• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par elektroapgādes nozares modeļiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2003., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71803

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Simt dienas aizvadītas - simt dienas strādāts valdībā

Vēl šajā numurā

25.02.2003., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par elektroapgādes nozares modeļiem

Lai sagatavotu Ministru kabineta atbildes raksta projektu Satversmes tiesai un priekšlikumus par elektroenerģijas sektora struktūru un pārvades sistēmas operatora juridiskā statusa optimālo variantu, tika izveidota darba grupa ekonomikas ministra Jura Lujāna vadībā.

Šobrīd darba grupa savu uzdevumu ir veikusi un iesniegusi izskatīšanai MK šodienas, 25.februāra, sēdē informatīvo ziņojumu “Par elektroapgādes nozares optimālo modeli un pārvades sistēmas operatora juridisko statusu”.

Izvērtējot nozari reglamentējošos dokumentus, darba grupa ir secinājusi, ka arī turpmāk VAS “Latvenergo” jābūt vienotam, neprivatizējamam un pilnībā valsts īpašumā esošam uzņēmumam.

Ņemot vērā pastāvošo vispārpieņemto nozares dalījumu 4 pamatfunkcijās – elektroenerģijas ražošana, pārvade, sadale un tirdzniecība, darba grupa ir izstrādājusi 3 iespējamos elektroapgādes nozares modeļus.

1. Viens uzņēmums veic visas 4 funkcijas (pārvades sistēmas operators – filiāle).

2. Ar īpašuma attiecībām vienoti uzņēmumi (pārvades sistēmas operators – neprivatizējams meitasuzņēmums).

3. Nesaistīti uzņēmumi (pārvades sistēmas operators – neprivatizējama valsts akciju sabiedrība).

Pamatojoties uz veikto elektroapgādes nozares modeļu izvērtējumu un izdarītajiem secinājumiem, darba grupa sagatavojusi vairākus priekšlikumus tālākajai rīcībai.

1. Nozares optimālā modeļa izvēlei jānotiek pakāpeniski un pārdomāti, veicot virkni nepieciešamu pasākumu.

2. Ekonomikas ministrijai (EM) ir jāorganizē enerģētikas nozares darbību reglamentējošo pamatdokumentu – Enerģētikas nacionālās programmas, LR elektroapgādes nozares politikas un Enerģētikas likuma — aktualizēšana un saskaņošana ar tirgus prasībām. Šo dokumentu ietvaros EM līdz 2003.gada 1.novembrim jāizstrādā un jāiesniedz MK koncepcija Latvijas elektroenerģijas tirgus priekšnosacījumu izveidei.

3. MK 2001.gada 30.oktobra lēmums “Par valsts akciju sabiedrības “Latvenergo” pārvades sistēmas operatora juridisko statusu” ir jāatceļ un par to jāinformē Satversmes tiesa, lūdzot izbeigt tiesvedību.

Ar Ministru prezidenta 2002.gada 24.decembra rīkojumu Nr. 403 tika izveidota darba grupa, lai sagatavotu Ministru kabineta Atbildes raksta projektu LR Satversmes tiesai lietā Nr.2002-19-04 “Par Ministru kabineta 2001.gada 31.oktobra lēmuma “Par valsts akciju sabiedrības “Latvenergo” pārvades sistēmas operatora juridisko statusu” atbilstību Enerģētikas likuma 20.1. pantam un Latvijas Republikas Satversmes 1.pantam”.

Darba grupas sastāvā bija arī finanšu ministrs Valdis Dombrovskis, īpašu uzdevumu ministrs reģionālās attīstības un pašvaldību lietās Ivars Gaters, Eiropas integrācijas biroja direktors Eduards Kušners, BO VAS “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka, VAS Fizikālās enerģētikas institūta direktors Juris Ekmanis, kā arī pārstāvji no Ekonomikas, Tieslietu un Ārlietu ministrijas, Tautsaimniecības padomes, BO VAS “Latvenergo”, Latvijas Enerģētiķu biedrības un PHARE Latvijas enerģētikas sektora restrukturizācijas projekta.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!