• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par desmit gadu obligāciju emisiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.02.2003., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71265

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad no amata atcelts pašvaldības vadītājs

Vēl šajā numurā

13.02.2003., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par desmit gadu obligāciju emisiju

Valsts iekšējā aizņēmuma ilgtermiņa obligāciju izsolē trešdien, 12.februārī, piedalījās 11 komercbankas, kas vēlējās iegādāties obligācijas ar atmaksas termiņu desmit gadi. Tika piedāvātas obligācijas par kopējo summu pēc nominālvērtības Ls 20 miljoni banku pieteikumi veidoja Ls 71,38 miljonus latu. Obligācijas tika pārdotas par kopējo summu pēc nominālvērtības Ls 20 miljoni ar vidējo diskonta likmi 5,19% gadā.

Finanšu ministrs Valdis Dombrovskis atzinīgi vērtē obligāciju izsoli un ir iepriecināts par tās rezultātiem:

“Pirmā Latvijas desmit gadu valsts iekšējā aizņēmuma obligāciju izsole ir bijusi ļoti veiksmīga. Investoru pieprasījums pēc vērtspapīriem vairāk nekā trīs reizes pārsniedza piedāvājumu, un arī procentu likme ir ļoti izdevīga.

Turklāt desmit gadu obligāciju procentu likme ir viens no Māstrihtas līgumā noteiktajiem kritērijiem, lai valsts varētu pretendēt uz uzņemšanu Eiropas Monetārajā savienībā. Pēc 2002.gada beigu rādītājiem, šī maksimālā procentu likme bija 6,42% gadā, un Latvija ar jauno obligāciju emisiju ir pārliecinoši izpildījusi šo makroekonomisko kritēriju. Tas ir vēl viens apliecinājums, ka Latvijas valstij un ekonomikai investori uzticas un ka mums piešķirtie augstie kredītreitingi atspoguļo reālo situāciju.”

Šī bija pirmā ilgtermiņa finanšu instrumenta emisija, kad kapitāla tirgus dalībniekiem tika piedāvātas valsts iekšējā aizņēmuma ilgtermiņa obligācijas ar dzēšanas termiņu desmit gadi. Šāda emisija tika plānota, ņemot vērā labvēlīgo situāciju gan Latvijas, gan starptautiskajos finanšu tirgos, kā dēļ procentu likmes atrodas vēsturiski zemākajos līmeņos.

Emitējot desmit gadu iekšējā aizņēmuma obligācijas, tiek pagarināta valsts vērtspapīru peļņas līkne, kā arī būtiski palielināta visa valsts vērtspapīru tirgus likviditāte, jo līdzšinējā pieredze rāda, ka vislikvīdākie un vairāk tirgotie ir tieši garāka termiņa vērtspapīri.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!