• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai mūsu ierēdņi strādātu godprātīgi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.02.2003., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71090

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai uguns neapdraud mūsu dzīvību

Vēl šajā numurā

07.02.2003., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai mūsu ierēdņi strādātu godprātīgi

Par Valsts ieņēmumu dienesta darbu korupcijas novēršanā 2002.gadā

2002.gadā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) korupcijas novēršanas funkcijas turpināja pildīt situācijā, kad saskaņā ar grozījumiem normatīvajos aktos ar 2002.gada 1.augustu tās bija jāpārņem Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Ilgstošā neskaidrā situācija par termiņu, līdz kuram VID jāveic tam uzliktās funkcijas korupcijas novēršanā, nebija labvēlīga, lai veicinātu VID darbības pilnveidošanu šajā jomā. Vienlaikus apkopotie darba rezultāti liecina, ka darba apjoms un izskatīto lietu sarežģītības pakāpe ir pieaugusi.

2002.gadā ievērojami pieaudzis Valsts ieņēmumu dienestā reģistrēto valsts amatpersonu skaits – šā gada 1.janvārī tādu bija 46 085, kas ir par 3140 vairāk nekā iepriekšējā gadā.

2002.gadā iesniegtas 50 754 valsts amatpersonas deklarācijas, no tām 41 442 ir ikgadējās deklarācijas, 6664 deklarācijas iesniegtas, stājoties amatā, 68 deklarācijas iesniegtas par pirmo gadu pēc amata pienākumu pildīšanas, 4 deklarācijas iesniegtas par otro gadu pēc amata pienākumu pildīšanas. Beidzot pildīt amata pienākumus, 2002.gadā 2576 valsts amatpersonas iesniedza savas deklarācijas.

Iesniegto valsts amatpersonas deklarāciju skaits – 50 754 – ir samazinājies par 1354, galvenokārt uz to deklarāciju skaita, kuras jāiesniedz, beidzot pildīt amata pienākumus. 2001.gadā to skaits bija par 3093 vairāk sakarā ar pašvaldību vēlēšanām, kad amatus atstāja iepriekšējie pašvaldību deputāti.

2002.gadā VID ir pieprasījis 139 papildu deklarācijas no valsts amatpersonām un to radiniekiem (121 papildu deklarācija pieprasīta no valsts amatpersonām, 18 – no radiniekiem). 2001.gadā tika pieprasītas 283 papildu deklarācijas, taču saistībā ar izmaiņām likumdošanā šāda kontroles kārtība pēc 2002.gada 10.maija vairs nav piemērojama.

Pārbaudot ienākumu likumību, materiāli par 29 personām ir nodoti nodokļu administrācijai papildu deklarāciju pieprasīšanai, pamatojoties uz likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 22.pantu. Pārbaužu rezultātā nodokļu uzrēķinu veidā valsts kopbudžetā iekasēti 6058,27 lati.

Pavisam VID ir veicis 1849 valsts amatpersonas deklarācijās norādīto ziņu patiesuma un valsts amatpersonas darbības pārbaudes, kas ir 4,3% no amatpersonu skaita gada sākumā.

Saskaņā ar 2002.gada plānu VID ir pārbaudījis 1732 valsts amatpersonu deklarācijas un darbību. Administratīvi pārkāpumi konstatēti 73 gadījumos, kopumā par šiem pārkāpumiem naudas sodos valsts budžetā iekasējot 1075 latus.

Papildus plānotajām pārbaudēm tika veiktas arī 117 neplānotās pārbaudes, tajā skaitā 100 pārbaudes tika veiktas uz iesniegumu pamata, 12 – pēc publikācijām laikrakstos, 5 – pamatojoties uz mutisku sūdzību. Administratīvie pārkāpumi konstatēti 12 gadījumos, naudas sodos iekasēti 275 lati.

Tālākas izziņas izdarīšanai nosūtītas 16 lietas, tajā skaitā 14 – VID Finanšu policijas pārvaldei, 2 – prokuratūrai. Vairumā gadījumu pieņemti lēmumi par atteikšanos ierosināt krimināllietu un materiāli nosūtīti atpakaļ personu saukšanai pie administratīvās atbildības.

Neiesniegto valsts amatpersonas deklarāciju skaits 2002.gadā ir 556, tajā skaitā nav iesniegtas 45 ikgadējās deklarācijas, 384 deklarācijas, kas jāiesniedz, stājoties amatā, 127 – beidzot pildīt amata pienākumus.

Līdzīgi kā visus pēdējos trīs gadus, pārbaudāmo amatpersonu sarakstā tika iekļautas arī 146 VID augstākā līmeņa amatpersonas. Pārkāpumi netika konstatēti 117 amatpersonām, nenozīmīgi pārkāpumi saistībā ar deklarāciju aizpildīšanu – 18 amatpersonām, bet 3 amatpersonām konstatēti amatu savienošanas ierobežojumu pārkāpumi, bet lietas noilguma dēļ izbeigtas. Par 2 amatpersonām materiāli nosūtīti nodokļu administrācijai papildu deklarāciju pieprasīšanai, pamatojoties uz likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 22.pantu.

Līdztekus VID ar likumu uzlikto uzdevumu veikšanai tikpat lielu nozīmi VID vienmēr piešķīris arī likuma skaidrošanai un sabiedrības informēšanai gan par likumu normām, gan pieņemto lēmumu motīviem. 2002.gadā kopumā sniegtas 24 157 konsultācijas, nosūtītas 1140 atgādinājuma, brīdinājuma vai informatīva rakstura vēstules, rīkoti 39 semināri, sagatavotas 32 publikācijas presē un 80 informatīvi materiāli laikrakstiem, sniegtas 22 intervijas radio un televīzijai.

 

VID turpmākie uzdevumi korupcijas novēršanā

Saskaņā ar Ministru kabineta 2002. gada 27. decembrī Satversmes 81.panta kārtībā izdotajiem noteikumiem Nr.567, VID, sākot ar 2003.gada 1.februāri, nodrošinās šādu uzdevumu izpildi likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” izpildes kontrolē:

– turpinās saņemt valsts amatpersonu deklarācijas un kontrolēs, lai visas valsts amatpersonas tās iesniegtu noteiktajā termiņā;

– saņemot deklarācijas, pārbaudīs, vai tās aizpildītas Ministru kabineta 2002. gada 22. oktobra noteikumos Nr.478 “Kārtība, kādā aizpildāmas, iesniedzamas, reģistrējamas un glabājamas valsts amatpersonu deklarācijas un iesniedzami valsts amatpersonu saraksti” noteiktajā kārtībā;

– kontrolēs, lai visi valsts vai pašvaldību iestāžu vadītāji pilnīgi sastāda valsts amatpersonu sarakstus un laikus nosūta tos VID tālākas kontroles nodrošināšanai.

Sabiedrības informēšanu, kā arī fizisko un juridisko personu konsultēšanu VID turpmāk veiks tikai iepriekš norādītajos savā kompetencē esošajos jautājumos.

Pienākumu pārbaudīt deklarācijās sniegto ziņu patiesumu un minimālo ik gadu obligāti pārbaudāmo valsts amatpersonu skaitu, kā tas bija noteikts Korupcijas novēršanas likumā, likums “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” vairs neuzliek ne VID, ne KNAB.

VID Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!