• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2003. gada 4. februāra noteikumi Nr. 59 "Kārtība, kādā augstskolu studenti apgūst speciālo militārās apmācības kursu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.02.2003., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71036

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.60

Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 12.jūnija noteikumos Nr.242 "Divpusējās ārvalstu finansu palīdzības projektu reģistrācijas kārtība"

Vēl šajā numurā

07.02.2003., Nr. 21

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 59

Pieņemts: 04.02.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.59

Rīgā 2003.gada 4.februārī (prot. Nr.7, 9.§)

Kārtība, kādā augstskolu studenti apgūst speciālo militārās apmācības kursu

Izdoti saskaņā ar Obligātā militārā dienesta likuma 3.panta trešās daļas 3.punktu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā valsts licencēto augstskolu (turpmāk — augstskola) studenti apgūst valsts apstiprinātu speciālo militārās apmācības kursu (turpmāk — militārās mācības), lai iegūtu nepieciešamās militārās zināšanas un tiktu sagatavoti valsts mobilizācijas rezervei.

2. Militārās mācības notiek šādos līmeņos:

2.1. rezerves kājnieku nodaļas komandiera apmācība;

2.2. rezerves komandējošā sastāva virsnieka pamatkurss;

2.3. rezerves virsnieka speciālista (ārsta) pamatkurss.

3. Rezerves kājnieku nodaļas komandiera apmācība ietver divu gadu mācību programmu, un uz to var pieteikties visu specialitāšu studenti. Studenti, kas sekmīgi apguvuši šo kursu, saņem sertifikātu par nodaļas komandiera kvalifikācijas iegūšanu, kaprāļa dienesta pakāpi un pēc augstskolas beigšanas tiek ieskaitīti Nacionālo bruņoto spēku rezervē.

4. Rezerves komandējošā sastāva virsnieka pamatkurss ietver divu gadu mācību programmu, un uz to var pieteikties visu specialitāšu studenti, kuri pirms tam sekmīgi apguvuši rezerves kājnieku nodaļas komandiera apmācību. Studenti, kas sekmīgi apguvuši šo kursu, saņem sertifikātu par vada komandiera kvalifikācijas iegūšanu, leitnanta dienesta pakāpi un pēc augstskolas beigšanas tiek ieskaitīti Nacionālo bruņoto spēku rezervē.

5. Rezerves virsnieka speciālista (ārsta) pamatkurss ietver viena gada mācību programmu, un uz to var pieteikties medicīnas specialitāšu studenti. Studenti, kas sekmīgi apguvuši šo kursu, saņem sertifikātu par virsnieka speciālista kvalifikācijas iegūšanu, leitnanta dienesta pakāpi un pēc augstskolas beigšanas tiek ieskaitīti Nacionālo bruņoto spēku rezervē.

6. Militārās mācības studentiem organizē pēc brīvprātības principa. Militāro mācību plānu saskaņo ar augstskolas studiju plānu.

7. Aizsardzības ministrija un augstskola noslēdz līgumu, kurā nosaka pušu tiesības un pienākumus militāro mācību jomā.

8. Augstskola, pamatojoties uz studentu iesniegumiem, katru gadu līdz 1.maijam informē Aizsardzības ministriju par to studentu skaitu, kuri vēlas apgūt militārās mācības. Ņemot vērā Nacionālo bruņoto spēku vajadzības, augstskolā izveido mācību rotu (vadu).

9. Studentiem, kuri vēlas apgūt militārās mācības, veic obligāto veselības pārbaudi Nacionālo bruņoto spēku Militārās medicīnas centrā. Pirms militārajām mācībām viņi nokārto pirmszvēresta mācību kursa ieskaites, dod karavīra zvērestu un noslēdz ar Aizsardzības ministriju līgumu. Līgumā noteiktas pušu tiesības, pienākumi, materiālā atbildība un militāro mācību laiks.

10. Militāro mācību saturs atbilst attiecīgi nodaļas komandiera, vada komandiera vai virsnieka speciālista kvalifikācijas prasībām.

11. Rezerves kājnieku nodaļas komandiera apmācību vada pedagoģiskajam darbam sagatavoti mācību bataljona komandējošā sastāva virsnieki (militāro mācību pasniedzēji). Militāro mācību teorētiskās nodarbības notiek augstskolā semestra laikā reizi nedēļā darbdienā (vakarā) – divas akadēmiskās stundas, praktiskās nodarbības notiek semestra laikā divas reizes mēnesī sestdienā vai svētdienā (pa sešām stundām), bet lauka mācības notiek vasaras brīvlaikā — trīs nedēļas vasaras militārajā nometnē pēc katra teorētiskā kursa apgūšanas.

12. Rezerves komandējošā sastāva virsnieka pamatkursa un virsnieka speciālista (ārsta) pamatkursa apgūšanu organizē Nacionālajā aizsardzības akadēmijā saskaņā ar akadēmijas izstrādātajām mācību programmām.

13. Augstskola saskaņā ar attiecīgās augstskolas un Aizsardzības ministrijas noslēgto līgumu nodrošina studentu fizisko sagatavošanu.

14. Izdevumus, kas saistīti ar militārajām mācībām, sedz no Aizsardzības ministrijas budžetā studentu apmācībai paredzētajiem līdzekļiem.

15. Lauka mācību laikā studenti nodrošināmi saskaņā ar obligātā militārā dienesta kareivjiem noteiktajām materiāltehniskā nodrošinājuma normām.

16. Aizsardzības ministrija nodrošina militāro mācību procesu ar personālu, mācību līdzekļiem, ieročiem, formas tērpiem, ekipējumu un munīciju, kā arī organizē vasaras militārās nometnes.

17. Augstskolas nodrošina studentus, kuri apgūst militārās mācības rezerves kājnieku nodaļas komandiera līmenī, ar mācību telpām, kā arī nodrošina šo telpu uzturēšanai nepieciešamos komunālos pakalpojumus.

18. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2000.gada 6.jūnija noteikumus Nr.190 “Augstskolu studentu speciālā militārās apmācības kursa noteikumi” (Latvijas Vēstnesis, 2000, 213./218.nr.).

Ministru prezidents E.Repše

Aizsardzības ministrs Ģ.V.Kristovskis

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!