• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas kokapstrādes flagmani. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.02.2003., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71282

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par bīstamo atkritumu problēmu

Vēl šajā numurā

14.02.2003., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas kokapstrādes flagmani

BIKIS.JPG (18875 bytes)
Foto: A.F.I. Juris Biķis

Akciju sabiedrība “Latvijas finieris” ir viens no lielākajiem uzņēmumiem Latvijā (koncernā strādā 3875 cilvēki - “LV”), lielākais kokapstrādes uzņēmums visā Baltijā un ir pirmajā trijniekā starp pasaules bērza saplākšņu ražotājiem. Uzņēmumam ir stabilas pozīcijas Eiropas valstu tirgū, tas nostiprinās arī citur pasaulē. Ik gadu tam ir stabils apgrozījuma pieaugums, pērn salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu - 8,12%.

Uzņēmumam ir ap 350 mazu akcionāru - tikai bijušie uzņēmuma darbinieki, kas piedalījās trīs valsts kokapstrādes uzņēmumu privatizācijā un nodibināja a/s “Latvijas finieris”. Desmit pastāvēšanas gadus centīgie kokrūpnieki spējuši attīstīties bez ārvalstu investoru piedalīšanās. Ārējo investoru piesaiste ražošanā netiek gaidīta arī patlaban, kaut interese par uzņēmuma akcijām ārvalstīs ir liela un gribētāju pietiek.

Uzņēmuma ģenerāldirektors Juris Biķis uzskata, ka “Latvijas finierim” ir visas iespējas pēdējo gadu izaugsmes tempu saglabāt. Pēdējo desmit gadu laikā tas bijis 15-20% ik gadu. Visdrīzāk, turpmākos desmit gados jau tagad lielā ražotne kļūs vēl lielāka, vēl modernāka, ar jauniem, daudz dziļākas pārstrādes produktiem. Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā būs iespēja, ko uzņēmums varēs izmantot savā labā, - robežu zušana starp Eiropas valstīm ļaus daudz ātrāk nogādāt produkciju līdz pircējiem.

J. Biķis uzskata, ka uzņēmuma izaugsmes pamatā bijušas četras svarīgas likumsakarības. Pirmkārt, uzņēmumam sākot darbību 1992. gadā, Latvijā tika atjaunotas īpašumtiesības uz mežu. Auga mežizstrādes apjomi, kas ļāva attīstīties arī koksnes pārstrādei. Otrkārt, bija iespējas ieiet Eiropas tirgū. Treškārt, savi finanšu resursi uzņēmuma attīstībai. Ceturtkārt, ne mazāk svarīga bijusi paša uzņēmuma vēlme attīstīties, nestāvēt uz vietas un, galvenais, arī varēšana to darīt.

Šo desmit gadu laikā ražošanas apjomi auguši piecas reizes, uzņēmuma ieņēmumi - septiņas reizes, attīstībā ieguldīti 56 miljoni latu, sākta sadarbība ar zinātniekiem, ar uzņēmuma atbalstu tiek veidotas kvalitatīvas bērzu audzes Latvijā. Tagad “Latvijas finierim” ir seši ražošanas meitasuzņēmumi, seši tirdzniecības uzņēmumi ārvalstīs, kā arī kokmateriālu iepirkšanas aģentūras visā valstī, kokaudzētava, četri meža atjaunošanas iecirkņi, trīs mežizstrādes uzņēmumi. Lielajam kokrūpniekam pieder arī kapitāla daļas citos koksnes pārstrādes uzņēmumos.

“Latvijas finieris” savu produkciju tirgo 40 pasaules valstīs. Nozīmīgs ir ES valstu tirgus. Tagad tiek meklētas iespējas realizēt izstrādājumus Tālajos Austrumos, kur pieprasījums pēc bērza saplākšņa aug. “Meklējam arī jaunos tirgus Eiropā, straujāk augoši ir Eiropas dienvidi - Spānija, Portugāle, Grieķija. Tie aizstāj Vāciju, kur ir jūtama ekonomiskā krīze un pieprasījums vairs nav tik liels,” saka J. Biķis. Viņš uzskata, ka uzņēmumam joprojām ir jāmeklē jauni tirgi, lai mazinātu biznesa risku. Lai veidotu ciešāku saikni ar produkcijas patērētājiem, ar savu kapitālu jau izveidoti seši tirdzniecības uzņēmumi ārvalstīs.

Uzņēmums maina arī savu ražošanas politiku. Deviņdesmito gadu sākumā “Latvijas finieris” galvenokārt ražoja standarta saplāksni, ko tālāk eksportēja uz Itālijas, Austrijas un Vācijas uzņēmumiem, kuros no tā tika gatavotas sarežģītākas detaļas, piemēram, celtniecībai, transporta uzņēmumiem, taču tagad šādas detaļas tiek gatavotas tepat Latvijā. “Apgrozījumu spējam palielināt ne tik daudz uz apjomu pieauguma, cik uz dziļāk pārstrādātas produkcijas rēķina, kas ir dārgāka,” uzsvēra J. Biķis. Līdz ar jaunu produktu izstrādi radīti jauni uzņēmumi un jaunas produktu līnijas. Piemēram, pavisam nesen meitasuzņēmumā “Mīlgrāvis un Ko” tika atklāta bērza tievkoksnes zāģēšanas līnija.

“Standartprodukcijas ražošanā konkurence pieaugs. Taču “Latvijas finieris” attīsta tālāku pārstrādi un ražo specializētu produkciju. Ar to mēs arī apsteidzam savus konkurentus,” uzskata uzņēmuma vadītājs.

“DIENA”; pēc A. Pelānes raksta “Attīstījies pašu spēkiem”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!