• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valdības darbiem 100 dienās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.2003., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71587

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dome varēs savas intereses aizstāvēt

Vēl šajā numurā

18.02.2003., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valdības darbiem 100 dienās

1. Valdība ir sagatavojusi un apstiprinājusi 2003.gada budžetu

Ministru kabinets 14.februārī ir apstiprinājis likumprojektu par valsts budžetu 2003.gadam un  makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas pamatnostādnes 2003.-2007.gadam.

2003.gada budžets tika veidots, ievērojot taupības principu un palielinot izdevumus prioritātēm. 2003.gada valsts budžets gatavots maksimāli izsvērtā veidā un pēc jauniem principiem.

Nodokļu likmju samazinājums un izdevumu palielinājums prioritārām lietām: integrācijai NATO un Eiropas Savienībā (ES), valsts iekšējā drošība, spēcīga un neatkarīga tiesu vara, izglītība, bērnu pabalstu pieaugums.

 

2. Nodokļu iekasēšanas uzlabošana, ieņēmumu pieaugums

Janvārī valsts pamatbudžetā ieņēmumi ievērojami pārsnieguši izdevumus, 2003.gada pirmajā mēnesī gan valsts pamatbudžetā, gan speciālajos budžetos izveidojās ievērojams finanšu pārpalikums (attiecīgi 6,59 miljonu latu un 11,9 miljoni latu).

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi janvārī — absolūts rekords pamatbudžeta ieņēmumos vienā mēnesī (75,6 miljoni latu).

 

3. Nodrošināts algu pieaugums

Minimālās algas pieaugums ar 2003.gada 1.janvāri no Ls 60 uz Ls 70, piešķirot papildu 7,3 miljonus budžetā.

Policijas darbinieku algas pieaugums no 2003.gada 1.maija, paredzot policistiem un citu speciālo dienestu personālam algu pieaugumu par 8 miljoniem latu.

Ģimenes valsts pabalsta paaugstināšana ar 2003.gada 1.janvāri, paredzot tam valsts budžetā 9,6 miljonus latu.

Tiesnešu algu palielināšana. valdībā apstiprināta tiesnešu un tiesas darbinieku darba samaksas koncepcija līdz 2006.gadam, kas paredz algu palielināšanu jau no šā gada 1.jūlija, piešķirot budžetā 1 miljonu 38 tūkstošus latu.

Pedagogu algām 2003.gada budžetā piešķirts par 23 miljoniem vairāk nekā 2002.gadā.

 

4. Veicināta atklātība

par valsts pasūtījumu

Veiktas izmaiņas likumā “Par iepirkumu valsts vai pašvaldību vajadzībām”, lai visi par valsts un pašvaldības pasūtījumu saistītie jautājumi būtu atklāti.

 

5. Reformas iekšlietu sistēmā

1. Iekšlietu ministrijā tiek veikta reforma personāla politikas pilnveidošanā un pašattīrīšanās.

2. Ar austrumu robežbūvi saistīto procesu sakārtošana: ir apturēti noslēgtie līgumi, kas šajā gadā prasītu 23 miljonus latu austrumu robežas izbūvei; piešķirti tikai 5 miljoni neatliekamo un jau veikto celtniecības darbu apmaksai; izveidotā komisija vērtē, kuri objekti ir jāceļ prioritārā kārtībā un cik liels finansējums nepieciešams valsts budžetā šo objektu celtniecībai.

 

6. Grozījumi Civildienesta likumā un reformas valsts pārvaldē.

Satversmes 81.panta kārtībā pieņemtie “Grozījumi Valsts civildienesta likumā” ļauj veikt reformas efektīvas valsts pārvaldes organizēšanā un veicinās sabiedrības uzticību civildienestam un ierēdņu kvalifikācijas izaugsmei. Ar grozījumiem tiek stiprināts civildienesta kontroles mehānisms.

 

7. “Latvijas krājbankas”

privatizācija

Ministru kabinets pieņēmis lēmumu par “Latvijas krājbankas” valsts kapitāla daļu privatizāciju. Tas veicinās tirgus ekonomikas stabilizēšanos Latvijā. 

 

8. Cīņai pret korupciju

jābūt aktīvākai

Valdība nav pilnībā apmierināta ar Korupcijas apkarošanas un novēršanas biroja (KNAB) darbību, jo no tā tiek gaidīti konkrētāki darbības rezultāti.

Satversmes 81.panta kārtībā tika veiktas izmaiņas normatīvajos aktos, lai KNAB varētu efektīvāk strādāt, bet šīs iespējas vēl nav izmantotas. Precizētās KNAB funkcijas un tiesības dod iespēju efektīvākai koruptīvo darījumu novēršanai un apkarošanai:

 

9.  Latvijas virzība uz NATO

un Eiropas Savienību

1.Izstrādāts Latvijas reformu plāns, lai veiksmīgi integrētos NATO.

Pēc Latvijas uzaicināšanas kļūt par NATO dalībvalsti ir pabeigtas formālās iestāšanās NATO sarunas. Izstrādāts tālāko reformu plāns, ko atzinīgi novērtēja NATO dalībvalstis.

2. Latvija apliecinājusi atbalstu starptautiskajām miera misijām.

Saeima 2003.gada 6.februārī pieņēma lēmumu sūtīt Latvijas bruņoto spēku vienības  uz Afganistānu dalībai militāra rakstura drošības operācijā Nīderlandes kontingenta sastāvā Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) vienībā.

3. 2002.gada 13.decembrī noslēdzās iestāšanās ES sarunas. Latvija sadarbībā ar ES institūcijām gatavo Latvijas pievienošanās ES līguma tekstu, kas pēc tā pabeigšanas un saskaņošanas būs jāratificē Latvijā un ES dalībvalstīs.

4.Jaunā valdība apliecinājusi politisko gribu pastiprināti informēt sabiedrību par Eiropas Savienības jautājumiem un sekmēt diskusijas ar sabiedrību par Latvijas iestāšanos ES. Ir izveidota vadības grupa un konsultatīvā padome pirmsreferenduma informēšanas pasākumu īstenošanai.

5. Latvijas valdība un Valsts prezidente  ir paudušas atbalstu starptautiskajai koalīcijai spēka lietošanas gadījumā pret Irāku. Atbildot uz ASV valsts sekretāra sniegto informāciju ANO Drošības padomei par Irāku, Latvijas ārlietu ministre līdz ar deviņu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu ārlietu ministriem nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā pausta gatavība dot savu ieguldījumu starptautiskajā koalīcijā, lai panāktu rezolūcijas nosacījumu izpildi un Irākas atbruņošanu.

Valsts Kancelejas Komunikāciju departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!