• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Baltija un NATO pašidentificēšanās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.01.2003., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70775

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Savienības virzītājspēks

Vēl šajā numurā

31.01.2003., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Baltija un NATO pašidentificēšanās

Krievijas prezidenta padomnieks Sergejs Jastržembskis:

Jebkurai valstij ir tiesības interesēties par to, kas notiek tiešā tās robežu tuvumā, it sevišķi - kad paplašinās militāri politiskais bloks, kurā šī valsts neietilpst. Tieši tā pašlaik ir ar Krieviju, kuras robežas cieši sakļāvušās ar NATO dalībvalstu robežām.

Ar laiku sabiedrības attieksmei pret NATO būs jāmainās, it īpaši, ja NATO un Krievijas savstarpējo attiecību darba kārtība tikpat dinamiski mainīsies uz reālas sadarbības pusi, kā tas noticis pēc Krievijas-NATO sammita Itālijā un Krievijas-NATO Padomes izveides.

Vēl viena piezīme par to, kā Krievija uzņem Baltijas valstu pievienošanos NATO militārajai mašīnai. Nav noslēpums, ka krievu sabiedrība ļoti jūtīgi uztver politiku, ko piekopj dažas Baltijas valstis attiecībā pret krievvalodīgajiem iedzīvotājiem un mūsu tautiešiem. Mēs bieži vien dzirdam no saviem Rietumu partneriem, no alianses vecākajām dalībvalstīm, ka Krievijai jāapsveic Baltijas valstu pievienošanās NATO, jo pati bloka politiskā un tiesiskā kultūra prasīs mainīt domāšanu un attiecīgi likumdošanu un praksi šajās valstīs.

Saskaņa ar pazīstamo postulātu, ka svešā klosterī ar saviem pātariem nelien, mēs patiešām varam sagaidīt ka Baltijas valstu iestāšanās NATO radīs tām nepieciešamību radikāli izmainīt savu attieksmi pret krievvalodīgajiem iedzīvotājiem. Te pirmām kārtām runa ir par Latviju un Igauniju. Un šajā ziņā, protams, mēs īpaši vērīgi sekosim tam, kas notiks Baltijas valstīs. Mums tas ir ļoti svarīgi.

Kas attiecas uz NATO paplašināšanās procesu, tad tas pats par sevi neatrisina jauno alianses pašidentificēšanos. Bloka locekļu skaita palielināšanās padarīs to amorfāku un grūtāk vadāmu. Tagad daudz nozīmīgāki ir elastīgi starptautisko koalīciju mehānismi, nevis tik neoperatīvas un statiskas militārās struktūras kā NATO. Deklarācija par Krievijas-NATO Padomes izveidi ne tikai atspoguļo Krievijas un alianses locekļu mūsdienu attiecību kvalitāti, bet, kā man liekas, šis jaunais virziens NATO darbībā vislielākajā un vislabākajā mērā atbilst bloka pārveides prasībām. Tieši šajā virzienā, iespējams, NATO izdosies rast jaunas pieejas savai pašidentifikācijai.

“ŅEZAVISIMAJA GAZETA”;  pēc S. Jastržembska raksta “Nevajag baidīties no “lielā NATO””

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!