• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lokatora uzstādīšanu Audriņos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.02.2003., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70970

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par soda izpildes procesiem

Vēl šajā numurā

05.02.2003., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lokatora uzstādīšanu Audriņos

Pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma mārketinga pētījumu firma “Data Serviss” veikusi Latgales iedzīvotāju aptauju, kuras mērķis bija noskaidrot iedzīvotāju attieksmi pret trīs dimensiju radiolokatora TPS - 117 uzstādīšanu Audriņu lidlaukā. Aptauja notika 2002.gada decembrī, tajā aptaujāti 1000 Latgales reģiona iedzīvotāju.

Pētījuma rezultāti liecina, ka tikai aptuveni 40 procenti Latgales iedzīvotāju neatbalsta radiolokatora uzstādīšanu Audriņos, tas nozīmē, ka iepriekš izskanējusī informācija par principiālu Latgales iedzīvotāju negatīvo nostāju pret radiolokatora uzstādīšanu neatbilst patiesībai. 45% iedzīvotāju uzskata, ka Rēzeknei vajadzīgs attīstīts lidlauks, un apmēram puse uzskata, ka TPS – 117 dos ieguldījumu Rēzeknes rajona ekonomiskajā attīstībā, radot infrastruktūru un jaunas darba vietas. 58% uzskata, ka radiolokators kalpos lidojumu drošības kontrolei visā Latvijā, šim viedoklim nepiekrīt tikai 31%. Vajadzību pēc stingrākas lidojumu kontroles neparedzētās situācijās, kas varētu palīdzēt aviokatastrofu vai iespējama terorisma gadījumā, atbalsta 74%, bet neatbalsta tikai 19% reģiona iedzīvotāju. 46% uzskata, ka lokators kalpos mūsu valsts drošības un aizsardzības nostiprināšanai.

Salīdzinājums pēc respondentu izglītības līmeņa liecina, ka pozitīvāka attieksme pret radiolokatora uzstādīšanu vērojama iedzīvotājiem ar lielākiem ienākumiem, kā arī ar augstāku izglītības līmeni.

Aptaujas dati liecina, ka iedzīvotāji, saņemot informāciju par radiolokatoru, visvairāk uzticas speciālistiem, ekspertiem, kā arī žurnālistiem un pašvaldības pārstāvjiem. Visvairāk informācijas par radiolokatoru iedzīvotāji ieguvuši no pārraidēm Latvijas Televīzijā, Latvijas Radio, kā arī no vietējās televīzijas un preses izdevumiem. Kā uzskata Aizsardzības ministrija, tikšanās ar iedzīvotājiem un citi sabiedrības informēšanas pasākumi ir bijuši sekmīgi, jo tikai trīs procenti iedzīvotāju ir norādījuši, ka nav informēti par radiolokatora izvietošanu.

Tā kā bažas par radiolokatora ietekmi uz vides un cilvēku veselību ir svarīgākais apsvērums, kas nosaka iedzīvotāju attieksmi šajā jautājumā, Aizsardzības ministrija, Rēzeknes pilsētas dome, Rēzeknes rajona padome un Audriņu pagasta padome ir izveidojušas darba grupu, kas nākamajos gados turpinās veikt iedzīvotāju veselības stāvokļa uzraudzību. Ministrijas vadība un eksperti turpinās iesākto dialogu ar minētajām pašvaldībām, lai reģiona iedzīvotāji saņemtu objektīvu informāciju par valsts aizsardzībai nozīmīgu jautājumu izlemšanu. Tiks turpināta arī Aizsardzības ministrijas un Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta sadarbība, lai fiksētu pašreizējo vides kvalitātes fonu Rēzeknes apkaimē.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!