• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Arī laba militārā taktika ir mūsu drošības pamats. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.02.2003., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71340

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par topošajiem valsts dokumentiem

Vēl šajā numurā

14.02.2003., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Arī laba militārā taktika ir mūsu drošības pamats

Vakar Latvijas Aizsardzības akadēmijas gadadienā tika atklāta Militārās taktikas katedra

A3.JPG (18618 bytes)
Foto: Andris Kļaviņš
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Militāras taktikas katedras atklāšanas laikā: aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, Dānijas militārais atašejs Latvijā pulkvežleitnants Oto Kristians Grīners
(priekšplānā) un Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors pulkvežleitnants Juris Maklakovs

Vakar, 13. februārī, Nacionālajā aizsardzības akadēmijā aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un Dānijas militārais atašejs pulkvežleitnants Oto Kristians Grīners atklāja militārās taktikas katedru.

Nacionālā aizsardzības akadēmija (NAA) 13. februārī atskatījās uz 11 pastāvēšanas gadiem. Rīta pusē tradīciju zālē bija pulcējušies mācību spēki, virsnieki, kadeti, ieradās aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris kontradmirālis Gaidis Andrejs Zeibots, NBS štāba priekšnieks, gaisa spēku pulkvedis Kārlis Krēsliņš, citas augstas militārpersonas un Aizsardzības ministrijas pārstāvji, ārvalstu militārie atašeji.

Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, uzrunājot klātesošos, pauda gandarījumu, ka viņam ministra postenī nācies līdzdarboties akadēmijas veidošanā vairāku gadu garumā, piedzīvot tās attīstību, turklāt ne tikai noteikt uzdevumus vai mērķus, bet redzēt arī to piepildījumu dzīvē. Darbs pie mācību programmu izveides, pilnveidošanas, infrastruktūras sakārtošanas liek cerēt, ka akadēmija jaunajiem virsniekiem dod to izglītības bagāžu, kas viņiem būs nepieciešama turpmākajā dienestā, — uzsvēra Ģ.V.Kristovskis. Ministrs atzina, ka sadarbība starp bruņotajiem spēkiem, akadēmiju un Aizsardzības ministrijas speciālistiem bijusi laba, kaut arī process nav bijis viegls, jo nereti bijis “jālauž vecās sistēmas konstrukcijas un jāmēģina atrast jaunu pieeju”. Gan akadēmijas vadība, gan pasniedzēji diskusijās ir sapratuši un atbalstījuši šīs reformas, kas prasījušas lielu darbu, pārstrādājot mācību programmas, veicot izmaiņas mācību procesa organizācijā. Tomēr vēl nebūt ne viss paveikts, daudzas idejas pagaidām ir attīstības procesā. Ministrs pateicās ārzemju sadarbības partneriem un jo sevišķi Dānijas virsniekiem par sadarbību un palīdzību NAA mācību procesa pilnveidošanā.

Ģ.V.Kristovskis minēja arī pašreizējo starptautisko situāciju, informējot virsniekus un kadetus par valsts augstāko amatpersonu neseno tikšanos ar sabiedrības un preses pārstāvjiem. Ministrs izteica cerību, ka NATO valstis “atradīs kopēju risinājumu, un draudi, kas diemžēl demokrātiskā pasaulē vēl pastāv, tiks pārvarēti”.

Ministrs novēlēja kadetiem, virsniekiem un pasniedzējiem, kas iesaistīti viņu izglītošanā, darīt visu, kas viņu spēkos, lai zināšanas, prasmes, stāja un pārliecība būtu tādā kvalitātē, kas iedveš uzticību mūsu iedzīvotājiem, ka mūsu bruņotie spēki nodrošina Latvijas valstī drošību un ka tie spēj godam pārstāvēt valsti, ja tas būs nepieciešams, līdzdarboties nopietnos militāros pasākumos, kā miera uzturēšanā.

NBS komandieris kontradmirālis Gaidis Andrejs Zeibots, uzrunājot personālsastāvu, atzina, ka akadēmija ir atradusi ceļu, pa kuru iet, lai pildītu svarīgus uzdevumus. Akadēmija var lepoties ar Tālmācības centru, kur var klausīties lekcijas no Tartu, Viļņas, Tallinas. Par akadēmijas iespējām varēja pārliecināties arī tad, kad šeit notika Baltijas jūras valstu militāro akadēmiju vadītāju un kadetu konference. Kontradmirālis papildus izturības un spēka vēlējumiem sevišķi novēlēja pārliecību par tā mērķa pareizību, kura vārdā strādā aizsardzības struktūras un kura dēļ mums ir kopīgs ceļš ar visām demokrātiskajām valstīm, ar NATO, un šis mērķis ir – Latvijas drošība.

Pēc pasākuma svinīgās daļas tika atklāta jaunā NAA taktikas katedra. Tradicionālo lentīti pie ieejas pārgrieza aizsardzības ministrs Ģ.V.Kristovskis un Dānijas militārais atašejs Latvijā pulkvežleitnants Oto Kristians Grīners. Moderni izbūvētas ļoti plašas telpas – mācību trenažieru centrs, auditorijas, kabineti skaisti iekārtoti un aprīkoti ar vismodernākajām iekārtām. Dāsnu palīdzību – vairāk nekā 60 tūkstošus latu – taktikas centra iekārtošanā sniegusi Latvijas partnervalsts Dānija.

Pulkvedis Jānis Skrinda, kas desmit gadus bija NAA taktikas katedras vadītājs, atzina: “1993. gadā mēs ienācām telpās, kuras tikko bija atstājusi padomju karaskola, visur nekārtība, kā tajās dienās bija daudzviet. Vecās mēbeles tomēr izmantojām, kādu laiku tās kalpoja. Ķērāmies pie slotām, tad pie mācību līdzekļu programmu gatavošanas. Šodien esmu pārsteigts – tā ir jauna pasaule! Cits, nesalīdzināmi augstāks, līmenis

A1.JPG (17510 bytes) A5.JPG (18619 bytes)
Vakar Nacionālajā aizsardzības akadēmijā: aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis; Militārās taktikas katedras vadītājs kapteinis Valērijs Kovgers, bij. katedras vadītājs pulkvedis Jānis Skrinda; Dānijas militārais atašejs Latvijā pulkvežleitnants Oto Kristians Grīnens
Foto: Andris Kļaviņš
A2.JPG (18292 bytes)

par bijušo! Skaisti!” Virsleitnants Māris Utināns, katedras pasniedzējs topogrāfijā: “Materiāli tehniskās bāzes līmenis ir tik augsts, ka varam šeit strādāt autonomi bez palīdzības no ārienes. Visi katedras datori ir saslēgti, jebkuru informāciju varam aizsūtīt uz vēlamo auditoriju. Topogrāfijā varam izkopēt vēlamo kvadrātu, pavairot izdales materiālus ļoti labā kvalitātē. Taktikas mācībā efektīvi varam izmantot dažādu taktikas informāciju.”

Mācību bāzes pilnveidošana NAA turpinās. Pabeigta kadetu kopmītņu izbūve, darbi notiek mācību korpusā, sporta zālē.

Tie bijušie NAA kadeti, kas atgriežas akadēmijā nu jau ar virsleitnantu un kapteiņu pakāpēm, vairs savu Alma mater nepazīst – tā ar katru gadu kļūst modernāka, sakoptāka, vērtīgāka un vairāk sagatavota tam uzdevumam, kam tā kalpo, – mūsu bruņoto spēku komandieru izglītošanai.

Andris Kļaviņš — “Latvijas Vēstnesim”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!