• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par bīstamo atkritumu problēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.02.2003., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71283

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Gudenieku naftu Kurzemē

Vēl šajā numurā

14.02.2003., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par bīstamo atkritumu problēmu

Vides ministrs Raimonds Vējonis:

Pieņemts uzskatīt, ka ir divu veidu atkritumi - sadzīves jeb tādi, ko radām katrs individuāli, un rūpnieciskie bīstamie atkritumi. Mēs katrs zinām, ka mēslainē patlaban nonāk veci akumulatori vai baterijas, kas satur svinu vai citus smagos metālus. Tāpat vienkārši izmesti tiek medikamenti, kam beidzies derīguma termiņš, dzīvsudraba termometri un luminiscētās dzīvsudraba spuldzes, elektronisko ierīču lūžņi, ķimikālijas, šķīdinātāju atliekas un citas tikpat bīstamas vielas.

Šo problēmu vēl milzīgāku padara rūpnieciskās atliekas - atstrādātas eļļas, neorganiskās skābes un sārmi, farmaceitiskās un ķīmiskās rūpniecības atkritumi, smagos metālus saturošas vielas, kā arī dažādas lauksaimniecības, dārzkopības, medniecības un zivkopības produkcijas ražošanas atliekas. Statistikas dati liecina, ka 2001. gadā Latvijā tika radīti apmēram 83 000 tonnu bīstamo atkritumu. Daļu no tiem iespējams sadedzināt, daļu noglabāt.

Patlaban mūsu valstī nav piemērotu iekārtu, kurās varētu visus šos atkritumus pārstrādāt vai droši noglabāt. Tāpēc tie nonāk nepiemērotās sadzīves atkritumu izgāztuvēs vai, vēl sliktāk, tos nelegāli izgāž mežos un citās teritorijās. Tādējādi tiek radīti draudi gan vides kvalitātei, gan cilvēku veselībai. Lai tas nenotiktu un visi Latvijā radītie bīstamie atkritumi nonāktu tiem paredzētās vietās, Latvijā nepieciešams ieviest sistēmu, kas būtu spējīga nodrošināt šo atkritumu pārstrādi.

Vides ministrija jau vairākus gadus strādā, lai varētu izveidot šādu sistēmu. Jau 1999. gadā tika izstrādāta Bīstamo atkritumu apsaimniekošanas sistēmas ieviešanas stratēģija (BASS). Atbilstoši šim dokumentam pašlaik tiek veidoti divi galvenie bīstamo atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūras objekti. Tie ir - Eiropas Savienības standartiem atbilstoša sadedzināšanas iekārta un poligons. Veicot ietekmes uz vidi novērtējuma procedūru, bīstamo atkritumu sadedzināšanas iekārtu pašlaik plānots uzstādīt Olainē un bīstamo atkritumu poligonu veidot Zebrenē. BASS paredz izveidot arī 4-6 speciālas bīstamo atkritumu savākšanas stacijas pie lielākajiem industriālajiem centriem, kā arī sadarbībā ar pašvaldībām veidot bīstamo atkritumu savākšanas punktus iedzīvotājiem ērti piekļūstamās vietās.

“DIENA”; pēc R. Vējoņa raksta “Neiznīcināsim atkritumus — tie iznīcinās mūs”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!