• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai Latvijā vairāk aizsargājamo dabas teritoriju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.02.2003., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71683

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai valstu robežas ne tikai šķir, bet arī vieno

Vēl šajā numurā

20.02.2003., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai Latvijā vairāk aizsargājamo dabas teritoriju

Par Vides ministrijas akciju “Iesaki teritoriju

V1.JPG (18703 bytes)
Raimonds Vējonis

Vakar, 19.februārī, Vides ministrijā notika preses konference, kurā vides ministrs Raimonds Vējonis stāstīja par ministrijas rīkoto akciju jaunu aizsargājamo dabas teritoriju noteikšanā. Preses konferencē piedalījās arī Vides ministrijas Dabas aizsardzības departamenta direktore Ilona Jepsena.

Akcijas nosaukums būs “Iesaki teritoriju”. Tās laikā Vides ministrija ar reģionālo laikrakstu un reģionālo vides pārvalžu starpniecību aicinās Latvijas iedzīvotājus ieteikt dabas teritorijas, kuras uzskata par nozīmīgām un turpmāk aizsargājamām. Patlaban 8,7% Latvijas teritorijas noteikts īpaši aizsargājamās dabas teritorijas statuss. Bet jaunas aizsargājamas teritorijas Latvijā jānosaka, lai izpildītu Eiropas Savienības (ES) direktīvās noteiktās prasības programmas “Natura 2000” ietvaros. Šī programma Latvijai ir obligāta un nozīmē Eiropas nozīmes aizsargājamās dabas teritorijas statusa noteikšanu un piešķiršanu atbilstošām dabas teritorijām Latvijā. Akciju iecerēts pabeigt līdz šā gada 22.maijam. Tā ir starptautiskā bioloģiskās daudzveidības diena, un šajā dienā plānots svinīgs akcijas noslēgums.

Vides ministrs Raimonds Vējonis teica: “Latvijā ir senas dabas aizsardzības tradīcijas. Pirmie dabas rezervāti mūsu valstī tika veidoti jau 19.gadsimtā. Pie mums ir saglabājies pietiekami daudz Eiropas nozīmes dabas bagātību. Līdz ar pievienošanos starptautiskām konvencijām esam atzinuši, ka esam gatavi savas dabas bagātības saglabāt nākamajām paaudzēm un darīt tās pieejamas ne vien saviem, bet arī citu valstu cilvēkiem.

Pievienojoties Eiropas Savienībai, Latvijai būs jāiesniedz Eiropas Komisijai Eiropas nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju saraksts. Tomēr es vēlētos uzsvērt, ka tas nav galvenais nosacījums aizsargājamo teritoriju noteikšanai, Latvijas daba ir jāsargā, tas ir Vides ministrijas uzdevums.”

Akcijas “Iesaki teritoriju” mērķis ir aicināt iedzīvotājus, zemju īpašniekus un pašvaldības saskatīt un nosaukt teritorijas, kas būtu aizsargājamas. Vides ministrija ar akciju ir iecerējusi arī vairāk skaidrot sabiedrībai par dabas aizsardzību un ieguvumiem, ko šāda rīcība sekmēs.

Kopš 2000.gada jau esošās aizsargājamās teritorijas ir apsekojuši dažādu augstskolu studenti, zinātnieki, ekologi un citi kompetenti speciālisti. 72% no šīm teritorijām varētu tikt iekļauti “Natura 2000” sarakstā. Tomēr nāksies veikt arī robežu labojumus un noteikt jaunas teritorijas. Kā skaidroja Dabas aizsardzības departamenta direktore Ilona Jepsena, aptuveni 10 procentiem no valsts teritorijas saskaņā ar ES direktīvām ir vērtēšanas ceļā nosakāms aizsargājamās dabas teritorijas statuss. No jauna ieteikto teritoriju novērtēšanu veiks Zemkopības ministrijas, Valsts meža dienesta , valsts akciju sabiedrības “Latvijas meži” un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji. Šīm institūcijām tiks nosūtīti apraksti un kartogrāfiskais materiāls par vērtībām, kas kādā teritorijā aizsargājamas. Priekšlikumus apspriedīs katrā no astoņām reģionālajām vides pārvaldēm. Pēc tam Vides ministrija ierosinās veikt grozījumus normatīvajos aktos, ar ko tiek noteiktas īpaši aizsargājamās dabas teritorijas. Jau nākamnedēļ vides ministrijas pārstāvji dosies uz Latvijas reģioniem, lai apspriestu jau iesniegtos vērtējumus.

Ministrs norādīja, ka “Natura 2000” teritorijas jāaizsargā līdzīgi, kā tas tiek darīts ar aizsargājamām teritorijām Latvijā. Būtiski ir izlemt, kāda aizsardzības kategorija tiek piešķirta jaunajai teritorijai, lai aizsargātu tajā esošās dabas vērtības un neuzliktu nevajadzīgus apgrūtinājumus zemes īpašniekiem. Bez tam zemes īpašniekiem “Natura 2000” teritorijās būs pieejams arī kompensācijas finansējums. Teritoriju dabas aizsardzības plānu izstrādāšanai un apsaimniekošanai jau ir pieejams Latvijas Vides aizsardzības fonda projektu un ES “Life Nature” fonda projektu finansējums. Bet pēc iestāšanās ES lauksaimniecības zemju īpašniekiem papildus tiešajiem maksājumiem “Natura 2000” teritorijās pienāksies piemaksa 20 latu par vienu hektāru.

Vides ministrs Raimonds Vējonis neslēpa, ka īpaši aizsargājamo dabas teritoriju izveide nav vienkārša, jo nereti savstarpēji pretrunīgas ir zemes īpašnieku, ekonomiskās attīstības un dabas aizsardzības intereses: “ Ir jāspēj atrast zelta vidusceļš un jāpanāk visām ieinteresētajām pusēm pieņemams risinājums.” Iespējamās teritorijas “Natura 2000” statusa piešķiršanai, pēc ministra domām, būtu piejūras kāpu zonas un meži, palieņu pļavas, purvi un ozolu, ošu un īstie meži.

Priekšlikumi akcijai “Iesaki teritoriju” iesniedzami rakstiski Vides ministrijā. Tomēr ministrija aicina izvirzītājus, pirms savu pie mājas augošo grezno priedi pieteikt “Natura 2000” statusam, to rūpīgi pārdomāt. Ja atsaucība akcijā būs ļoti liela, saņemto informāciju klasificēs vairākās grupās — profesionālajā un amatieru. Savukārt ministrs Raimonds Vējonis piebilda, ka ikviens akcijas dalībnieks saņems rakstisku atbildi.

Zaida Kalniņa,  “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!