• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Igaunijas valsts apbalvojumiem Latvijas Republikas amatpersonām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2003., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71792

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Igaunijas valsts svētkiem Rīgā

Vēl šajā numurā

25.02.2003., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Igaunijas valsts apbalvojumiem Latvijas Republikas amatpersonām

RIEKSTINS.JPG (19755 bytes)
Foto: A.F.I.
GRAUBE2.JPG (15212 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Igaunijas valsts proklamēšanas 85. gadadienas priekšvakarā Latviju sasniedza patīkama ziņa, ka Igaunijas Valsts prezidents Arnolds Rītels Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas valsts sekretāram Mārim Riekstiņam par Igaunijas un Latvijas starpvalstu sakaru veicināšanu ir piešķīris savas valsts augsta apbalvojuma – Māras Zemes Krusta (Maarjamaa Rist) trešo šķiru. Šis ordenis dibināts 1995. gadā kā pateicības apliecinājums ārzemniekiem, kam ir īpaši nopelni Igaunijas labā. Ordeņa zīme veidota kā emaljēts balts krusts ar paplašinātiem zariem, bet gar krusta malām emaljas joslas igauņu nacionālajās krāsās – zilimelnbaltās, un krusta stūros stilizēts, ornamentēts gotiskais burts “M”. Ordeņa zīmes reversā uz krusta horizontālajiem zariem leģenda: PRO TERRA MAARJAMAA (Par Māras zemi). Lente – zila. Ordeņa zīmi ar lenti savieno vairodziņš ar Igaunijas valsts ģerboņa attēlu.

Bet bijušajam Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandierim ģenerālim Raimondam Graubempiešķirts otrās šķiras Ērgļa Krusts (Kotkarist). Ordenis dibināts 1928. gadā kā Igaunijas Aizsargu organizācijas apbalvojums sakarā ar valsts dibināšanas 10 gadu atceri un bija piešķirams par nopelniem militārajā un aizsardzības jomā. 1936. gadā Ērgļa Krusts ieguva valsts apbalvojuma statusu. Tas atjaunots 1994. gadā. Ordeņa zīme ir melni emaljēts tā sauktais Maltas krusts, kura centrā sudraba ērglis ar zobenu labajā ķetnā un Igaunijas valsts ģerboni uz krūtīm. Ordenis nēsājams oranžā lentē ar zilām malas svītrām, kuru skaits atkarīgs no ordeņa šķiras.

Kristīne Ducmane

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!