• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par celulozes rūpnīcas projektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.01.2003., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70722

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai attīstītos Latvijas ekonomika

Vēl šajā numurā

29.01.2003., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par celulozes rūpnīcas projektu

Vakar, 28. janvārī, valdība pieņēma lēmumu pārdot a/s “Baltic Pulp” valstij piederošās kapitāla daļas – 33% no kopējo akciju skaita. Līdz ar to Latvijas valsts vairs nepiedalīsies celulozes rūpnīcas projekta īstenošanā kā akcionāre.

Kā Ministru kabineta (MK) sēdē klātesošos informēja zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, 15. janvārī notikušajās konsultācijās valdības veidotā darba grupa konceptuāli vienojās ar potenciālo investoru “Metsäliitto Group” par to, ka Latvijas valsts vairs neturpinās līdzdalību projektā kā akcionāre. Savukārt investori apņēmušies konkretizēt prasības, kas saistītas ar nepieciešamo valsts atbalstu un koksnes nodrošinājumu rūpnīcas vajadzībām, un sniegt informāciju par projekta sociāli ekonomisko ietekmi. Latvijas puse trīs mēnešu laikā izstrādās koncepciju par koksnes tirgu un par resursu pieejamību no valsts mežiem turpmākajos desmit divdesmit gados. Koncepcija tiks saskaņota ar meža nozares asociāciju pārstāvjiem.

Kā atzina Ministru kabineta biedrs Ainārs Šlesers, lēmums izstāties no deviņsimt miljonus eiro vērtā projekta ir pamatots, jo patlaban valstij nav tik daudz līdzekļu, lai tā varētu segt vienu trešdaļu no izmaksām. Celulozes rūpnīca ir jāuztver kā viens no daudziem uzņēmumiem, tāpēc valstij ir jāizvērtē, kā atbalstīt projektu, neuzņemoties nekādas īpašas saistības un tai pašā laikā sekmējot investīciju ieplūšanu Latvijā. A. Šlesers norādīja, ka investori vairs neuzstāj, ka Latvijai būtu jānodod uzņēmumam ilgtermiņa apsaimniekošanā meži. Toties viņi uzskata, ka Latvijā ir nepieciešama vienota mežu apsaimniekošanas politika, kam piekrīt arī vicepremjerministrs, jo tādējādi tiktu veidots stabils pamats arī citu investīciju projektu īstenošanai mūsu valstī.

Pēc Tieslietu ministrijas ieteikumu iztirzāšanas valdība pieņēma vienprātīgu lēmumu pārdot visas valstij piederošās akcijas a/s “Baltic Pulp” likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” noteiktajā kārtībā. Valdības lēmums paredz, ka akciju cena nedrīkst būt mazāka par to nominālvērtību un maksājumi par objektu izdarāmi vienīgi latos. Zemkopības ministrijai (ZM) jāizstrādā un jāiesniedz valdībā a/s “Baltic Pulp” valsts kapitāla daļu pārdošanas noteikumu projekts. Savukārt darba grupai sarunām ar celulozes rūpnīcas potenciālajiem investoriem jāsagatavo a/s “Baltic Pulp” akcionāra līgumā nepieciešamās izmaiņas.

MK pieņēma lēmumu izveidot darba grupu, kas pārstāvēs valdību sarunās ar celulozes rūpnīcas potenciālajiem investoriem un koordinēs sarunu pozīciju ar meža nozares pārstāvjiem Meža konsultatīvās padomes ietvaros. Darba grupu vadīs Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers, bet viņa vietnieks būs M. Roze. Tajā darbosies arī tieslietu ministrs Aivars Aksenoks, finanšu ministrs Valdis Dombrovskis, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Ivars Gaters, ekonomikas ministrs Juris Lujāns, Latvijas Attīstības aģentūras ģenerāldirektors Māris Ēlerts, ZM valsts sekretāra vietnieks Arvīds Ozols un ZM eksperts Marģers Krams, kurš veiks darba grupas tehniskā koordinatora pienākumus.

Darba grupai uzdots līdz šā gada 31. martam precizēt celulozes rūpnīcas investoru viedokli par valsts atbalsta formu un apjomu un sagatavot nepieciešamos lēmumprojektus, ko iesniegt izskatīšanai valdībā.

Marika Līdaka, “LV” tautsaimniecības redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!