīgām partnervalstīm. G. Helloe savā darba praksē ir nācies būt uz kuģa “Vale” gan jūras spēku operāciju laikā, gan dažādos sabiedriskos pasākumos, un viņam par šo kuģi ir vislabākās atmiņas. “No pieredzes varu teikt, ka tas ir ļoti labs kuģis. Nogādājot kuģi uz Latviju, jūsu jūrnieki piedzīvoja vētru un praksē pārbaudīja kuģa lielo izturību.”

Norvēģijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Jans Vesels Hēgs uzsvēra, ka Norvēģija vienmēr ir sniegusi Latvijai atbalstu tās ceļā uz NATO un pilnībā atbalsta Latvijas premjerministra Eināra Repšes teikto, ka uzaicinājums Latvijai iestāties NATO ir trešais svarīgākais notikums Latvijas politiskajā dzīvē.

Norvēģijas Karalisko jūras spēku komandieris Šells Birgers Olsens pastāstīja, ka kuģis “Vale” ir būvēts 1978. gadā Bergenā, tas bijis mīnlicēju kuģis, īsts aukstā kara produkts, kas varējis pārvadāt 300 mīnas. “Vale” kā mīnlicēju kuģis darbojies līdz aukstā kara beigām 1989. gadā. Š.B.Olsens izteica prieku un gandarījumu, ka Latvijas puse izrādījusi interesi par kuģi un izmantos to civiliem mērķiem. Viņš uzsvēra, ka kuģis ir ļoti labā tehniskā stāvoklī, jo Norvēģijas jūras spēku filozofija ir tāda, ka kuģim, beidzot dienestu, ir jābūt tikpat labā tehniskajā stāvoklī kā to uzsākot.

Pēc svinīgajām uzrunām, skanot Norvēģijas valsts himnai, tika nolaists Norvēģijas karogs un tā vietā, skanot Latvijas himnai, uzvilkts Latvijas Jūras spēku karogs, kuru pirms tam iesvētīja mācītājs.

Svinīgās kuģa ceremonijas nodošanas nobeigumā tika nolasīta Latvijas Jūras spēku komandiera I. Lešinska pavēle: par kuģa krustmāti tiek ievēlēta Vita Jermoloviča. V. Jermoloviča tad arī oficiāli nosauca kuģa jauno vārdu — “Virsaitis”.

K06.JPG (21580 bytes) K03.JPG (17822 bytes)
K04.JPG (21473 bytes) Vakar Rīgas pasažieru ostā: Norvēģijas vēstnieks Jans Vesels Hēgs; Ilmārs Lešinskis un Šells Birgers Olsens; Norvēģijas dāvinājums jau ieguvis latviešu vārdu

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!