• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rīdzinieku problēmu izzināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.2003., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71494

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saldus-Mažeiķu naftas vadu

Vēl šajā numurā

18.02.2003., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par rīdzinieku problēmu izzināšanu

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Sergejs Dolgopolovs:

DOLGOPOLOVS.JPG (18310 bytes)
Foto: A.F.I.

Spriežot pēc domē saņemtajiem zvaniem un vēstulēm, rīdziniekus visvairāk uztrauc komunālie jautājumi, dzīvokļu un transporta problēmas, kā arī sociālie jautājumi. Ar kādām problēmām pilsētas iedzīvotāji visbiežāk griežas pie jums pieņemšanās?

Jūs pareizi nosaucāt galvenās tēmas, kuras uztrauc apmeklētājus. Es pietiekami bieži rīkoju iedzīvotāju pieņemšanas un sekoju rīdzinieku problēmām. Pieņemšanu laikā cilvēki visbiežāk griežas pēc palīdzības dzīvokļu jautājumu risināšanā. Šī ir liela, sasāpējusi problēma. Diemžēl pēdējo desmit gadu laikā Rīgā nebija uzcelta neviena pašvaldības dzīvojamā māja, bet cenas dzīvokļu tirgū neļauj iegādāties mājokli cilvēkiem, kuru ienākumi nav pārāk lieli.

Ko Rīgas dome dara, lai labotu šo situāciju?

2002. gadā dome spēra pirmo soli mājokļa programmas īstenošanā – tika nopirktas piecas dzīvojamās mājas, kurās pēc celtniecības vai rekonstrukcijas pabeigšanas tiks izmitinātas maznodrošinātās ģimenes. Pirmajā no šīm mājām – Prūšu ielā – jau tuvākajā laikā tiks izīrēti dzīvokļi 17 ģimenēm ar nepilngadīgiem bērniem.

Dome arī attīsta sociālo māju tīklu. Šobrīd Rīgā ir astoņas sociālās dzīvojamās mājas, un šogad ir ieplānots atvērt jaunu sociālo māju Zalves ielā, kurā būs vairāk nekā 40 dzīvokļu.

Tāpat kā 2002. gadā, arī šogad viena no galvenajām Rīgas domes prioritātēm ir sociālā palīdzība. Acīmredzot tas nozīmē, ka daudzu rīdzinieku sociālais stāvoklis joprojām ir ļoti slikts?

Diemžēl sociālā palīdzība Rīgai ir ļoti aktuāls jautājums. To cilvēku un ģimeņu skaits, kam ir nepieciešams pašvaldības atbalsts dažādu sadzīves problēmu risināšanā, pēdējos gados nav samazinājies: 2000. gadā Rīgas dome izmaksāja dažādu veidu pabalstus 48 983 ģimenēm, 2001. gadā – 49 428 ģimenēm, 2002. gadā – 48 883 ģimenēm.

Jāatgādina, ka Rīgas pašvaldība atbalsta ne tikai tās iedzīvotāju kategorijas, kurām ir piešķirts maznodrošināto statuss – 2001. gadā mēs pieņēmām lēmumu, ka 1.–4. klašu skolēni varēs bez maksas izmantot Rīgas sabiedrisko transportu. 2002. gada sākumā mēs ieviesām jaunu tradīciju – tagad katra jaundzimušā rīdzinieka vecāki saņem vienreizējo pabalstu 100 latu apmērā. 2002. gada laikā Rīgas dome jau ir izmaksājusi šos pabalstus 5735 bērnu vecākiem, kas kopā sastāda 573 500 latu.

Cilvēks atnāk pie jums uz pieņemšanu ar savu problēmu. Kā jūs to risināt?

Risinājums ir atkarīgs no konkrētās problēmas. Bieži gadās situācijas, kad cilvēkam vienkārši ir nepieciešams kāds, kurš viņu uzklausa un saprot, taču, ja problēma tiešām ir nopietna un ir nepieciešams vākt papildu informāciju, norīkot kādu komisiju vai ir vajadzīgs speciālistu slēdziens, tad iedzīvotāja iesniegums tiek pārsūtīts attiecīgajai amatpersonai, kas pēta situāciju un dod savu slēdzienu, saskaņā ar kuru arī top atbilde.

Iedzīvotāju pieņemšanas palīdz tikai tiem, kas nāk ar savām problēmām. Vai arī jums šīs pieņemšanas ir lietderīgas?

Tikšanās ar rīdziniekiem man ir ārkārtīgi svarīgas, jo pēc katras iedzīvotāju pieņemšanas var precizēt, kādas ir aktuālākās problēmas Rīgā un domāt par to, kā rast risinājumus. Katru otro trešdienu es uzklausu arī klausītājus radioraidījumā “Doma laukums”. Pēc diskusijas šajā radiopārraidē, piemēram, tika atrisināta Rīgas apgaismošanas problēma, un mēs pirmo reizi desmit gadu laikā ieslēdzām apgaismojumu Rīgā uz pilnu slodzi. Tāpēc šādas tikšanās ir nepieciešamas visiem.

Pēc “RĪGAS VĒSTU” intervijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!