• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kompromisu starp cukurbiešu un cukura ražotājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.2003., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71613

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrijas dienesta informācija Nr.40/202-1360

Par Konvenciju par vienlīdzīgu atlīdzību

Vēl šajā numurā

19.02.2003., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kompromisu starp cukurbiešu un cukura ražotājiem

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze pēc valdības vakardienas, 18. februāra, sēdes, kurā sprieda par cukura krīzes jautājumiem un iespējamiem risinājumiem, pauž bažas par nozares tālāku normālu attīstību, uzsverot, ka valdības sēdē panāktais kompromiss tomēr nav uzskatāms par soli uz priekšu t.s. cukura krīzes risināšanā.

Valdības sēdē tika izskatīti divi Zemkopības ministrijai un visai zemkopības nozarei kopumā ļoti svarīgi jautājumi. Vienā no tiem – jautājumā par kompensāciju piešķiršanu cūkkopības nozarei — izdevies rast konstruktīvu risinājumu un panākt sapratni valdībā. Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze pēc valdības sēdes uzsvēra sarunas gaitas konstruktīvismu: “Man ir patiess prieks, ka kolēģi valdībā uzklausīja un izprata situācijas nopietnību cūkkopības nozarē, turklāt mūsu ministrijas izstrādātie priekšlikumi tika uzklausīti un konstruktīvi analizēti. Galarezultātā ir izdevies novērst būtisku kaitējumu šajā jomā iesaistītajiem zemniekiem, pārstrādātājiem un ražotājiem,” sacīja M.Roze.

Tomēr mazāk sekmīgi valdībā risinājusies saruna par cukura krīzes jautājumiem. “Būtībā piešķirtās kompensācijas divi miljoni latu ir tikai šķietams kompromiss starp cukurbiešu un cukura ražotājiem, un saldumu ražotājiem, jo es pagaidām nesaredzu iespējas kaut kur ministrijas iekšējos resursos atrast šos divus miljonus. Tas būs grūti. Būtībā mums šie līdzekļi jāatrod citām zemkopības nozarēm piešķirtajā finansējumā,” uzsvēra zemkopības ministrs. “Protams, esmu gandarīts, ka valdības sēdē izdevās raisīt konstruktīvu sarunu par šiem jautājumiem un izklāstīt problēmas būtību, taču tas tomēr nav solis uz priekšu cukura problēmas risināšanā. Ņemot vērā nozares nozīmību visā zemkopības struktūrā, ir jāmeklē kādi papildu risinājumi un iespējas.”

Zemkopības ministrija jau informēja, ka valdības sēdei tika sagatavoti četri iespējamie krīzes situācijas risinājuma varianti. “Diemžēl pieņemtais lēmums ir tikai daļa no viena ieteiktā risinājuma varianta, kas dod krīzes situācijai tikai pagaidu risinājumu,” teica zemkopības ministrs, “tādēļ jau šodien esam aicinājuši ministrijā gan Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes, gan cukurbiešu audzētāju pārstāvjus, gan cukurfabriku un saldumu ražotāju uzņēmumu vadītājus. Šajā saspringtajā situācijā galvenais ir nepieņemt pārsteidzīgus lēmumus.” Ministrs uzskata, ka vispirms jāsaskaņo gan lauksaimnieku organizāciju, gan cukurbiešu audzētāju, gan saldumu ražotāju un ministrijas viedokļi, mēģinot rast racionālus situācijas risinājumus.

“Iespējamie streiki un citas protesta akcijas ir galējais līdzeklis kādas problēmas risinājumam,” pārliecināts ministrs, “tādēļ vispirms mēģināsim rast risinājumu pie sarunu galda jau šodien un turpināsim meklēt izeju no tiešām sarežģītās situācijas. Katrā ziņā tikai konsultācijās ar visām ieinteresētajām pusēm varēsim atrast kopīgu kompromisa pozīciju, kuru, pilnīgi iespējams, varēsim vēlreiz virzīt Ministru kabinetā izskatīšanai,” teica M.Roze. “Katrā ziņā mēs nedrīkstam ļaut nonākt strupceļā vienai no visrentablākajām zemkopības nozarēm, kurai turklāt ir ļoti izdevīgas kvotas arī Eiropas Savienības kontekstā.”

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!