• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lauksaimnieku protesta akcijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.02.2003., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71682

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lielbritānijas premjerministrs:
Vēstulē Latvijas Ministru prezidentam

Vēl šajā numurā

20.02.2003., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lauksaimnieku protesta akcijām

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) dalīborganizācijas 2003.gada 19.februāra sēdē ir vienojušās par atkārtotām prasībām valdībai lauksaimniecības nozaru krīzes novēršanai, streika koordinācijas grupu un vietu, kur tiks izvērstas protesta akcijas.

Lauksaimnieki uzskata, ka kārtējo reizi tiek pārbaudīta to pacietība, taču tai ir robežas. Pietiekami ilgi zemnieki ir griezušies pie valdības ar konkrēti izstrādātiem priekšlikumiem un nopietni definētām prasībām, diemžēl tas nav devis gaidītos rezultātus. Valdība joprojām turpina ignorēt lauksaimniecības nozarē pastāvošās un līdz šim vēl neatrisinātās problēmas.

Lauksaimnieki atzinīgi novērtē Ministru kabinetā 2003.gada 18.februārī pieņemtos lēmumus cūkkopības nozares situācijas stabilizēšanā, taču tos neapmierina piedāvātais risinājums cukura nozarē, kas uzdod Zemkopības ministrijai meklēt nepieciešamos līdzekļus sektora atbalstam no iekšējām rezervēm un jau tā nepietiekamajām subsīdijām. Neatrisināta ir arī situācija piena lopkopībā un liellopu gaļas ražošanā, kā arī robežu sakārtošanā. LOSP uzskata, ka kopumā 2003.gada 30.janvāra vēstulē Nr.21 valdībai formulētās prasības līdz šā gada 14.februārim nav izpildītas.

Izmisumā nonākušie zemnieki ir nolēmuši kārtējo reizi valdībai atgādināt par savu esamību un sasāpējušajām problēmām. Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes prasības vēlreiz ir formulētas oficiālā vēstulē, kura nosūtīta Ministru prezidentam Einaram Repšem, Saeimas priekšsēdētājai Ingrīdai Ūdrei, finanšu ministram Valdim Dombrovskim, ekonomikas ministram Jurim Lujānam un zemkopības ministram Mārtiņam Rozem un atkārtoti pieprasa sakārtot situāciju nozarēs:

1) rast finanšu resursus piena un liellopu gaļas tirgus sakārtošanai:

a) kompensēt piena cenu starpību starp piena pašizmaksu un faktisko iepirkuma cenu valstī;

b) segt zemnieku zaudējumus par 45 000 pārturētiem liellopiem, kas nav realizēti pēdējo divu mēnešu laikā;

c) ieviest tirgus stabilizējošus pasākumus piena pārstrādē;

2) ieviest cukura nodokli saskaņā ar Zemkopības ministrijas izstrādāto priekšlikumu (13.01.2003 Nr.4.1/15), nosaukt finansējuma avotu un summu kompensācijām cukura pārstrādātājiem par cukura izmantošanu pārstrādes uzņēmumiem saskaņā ar likuma “Par cukuru” 12.pantu;

3) nodrošināt visu pārtikas kravu svēršanu uz robežas un pārtikas importu caur atbilstoši aprīkotām muitas noliktavām, kurās var veikt padziļinātu pārtikas kravu kontroli. Samazināt muitas noliktavu skaitu.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome informē, ka 2003.gada 25.februārī Grenctālē un Bērzkrogā notiks protesta akcijas pret nepietiekamu valdības rīcību lauksaimniecības nozaru sakārtošanai. Lauksaimnieki ir gatavi atcelt plānotās akcijas tikai tad, ja līdz šā gada 24.februārim notiks konstruktīvas sarunas ar valsts atbildīgajām amatpersonām un tiks panākta vienošanās par problēmu risinājumu.

Lauksaimnieku organizācijas ir izveidojušas streika koordinēšanas darba grupu, kuras darbinieki vadīs turpmāko lauksaimnieku interešu aizstāvību sarunās ar valdību, kā arī nepieciešamības gadījumā organizēs protesta akcijas.

Darba grupā ir iekļauti: Latvijas Cukurbiešu audzētāju asociācijas priekšsēdētāja vietas izpildītājs Uldis Cauna (darba grupas vadītājs) un valdes loceklis Uldis Antipins, Latvijas Piensaimnieku ražotāju asociācijas priekšsēdētāja vietas izpildītāja Ligita Silaraupa, Latvijas Zemnieku federācijas priekšsēdētājs Modris Jansons, Latvijas Liellopu gaļas audzētāju asociācijas priekšsēdētājs Agris Veide un Latvijas Lauku atbalsta asociācijas stratēģiskās padomes priekšsēdētājs Andris Actiņš.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes birojs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!