• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Slavinoši vārdi jaunajiem draugiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.02.2003., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71304

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Strīds par veco Eiropu

Vēl šajā numurā

14.02.2003., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Slavinoši vārdi jaunajiem draugiem

Amerika meklēja jaunus sabiedrotos un tūlīt tos arī atrada. ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds domā, ka jautājumā par izturēšanos pret Irāku Vācija un Francija pārstāv “veco Eiropu”. Jaunie draugi sēž Centrālajā un Austrumeiropā. “Ja paraugās uz lielāko daļu valstu, tās nav kopā ar Vāciju un Franciju. Tās ir ar ASV,” saka aizsardzības ministrs ne bez viņam tipiskā sarkasma.

Ramsfelds ir trāpījis, lai gan Vācija un Francija to dzird nelabprāt. Jau ilgi pirms dzelzs priekškara krišanas Austrumeiropas valstis tālu pāri Oderai, Elbai un Reinai raudzījās uz Vašingtonu. Amerika tām vienkārši ir brīvību valsts, vara, kas nepieciešamības gadījumā ir gatava aizstāvēt savus sabiedrotos. Padomju impērijas noriets jaunajām demokrātijām pavēra iespēju kļūt par Rietumu daļu, par Eiropas Savienības dalībniecēm, taču pirmām kārtām par amerikāņu un NATO partnerēm. Plaši ir izplatīta pārliecība, ka Amerika tās aizsargās ne tikai pret iespējamajām krievu jaunajām slāpēm pēc varas, bet nepieciešamības gadījumā arī no vāciešiem. Gluži dabiska vēlēšanās pēc visa, kas ir noticis pagājušajā gadsimtā.

Neraugoties uz pacifistiskajiem strāvojumiem Polijā, Čehijā, Slovākijā, Ungārijā, Bulgārijā un Rumānijā, tās ir ASV pusē un pat kara gadījumā pret Irāku.

Pēc “Die Welt”

\Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas apkopotā

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti.

Pārpublikācijas šeit, “Latvijas Vēstnesī”, – saīsinājumā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!